"Zakon o poreklu imovine će se izgubiti u korupciji"

Svako ko je posle 1. januara 2007. na nezakonit način došao do neke imovine moraće na to da plati porez od 75 odsto, predviđeno je nacrtom Zakona o poreklu imovine i posebnom porezu.
"Zakon o poreklu imovine će se izgubiti u korupciji"
Foto: Pixabay
Već sada tekst nacrta na kom su radili predstavnici ministarstava pravde, finansija, ali i Poreske uprave može da se nađe na internet stranici Ministarstva pravde.
 
Ovim nacrtom predviđeno je da svako mora da dokaže poreklo svoje imovine, bilo pokretne ili nepokretne, a postupak utvrđivanja uvećanja imovine vodiće specijalna jedinica Poreske uprave koja bi bila formirana tek po usvajanju zakona, piše Danas.
 
Osim toga, PU može da pokrene postupak kontrole ukoliko joj se učini vervovatnim da je neko od 2007. naovamo tokom tri uzastopne godine imao razliku između uvećanja imovine i prihoda veću od 150.000 evra.
 
O ovom zakonu govorila je svaka Vlada Srbije od 2000. pa do sad. U nekoliko navrata očekivalo se da će biti usvojen, ali se to nikada nije desilo. Kako su ekonomisti za Danas govorili, najava usvajanja ovog zakona najčešće je bila isključivo politički motivisana, jer da je bilo volje zakon bi bio usvojen mnogo pre. 
 
Zlatko Minić iz Transparentnosti kaže da se ne može detaljno komentarisati nacrt bez obrazloženja i odgovora predlagača zakona.
 
"Duboko suštinski, ovaj zakon nije antikorupcijski jer nije usmeren na javne funkcionere već će se primenjivati na sve građane. Dobro je s jedne strane, ali može dovesti i do političke zloupotrebe. Bilo je predloga, ali toga na kraju nema, da se uvede kazna krivičnog dela za javne funkcionere. Umesto toga uvedeno je plaćanje poreza od 75 odsto, za šta nisam siguran da je dovoljno snažna pretnja", ističe Minić za Danas.
 
Kako kaže, ta stopa poreza od 75 odsto je i u neskladu sa svim poreskim stopama kod nas i više izgleda kao kazna.
 
"Ako je kazna, zašto nije 100 odsto? Ovim zakonom omogućava se unakrsna provera što je bilo moguće i prema Zakonu o poreskom postupku iz 2002. Postavlja se pitanje zašto se to nije dešavalo ranije, zašto smo čekali 17 godina, zašto ranije nismo jačali kapacitete", napominje Minić i dodaje da ima dosta pitanja za predlagače, a jedno od njih je i zašto će se ispitivati imovina baš od 1. januara 2007, kao i šta će biti sa onima koji su u tom trenutku imali gotovinu kod sebe.
 
"Plašim se da je ovo još jedan zakon koji treba da napuni kasu, a koji neće napraviti problem javnim funkcionerima koji nisu prijavili imovinu, a može da, na primer, bude problem političkim protivnicima", kaže Minić.
 
Ekonomista Danilo Šuković tvrdi za Danas da se sa ovim zakonom zakasnilo, ali i da bez obzira na to nemamo institucije koje bi u ovakvom koruptivnom okruženju to mogle da sprovedu.
 
"Utvrditi precizno prihode mislim da je tehnički neizvodljivo, čak i da postoji politička volja. Drugi problem je to što je Srbija visoko koruptivna zemlja i takav zakon koji podrazumeva egzaktne podatke jednostavno će se izgubiti u toj sivoj ekonomiji i korupciji", ističe Šuković.
 
Osim toga, kaže, vlast bi ovaj zakon mogla da upotrebi protiv svojih političkih protivnika, a to može da se desi baš zbog toga što imamo slabe institucije.
 
"Što je više birokratskih procedura, a to je ono što nam ovaj zakon donosi, to će biti problematičije dobiti prave efekte", ističe Danilo Šuković. 
 
Ekonomista Goran Radosavljević kaže da je nacrt dobra osnova za diskusiju.
 
"U Srbiji u kojoj su kriminal i korupcija na visokom nivou u prethodnim decenijama, takav Zakon je više nego potreban. Međutim, zakonski osnov za unakrsno ispitivanje imovine i dohotka nikada i nije bio problem. Problem je bio u političkoj volji da se zakon sprovede. Ti problemi postoje i sada i videćemo da li će i kada biti rešeni. Drugi problem koji ja vidim je rok 1. januar 2007. Iako sam svestan da postoji problem sa relevantnim podacima, mislim da je bilo potrebno da se makar proba sa otkrivanjem svih zloupotreba od 2001. godine, ako ne i ranije. Ovako, i dalje će kao tema ostati jedan značajan period", smatra Radosavljević.
 
