Protest građana zaduženih u švajcarcima

Članovi Udruženja građana zaduženih u švajcarskim francima CHF Srbija održali su protest u Beogradu pod sloganom "Rešenje ili razrešenje" i zatražili da Vlada Srbije nađe način da reši problem astronomskog rasta zaduženja zbog jačanja te valute.
Protest građana zaduženih u švajcarcima
Foto: Pixabay
Protest je počeo ispred Ustavnog suda, a posle toga je kolona krenula ka Predsedništvu Srbije, Vladi, Vrhovnom kasacionom i Apelacionom sudu.
 
Predstavnici udruženja CHF Srbija su Vladi Srbije predali zahteve za donošenje zakona o dinarizaciji svih kredita i zakona o zabrani prinudne prodaje jedine nekretnine, uz predlog tekstova tih zakona. Advokat Jelena Pavlović rekla je novinarima da će protest trajati bez prekida i razilaženja sve dok Vrhovni kasacioni sud ne donese jasan pravni stav o spornim kreditima, kao što je to učinio po pitanju troškova obrade kredita.
 
"Nećemo odustati sve dok državne institucije ne shvate ozbiljnost problema. Ovo nije borba samo za rešenje pitanja kredita, već protest za jednu pravnu državu", navela je.
 
Oko 20.000 građana je zaduženo, uglavnom stambenim kreditima, u švajcarskoj valuti koja je u poslednjih desetak godina naglo ojačala, pa je 2007. franak vredeo oko 48 dinara, a danas oko 104 dinara. Pavlović je podsetila da je udruženje CHF Srbija prošle godine tražilo od Vrhovnog kasacionog suda da se ubrza donošenje presuda koje se odnose na kredite gradjana zaduženih u švajcarskim francima.
 
"Vrhovni kasacioni sud je obećao da će sve te predmete rešiti do 1. oktobra prošle godine i da će na osnovu toga međustepeni sudovi znati šta treba da rade. Međutim, to se nije desilo. Sudska praksa i dalje nije ujednačena, a suđenja koja traju 10 godina nama ništa ne znače", navela je Pavlović.
 
Sanja Vujanović iz Udruženja CHF Srbija rekla je da će okupljeni građani ostati ispred suda do "rešenja ili razrešenja".
 
"Mi nećemo da idemo kući, radnici suda su u 15h otišli svojim kućama, a mi nećemo, dok nam krediti ne budu rešeni", kazala je Vujanović.
 
Kako je rekla, nemaju vremena da čekaju na parnične postupke koji se zakazuju za šest, devet i 12 meseci. Izgubili smo 10 godina i nećemo više", dodala je.
  • @@Marija

    25.03.2019 13:44
    Pogrešili ste ako ste želeli da komentarišem izvitoperen tok zaključivanja psihopate. Vi terate svoje, potpuno vas ne interesuju činjenice, potpuno vas ne zanima zašto je baš Srbija jedina država koja taj problem nije rešila odnosno kako je moguće da su sve ostale države koje su imale isti problem i rešile ga lude, a baš Srbija normalna, isto koliko u potpunosti verujem da samoga sebe i nedostatak empatije koji pokazujete smatrate apsolutno normalnim. Nadam se da ćete se jednom izlečiti.
  • privatnik

    24.03.2019 20:51
    Ja sam imao taj kredit, ali sam pre nekoliko godina dao otkaz, iako sam imao platu oko 225.000. Privatno sam zaradio i više, i kredit je vraćen. Tako je najbolje sprečiti banku da dođe do ekstraprofita.
  • @Marija

    22.03.2019 19:31
    Slozicemo se da sam zluradi psihopata koji se pravi blesav. Valjda ce vam to pomoci. Za uzvrat, iz vasih komentara sam naucio da niza kamatna stopa, na kredite, znaci i veci rizik. Veca kamata, manji rizik. Bio sam slobodan ici dalje, pa zakljuciti i da niza kamata na stednju znaci manji rizik. Visa kamata na stednju izaziva secanja na Dafinu i Jezdu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija