Kako bezbedno preći pružni prelaz u Srbiji

Infrastruktura železnica Srbije (IŽS) upozorila je vozače da na prelazima duž pruge Niš - Zaječar koja se rekonstruiše, poštuju saobraćajne znakove kako bi se izbegle nesreće, jer iako je u potpunosti obustavljen železnički saobraćaj na ovoj deonici, šinama će se i u narednom periodu kretati radni vozovi koji transportuju materijal i mehanizaciju za remont.
Rekonstrukcija ove pruge, koja je u jako lošem stanju jer je poslednji put remontovana pre šest decenija, počela je 25. februara ove godine, nakon što je za nešto više od mesec dana došlo do tri incidenta u kojima su sa koloseka iskliznuli vagoni koji su prevozili amonijak i fosfornu kiselinu.
 
Budući da će rekonstrukcija trajati do kraja avgusta 2020. godine na vozače se apeluje da maksimalno obrate pažnju na mestima ukrštanja saobraćajnica sa ovom prugom.
 
"Rekonstrukcija ove pruge obavlja se u uslovima totalne obustave železničkog saobraćaja između Niša i Zaječara. Međutim, ovom prugom će se i u narednom periodu kretati radni vozovi i mehanizacija Infrastrukture železnice Srbije za obavljanje remonta i vozovi za prevoženje materijala na gradilišta. Imajući to u vidu, a s obzirom na to da se na pruzi između Niša i Zaječara nalazi čak 90 putnih prelaza, upozoravamo vozače drumskih vozila i sve učesnike u saobraćaju da na putnim prelazima duž ove pruge vode računa i poštuju znake vertikalne drumske signalizacije, kako bi se izbegle nesreće", upozorava portparol IŽS Nenad Stanisavljević.
 
Vozači bi trebalo da budu posebno oprezni na mestima gde postoje rampe, jer one neće raditi tokom rekonstrukcije. Zato treba pratiti i poštovati saobraćajnu signalizaciju.
 
"Na putnim prelazima koji su obezbeđeni branicima ili polubranicima, zbog izvođenja radova na rekonstrukciji pruge rampe neće raditi, ali je železničko osoblje koje učestvuje u organizaciji saobraćaja radnih vozova i vozova za transport materijala na pruzi Niš - Zaječar upoznato sa tim. Ovi vozovi će se zaustavljati ispred putnih prelaza, zvučnim signalom upozoravati učesnike u saobraćaju, i tek kada se uvere da na putnim prelazima nema drumskih vozila, nastaviće vožnju preko putnih prelaza", navodi Stanisavljević.
 
Kako bezbedno preći prugu
 
Šta sve vozač treba da uradi i kako da se ponaša kada u Srbiji naiđe na pružni prelaz na kome rampe najčeše ne rade? 
 
Kako piše "Blic", neverovatne situacije zabeležene su na našim pružnim prelazima i odgovornost je tu podeljena - nekada je na nadležnima zbog celokupnog katastrofalnog stanja na domaćim prugama, a vrlo često i na samim vozačima. Ili ne znaju dobro propise ili ih krše. Na pružnom prelazu u Mladenovcu vozač automobila je samo pukom srećom izbegao sigurnu smrt pošto se sudario sa vozom koji u punoj brzini prošao prugom dok je rampa bila podignuta, a semafor prekriven crnom kesom. 
 
Šta kada je na semaforu crna kesa
 
Ako naiđete na pružni prelaz gde je rampa podignuta, a semafor prekriven crnom kesom to znači - stop. Crna kesa, kao što je bilo u Mladenovcu, znak je da rampa ne radi. Ustalom u konkretnom slučaju postoji i znak stop, tako da već zbog toga morate da stanete.
 
"Vozač će da se približi takvom pružnom prelazu, videće da je podignuta rampa i to će mu signalizirati da voz nije u blizini. Potom se ispostavi sve suprotno - voz je tu, a pružni prelaz u kvaru. Tu se već gubi poverenje u signalizaciju, a ako nema poverenja u nju onda je neće ni poštovati. Tako se urušava sistem prenosa informacija preko signalizacije", objašnjava Milan Božović, bivši direktor Agencije za bezbednost saobraćaja.
 
On zato naglašava - kada prilazite bilo kakvom pružnom prelazu - koji je u kvaru, ima rampu, bez rampe, gde rade ili ne rade semafori, vi stanite.
 
"Generalno u Srbiji postoji veliki problem sa pružnim prelazima, a vozač koji mu se približava ne može ni da zna da li je on u kvaru ili ne", kaže Božović.
 
Kako je "Blic" ranije pisao, prvo što vozač mora da uradi ako je rampa oborena ili pokvarena jeste da se zaustavi, uključi sva četiri pokazivača pravca i odmah prijavi najbližoj stanici policije da je na taj način ugrožena bezbednost u saobraćaju.
 
"Vozač automobila bi trebalo da stane pored pružnog prelaza i tek kada se uveri da je sve potpuno bezbedno onda da nastavi vožnju, bez obzira na koji način je prelaz obezbeđen", smatra saobraćajni inženjer Vladimir Simidžija.
 
Ako nema rampe ili je napolju magla, dodaje, vozač mora da izađe iz vozila i oslušne da li ide voz, jer "nije on nečujan".
 
Ako je maglovito, odustanite
 
Takođe, ako je maglovito, nije preporučljivo da uopšte vozač pristupi prelasku preko pružnog prelaza, savetuje profesor Dalibor Pešić sa Saobraćajnog fakulteta.
 
Preglednost bi trebalo da bude više od 1.000 metara, a u uslovima magle postoji ogroman rizik. Zaustavni put za železnicu je 700 metara, a za putnička vozila 70 što znači da voz brzo prilazi, ali ne može odmah da ukoči.
 
Procedure kada je prelaz u kvaru
 
U "Infrastrukturi železnica Srbije" naveli su na svom sajtu da su na putnim prelazima koji su u kvaru propisane procedure koje "železničko osoblje striktno poštuje, uz pojačan oprez i odgovarajuću signalizaciju".
 
"To znači da se železnička kompozicija na ovim mestima, prema utvrđenim procedurama, zaustavlja pre putnog prelaza, zvučnim signalom upozorava na nailazak voza i tek kada se mašinovođe uvere da na pruzi nema drumskih vozila, prelaze preko putnog prelaza najmanjom mogućom brzinom. Tek kada voz prođe preko putnog prelaza nastavlja vožnju punom brzinom", naveli su oni.
 
Kako su objasnili takođe u Infrastrukturama železnica Srbije, ako vozači drumskih vozila, pešaci ili drugi učesnici u saobraćaju naiđu na oštećenu ili slomljenu rampu, te posumnjaju da je "u režimu kvara", moraju da se ponašaju kao da rampa na tom putnom prelazu ne postoji.
 
"U toj situaciji učesnici u drumskom saobraćaju moraju poštovati znake vertikalne drumske signalizacije, što podrazumeva da se zaustave pre putnog prelaza, provere na levoj i desnoj strani da li je prelaz preko pruge slobodan i tek nakon toga da uz maksimalnu budnost i opreznost pređu preko pruge", objašnjavaju oni.
 
Slavoljub Zakić, saobraćajni inženjer i predavač u jednoj od beogradskih auto-škola, kaže za "Blic" da budući vozači apsolutno prolaze teorijsku i praktičnu obuku kako da se ponašaju ispred pružnih prelaza. 
 
"Svi pružni prelazi su jasno obeleženi 'andrejinim krstom', znakom koji označava mesto na kome put prelazi preko železničke pruge, ali i znakom 'stop'. To znači da vozači moraju da se zaustave. Zašto to ne čine to je već druga priča. Oko 1.500 prelaza u Srbiji nemaju rampe. E, to je problem. Koliko ljudi treba da pogine na tim pružnim prelazima da bi se postavile rampe? Tamo gde su rampe, neke su celom širinom puta, a neke su polurampe. Tamo gde su polurampe često nesavesni vozači prolaze između. To nikako ne bi trebalo da rade", kaže on.
  • Dejan

    03.03.2019 22:48
    Cccc
    Srbima je enigma kruzni tok,sad je problem i preci prugu, wauu pa dobro napredujemo al u rikverc ! Tako je to kad partija naredi gde ce pruga da prodje umesto da se slusa struka ! Uzivajte u titovim dlikatesima koji sad isplivavaju, isto kao kosovo,razni krediti itd. Pare potrosene,nije uradjeno kako treba !
  • krešo

    03.03.2019 22:36
    indijanski metod
    koliko je česta situacija da se voz ne može ni videti ni čuti?! vozovi stalno trube na prilasku prelazima, samo što pojedini vozači ne obraćaju pažnju ni na vozove ni na pešake ni na bicikliste... ni brige ni pameti, samo gas!
  • O

    03.03.2019 22:25
    Resenje
    Evo recepta za bezbedan prelazak. Potrebno je samo istovariti 10 tona suta na sine, sa svake strane prelaza po 5 tona. Nakon toga, ne samo da mozes preci, mozes i svadbu praviti na pruzi...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.