Ministarstvo optužuje advokate i izvršitelje: Milijarde na ratnim dnevnicama

Vojno pravobranilaštvo obratilo se Odeljenju za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Beogradu, zbog načina izvršenja u postupcima koje su dobili ratni vojni rezervisti protiv države.
Ministarstvo optužuje advokate i izvršitelje: Milijarde na ratnim dnevnicama
Foto: 021.rs
Kako pišu "Novosti", u Ministarstvu odbrane kažu da, umesto dobrovoljnih izvršenja, advokati iniciraju prinudna izvršenja, "pumpajući" prihode sebi i izvršiteljima, a na štetu budžeta. Procene Ministarstva su da su za oko 110.000 tužbi, koje su rezervisti podneli tokom 2017. u 2018, branioci i izvršitelji inkasirali najmanje 3,1 milijardu dinara.
 
Rezervisti masovno dobijaju sporove za diskriminaciju, budući da su odlukom Vlade, iz januara 2008, dozvoljene isplate novčane pomoći ratnim rezervistima tokom NATO agresije iz Kuršumlije, Blaca, Bojnika, Lebana, Žitorađe, Doljevca i Prokuplja. Time je, prema presudama, počinjena diskriminacija na osnovu mesta prebivališta, pa se tužiocima dodeljuje naknada plus troškovi postupka.
 
U Ministarstvu tvrde da advokati ne dostavljaju brojeve računa na koje bi Ministarstvo uplatilo novac, već masovno pokreću izvršne postupke. Od tih prinudnih izvršenja sami rezervisti nemaju nikakve koristi, dok, kako su izračunali u Vojnom pravobranilaštvu, advokati na ime troškova uzimaju oko 16.000, a izvršitelji oko 12.000 dinara.
 
Ovim se ne krše zakoni, ali, kažu u Ministarstvu odbrane, krši se načelo ekonomičnosti postupka i državi se nanosi ogromna materijalna šteta.
 
"Novosti" pišu da advokati podnose uglavnom predloge za izvršenje u sudovima u unutrašnjnosti, najčešće u Kragujevcu, ali i u Nišu ili Smederevu, a kao način izvršenja navodi se prodaja pokretnosti dužnika. Kada javni izvršitelj konstatuje da nema stvari podobnih za popis, podnosi predlog za izvršenje gde se određuje naplata blokadom računa i odmeravaju dodatni troškovi izvršnog postupka - od 3.000 do 6.000 dinara. 
 
Vojno pravobranilaštvo ulagalo je zbog ovoga brojne žalbe Osnovnom sudu u Kragujevcu. U njima je navodilo da po zakonu predmet izvršenja ne mogu biti oružje, objekti i oprema namenjeni odbrani i bezbdnosti zemlje. Uprkos tome, kako kažu, advokati masovno kao sredstvo izvršenja navode popise pokretnih stvari, da bi uvećali troškove postupka.
 
Vojno pravobranilaštvo poziva Posebno odeljenje za suzbijanje korupcije da utvrdi da li ima osnova za preduzimanje mera iz njihove nadležnosti.
 
List piše i da advokati Osnovnom sudu u Kragujevcu podnose predloge za prinudna izvršenja odluka viših sudova u Beogradu, Požarevcu, Užicu, Smederevu... Po pravilu se, kao se navodi u informaciji dostavljenoj Višem javnom tužilaštvu, za postupanje angažuju stalno isti izvršitelji.
 
Komora javnih izvršitelja ne zna za ove slučajeve, kaže generalni sekretar Magdalena Novaković. U Komori navode da u prinudnoj naplati svaka stranka ima rok za izmirenje duga. Ako to ne uradi, poverilac pokreće prinudnu naplatu. Sud donosi rešenje i određuje izvršitelja, što iziskuje dodatne troškove za dužnika.
  • @ Dusan Savic

    26.02.2019 12:45
    Gde si bio 91-ve i 99-te?
    Brate mili, takvih principijelnih nam je najvise trebalo kad nas je u ranu zoru pokupila Vojna policija da "branimo Jugoslaviju", tj. napadamo Vukovar i okolna mesta. Neko je "pazario" zlato, neko belu tehniku i motorizaciju, neko, kao ja, od tada ne moze da zaspi po vise od dva-tri sata u komadu bez pilula, neko je dobio metak, a neko limeni kovceg... A Srbija nije bila u ratu...
    Neko je dobio dnevnice, a neko nije.
    99-te je tek bila igranka, ono Smoke on the Water manje-vise, ali si na Fire in the Sky mogao da racunas svakog dana, a posebno noci. Steta sto nisi bio tu da NATO paktu dostojanstveno i razlozno pljunes pod prozor.
  • xxx

    26.02.2019 11:13
    Odgovor Dušanu saviću
    Dezerteri su sada u svim organima vlasti počev od ministra vojske preko skupština na svim nivoima, direktora javnih preduzeća, zaposlenih u javnim ustanovama, fondovima, obrazovanju, zdravstvu itd...
  • Saša

    25.02.2019 08:29
    Ne znam šta je poenta ovog članka i kuknjave minisarstva.. Prvi problem je što ministarstvo na ovaj način otvoreno vrši pritisak na sud, jer javno i putem medija navodi šta i kako treba da se dosudi od troškova u sudskom izvršnom postupku! To nije posao ministarstva!!! Pravobranilaštvo koje zastupa Republiku Srbiju ima pravo da podnosi prigovoe u izvršnom postupku! I na kraju najbitnije: za one koji ne znaju, ne može neko nekoga tek tako da blokira. Kad se dobije presuda, postoji rok za dobrovoljno izvršenje. Budući da Republika Srbija nije platila to što je dužna da plati u ostavljenom roku, onaj ko je dobio spor ima pravo da naplati svoje potraživanje. To važi za sve postupke, pa tako i ove! Nije dakle razlog za prinudnu naplatu nečija bahatost i bezobrazluk, nego nesposobnost države da nešto plati u roku koji je zakonom definisan. Ta nesposobnost košta sve nas. Umesto da ministarstvo to reši i da proveri zašto neko nije dao naog da se nešto što mora da se plati i plati u roku, oni kukaju i vrše otvoren pritisak na sudstvo, advokaturu i izvršitelje i bave se onim što im nije posao!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.