Predstavljena studija o tome kako se Jugoslavija branila 1999. godine

Studija "Vojska Jugoslavije u odbrambenom ratu 1999. godine" u izdanju Kluba generala i admirala Srbije, koju je sufinansiralo Ministarstvo odbrane, predstavljena je juče u Beogradu.
Predstavljena studija o tome kako se Jugoslavija branila 1999. godine
Foto: Screenshot
U nameri da se, na dvadesetogodišnjicu agresije, stručnoj i široj javnosti ukaže na ulogu vojske u odbrani zemlje i građana, priređivači tog obimnog dvotomnog dela sakupili su izlaganja više od 50 komandanata strategijskog i taktičkog nivoa, planera, organizatora i neposrednih izvođača složenih i efikasnih borbenih dejstava protiv neprijateljskih snaga.
 
Studija donosi detaljan prikaz rezultata tih napora, saopštilo je Ministarstvo odbrane.
 
O studiji su govorili generali i admirali u penziji dr Luka Kastratović, predsednik Uređivačkog odbora, dr Radovan Tomanović, glavni i odgovorni urednik, dr Boško Antić, redaktor studije, Milorad Obradović i Spasoje Smiljanić, koautori i Milomir Miladinović, predsednik Skupštine Kluba generala i admirala.
 
"Ova studija je studija istine, u kojoj su nosioci funkcija u Vojsci Jugoslavije i Ministarstvu odbrane u odbrambenom ratu dali precizna objašnjenja, podatke, spontane odgovore i sećanja na neke moguće nedoumice. Studija je protiv zaborava, protiv istorijskog ćorsokaka i protiv nepravde, jer je ovaj rat bio nepravedan iz više razloga", istakao je general Kastratović.
 
On je naveo da ne njen naučni cilj proizašao iz potrebe da se na bazi iskustva i prakse komandnog kadra Vojske Jugoslavije i Ministarstva odbrane u NATO agresiji, primenom naučnih metoda verifikuje istina o herojskoj odbrani i angažovanju Vojske Jugoslavije i Ministarstva odbrane u toj agresiji.
 
"U tom smislu, ciljevi istraživanja bili su istina o uzrocima i nesagledivim posledicama agresije po srpski narod, angažovanju Vojske Jugoslavije i Ministarstva odbrane i postignutim uspesima, o kršenju međunarodnog prava i Povelje OUN, iskazanoj podršci terorističkoj organizaciji tzv. OVK od strane NATO, posledicama upotrebe zabranjenih ubojnih borbenih sredstava od strane NATO... Praktičan cilj studije bio je analiza poznatih podataka i postignutih rezultata za zaključivanje o istinitosti događanja, pre, u toku i posle NATO agresije na SR Jugoslaviju i korišćenje tih rezultata u naučne, obrazovne, pravne i druge doktrinarne svrhe", kazao je Kastratović.
 
U studiji su iznete brojne analize ne samo odbrambenih dejstava i operacija Vojske SRJ, već i agresora koji je prve udare svojih vazduhoplovnih snaga usmerio na uništavanje jugoslovenskih PVO, komandnih i komunikacijskih sistema, a zatim se obrušio na civilne ciljeve i infrastrukturu.
 
Objavljeno je na stotine podataka i činjenica o nesrazmernoj borbenoj sili i ratnoj tehnici koju je NATO upotrebio da bi, prema prvobitnim planovima, za nekoliko dana razbio odbrambene kapacitete Vojske SRJ i konstantnom uvećavanju neprijateljskih snaga kako je vreme odmicalo, bez postizanja željenih efekata.
 
Posebno su analizirana dejstva i uloga Kopnene vojske i RV i PVO koji su, između ostalog i mnogobrojnim manevrima, onemogućili efikasna dejstva neprijateljskih snaga. Nije zaboravljen ni značaj inženjerskih dejstava i maskiranja koji su umnogome doprineli odbrani zemlje i očuvanju odbrambenih resursa Vojske SRJ. Posebno je istaknuta uloga herojskih brigada, čiji su pripadnici iskazali visok nivo junaštva i morala na borbenim položajima.
 
  • Mastodont

    21.03.2019 17:13
    Za ove što ostavljaju minuse - nemojte da mislite da se ne slažem s vama da ste vi Slobini i Šešeljevi glasači bili totalno legitimne mete, ali nije bilo nikakvog razloga da bilo ko strada s vama pokvarenim nakotom.
  • pravi opalim te g...

    21.03.2019 13:04
    Sakriveni po skolama i u Hotelu iza decje bolnice. Komsiju su pretukli kada je pitao kakav je to nacin da se kriju u osnovnoj skoli.
  • Mastodont

    21.03.2019 11:03
    E a sad ajmo krivične prijave za one koji su izdali naređenje da se protivavionske baterije postave u naseljene kvartove i da se time ugrozi nekoliko desetina puta više ljudi nego što je nastradalo u čitavom bombardovanju.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Podmlađivanje vojnog vrha Srbije

Novim postavljenjima i unapređenjima Vojska Srbije (VS) podmladila je komandni kadar i generalski kor, prenosi danas portal Balkanska bezbednosna mreža.