Skupština i sutra o zakonu o finansiranju Vojvodine, opozicija tvrdi da je sve farsa

Skupština Srbije završila je danas rad, a raspravu o Predlogu zakona o finansiranju Vojvodine i Predlogu rezolucije u Vojvodini, koji su podneli poslanici Lige socijaldemokrata Vojvodine, nastaviće sutra.
Skupština i sutra o zakonu o finansiranju Vojvodine, opozicija tvrdi da je sve farsa
Foto: 021.rs
Vlada Srbije odbila je oba predložena rešenja, a nadležni skupštinski odbor je ocenio da je rezolucija neustavna. 
 
Poslanici dela opozicije koji bojkotuju rad paralamenta ocenili su da je današnja sednica Skupštine Srbije "farsa i predstava demokratije", jer predloženi zakon o finansiranju Vojvodine i Predlog rezolucije Skupštine Srbije o Vojvodini neće biti izglasani.
 
Poslanik Demokratske stranke (DS) Goran Ćirić rekao je da veruje da predložene tačke dnevnog reda neće biti izglasane, jer ih nisu odobrili nadležni odbor i Vlada Srbije.
 
"Ovo je fingiranje debate i dijaloga u parlamentu. Očigledno da je potrebno napraviti ovaku predstavu u danima kada se hapse deca, koja pokazuju nezadovoljstvo kako funckioniše ova država i kako su uskraćene slobode", kazao je Ćirić.
 
On je podsetio da je DS 2016. godine predložila da se u dnevni red uvrsti Predlog zakona o finansiranju Vojvodine, ali da je to odbijeno. "I to je efekat našeg bojkota, počeli su da čitaju naše zakone i sada ih koriste kao svoje", ocenio je Ćirić.
 
Šefica poslaničke grupe Nova Srbija - Pokret za spas Srbije Sanda Rašković Ivić rekla je da je svrha sednice "apsolutno ruženje opozicije". "Ova sednca ima za cilj da pokaže kako opozicije ima u parlamentu i da ih podeli na onu podobnu koja sedi u sali i na onu nepodobnu koja održava paraleleni parlament u holu i podržava gradjanske proteste", rekla je ona.
 
Šef poslaničke grupe Klub samostalnih poslanika Jovan Jovanović takođe je rekao da je sednica obesmišljavanje parlamentarizma.
 
Poslanica Srpske napredne stranke (SNS) Aleksandra Tomić izjavila je da je za tu stranku i Vladu Srbije neprihvatljiv Predlog zakona o finansiranju Vojvodine. "Mi treba da razgovaramo o finansiranju Vojvodine, ali ovaj koncept je neprihvatljiv za nas poslanike, SNS i Vladu koja odgovorno vodi državu", rekla je Tomić u plenumu.
 
Ona je kazala da ne može da se "uzme nož i preseče budžet Srbije za trećinu". "To mora da bude deo planske, sistemske reforme. Ovaj predlog ne može da suspenduje zakon o budžetu za ovu godinu, zakon o poreskom sistemu i zakone koji se odnose na naknade za korišćenje javne svojine", navela je Tomić.
 
Ona je istakla da je za SNS potpuno neprihvatljiv deo u kome se predviđa formiranje posebne Poreske uprave i PIO fonda. Prema njenim rečima, Vojvodina će mnogo više prihodovati od investicionih projekata poput izgradnje gasovoda Turski tok i pruge Beograd - Budimpešta, nego što se predviđa predlogom zakona.
 
Na njene reči reagovao je predlagač zakona, lider Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak, koji je kazao da Tomićeva pravda kršenja Ustava primenom zakona o budžetu. "Valjda treba da bude obrnuto, da se prvo sve uskladi sa Ustavom koji je i precizirao donošenje zakona o finansiranju Vojvodine", replicirao je Čanak.
 
Čanak je kazao i da nije poenta vraćati sredstva iz centralne kase Vojvodini, već da sredstava ostanu tamo gde su i zarađena. "To onda demorališe lokalno preduzetništvo, a neguje ulizništvo prema centralnoj vlasti", kazao je Čanak.
 
Poslanik Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj takođe je kazao da ta stranka ne može da podrži predlog zakona o finasiranju Vojvodine.
 
Opširnije o Predlogu zakona o finansiranju Vojvodine, zajedno sa predlogom rezolucije Skupštine Srbije o Vojvodini, možete čitati u našem tekstu OVDE.
  • V

    21.03.2019 07:42
    propast Vojvodine
    kakvi god da su motivi podnošenja ovog predloga baš u ovom momentu i za koji se moglo očekivati da ga BG vlast neće prihvatiti... svi dobronamerni ljudi iz Vojvodine bi trebali biti ZA, ko god da podnese ovaj zahtev i bilo kada.

    Vojvodina, nekad iznad proseka čitave SFRJ (u kojoj su bile i Slovenija i Hrvatska), danas je ispod proseka Republike Srbije.
    To je neviđen sunovrat koji srozava sve Vojvođane i prazni njihove novčanike, tj. vaše.
    Da je ostala/vraćena autonomija, imali biste znatno viši standard i punije novčanike.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Podmlađivanje vojnog vrha Srbije

Novim postavljenjima i unapređenjima Vojska Srbije (VS) podmladila je komandni kadar i generalski kor, prenosi danas portal Balkanska bezbednosna mreža.