U Savezu za Srbiju smatraju da Nacrt zakona o poreklu imovine služi zaštiti neosnovanog bogađenja naprednjaka i da ni na koji način ne obuhvata srodnike.
 
"Istovremeno, ovaj kamuflažni nacrt zakona SNS nije ograničen na nosioce javnih funkcija, već se odnosi na sve građana i ne predviđa kratke rokove delovanja poreskog organa, niti nezavisnost budućeg tima Poreske uprave u odnosu na ministra finansija Sinišu Malog, koji naprednjačkim predlogom definitivno postaje koza u kupusu", navodi se u saopštenju SZS.
 
Kuburović: Tako je lakše Poreskoj upravi
 
Na rešenju da se poreklo imovine preispituje od 2007. godine insistirala je Poreska uprava, ali se, kroz javnu raspravu, mogu prihvatiti i druga konstruktivna rešenja, izjavila je ministarka pravde Nela Kuburović povodom polemike u javnosti zašto je nacrtom zakona predviđeno da se krene od 2007.
 
"Poreska uprava od 1. januara 2007. godine raspolaže elektronskim bazama i elektronskim prijavama poreskih obveznika, pa je ukazala da na taj način može lakše da izvrši kontrolu onoga što je stvarno prijavljeno", rekla je ministarka. To je i period od kada kreću sa radom i odgovarajući elektronski registri drugih državnih organa, koji će takođe služiti za preispitivanje imovine, dodala je.
 
Predsednik Aleksandar Vučić najavio je da će zamoliti poslaničku grupu SNS da uloži amandman na taj zakon, kako bi se on primenjivao na period od 1990. ili 1995. godine. Kuburović je pojasnila da je upravo period preispitivanja imovine bio jedno od najspornijih pitanja prilikom izrade nacrta zakona.
 
Ona je istakla da poseban porez koji će po stopi od 75 odsto morati da plate oni koji ne mogu da dokažu da su neprijavljene prihode legalno stekli neće isključiti mogućnost da budu i krivično gonjeni. Dodaje da se zakon odnosi na sve građane, odnosno da nije namenjen samo za političare ili za funkcionere, jer se poseban zakon već bavi imovinom državnih funkcionera, a to je Zakon o Agenciji za borbu protiv korupcije.
 
Ona je odbacila tvrdnje da nije predviđeno ispitivanje imovine srodnika, ističući da su, naprotiv, obuhvaćeni "svi oni koji su u kontaktu i vezi sa licem čija se imovina ispituje".
 
"Ako se pozivate na to da vam je neko poklonio ili pozajmio neki novac, onda i poklonodavac ili zajmodavac podleže kontroli", ukazala je Kuburović.
  • Sale NS

    10.03.2019 07:12
    Para vrti...
    Neko je posalo na društvene mreže: "I zvanično smo proglašeni za drugu najkorumiraniju zemlju u Evropi. Bili bismo i prvi da nas nisu podmitli da izgubimo"
  • Nik

    09.03.2019 19:55
    Tetka
    Lako je izvući se iz ispitivanja po ovom zakonu: samo se pozovete na tetku iz Kanade (ili ženinu tetku) i tu je kraj svim proverama. Tako nam govori dosadašnje iskustvo.
  • Dobri Zo

    09.03.2019 18:01
    Putinofilija bolest
    Diego Maradona 09.03.2019 • 15:36
    Zlatni globus
    Veoma sam skeptican sto se svega ovoga tice. Da se istera ovakva stvar neophodan je drzavnik patriota kakav je u Rusiji Vladimir Putin a Srbija takvog nema niti ce ga ikada imati iako je milijardu puta siromasnija od Rusije. Hteli su ruski tajkuni pocetkom 2000-ih i Putina da potkupe ali takav drzavnik se nije dao nego se borio za svoju zemlju i svoj narod...."

    Hahahaha..hvala ti na ovome. Jeste da sam prosuo čaj od kamilice lo sebi i umalo se udavio biskvitom, ali vredelo je..


    Putin je čovek na čelu organizovane kriminalne grupe " biznismena" dobitnika ruske divlje tranzicije. Sociopata koji zida sebi palate, vodi proksi informativne i oruźane ratove protiv suseda i drugih zemalja, njegovi satrapi školuju decu po Zapadu, rwzbacuju se bogatstvom, kupuju sportske klubove, dok prosečan čovek u Rusiji zaradi 500 dolara mesečno. A provinncija se raspada..U zemlji koja leži na energentima..

    Ako su oni primer za bilo šta , pa i za borbu protiv korupcije, hvala , ali, ne , hvala.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija