NDNV: Vučić nastavio da etiketira profesionalne novinare

"Nastup predsednika Srbije Aleksandra Vučića na današnjem obilasku radova na zgradi Radio-televizije Vojvodine još jednom je pokazao da niti on niti njegovi saradnici neće prestati da etiketiraju novinare, da ih maltretiraju dok rade svoj posao i postavljaju pitanja od javnog značaja za građane ove države", saopštili su iz Nezavisnog društva novinara Vojvodine.
NDNV je u saopštenju upozorio javnost da kroz takve nastupe "predsednik države i SNS-a neprestano govori neistine i manipuliše javnošću, a posledično šalje i veoma opasnu poruku da je verbalno nasilje nad novinarima legitimno i čak poželjno. Predsednik Srbije i SNS-a na taj način demonstrira i svoj odnos prema javnosti, jer rečnikom koji koristi zapravo ponižava sve građane". 
 
"Vučić je danas vređao novinarku Televizije N1 Natašu Kovačev, govorio joj da je nepristojna, jer je u nekoliko navrata pokušala da dođe do reči i da postavi pitanja, te je optuživao da ga prekida u izlaganju, koje je trajalo gotovo 40 minuta. Vučić je svoje nepoštovanje prema novinarki N1 iskazao i tako što je mikrofon u koji je govorio okrenuo prema njoj i rekao joj da ‘onda ona odgovara na pitanja, kad ga već tako nevaspitano prekida’. Naravno, na taj način on je zapravo uporno izbegavao da odgovori na veoma konkretna pitanja koja mu je novinarka postavila", navodi se u saopštenju. 
 
Vučić je u svom obraćanju u Novom Sadu govorio i o radu medija, posebno o radu N1 televizije.
 
"...Otprilike, svi moraju da budu kao N1. To je primer profesionalnog novinarstva, ako nisu kao N1 onda ugasi! Ugasi Prvu, ugasi Pink, ugasi B92, ma sve ugasi! Samo ono što je njihovo, to je dobro... A u kojem nikad nisam ni bio, hvala Bogu", kazao je Vučić.
 
Na pitanje novinarke N1 kada mogu da očekuju predsednika kao gosta, Vučić je odgovorio da nije zainteresovan da gostuje na ovoj televiziji.
 
"Ja nisam bio mojom odlukom, ja nisam rekao da nisam pozvan. Nikada nisam rekao da nisam pozvan i nemojte da izmišljate. Rekao sam da nisam bio nikada", odgovorio je Vučić.
 
Povodom ovog događaja NDNV je saopštio da je atmosfera u kojoj novinari izveštavaju sa događaja na kojima govori Vučić odavno postala nepodnošljiva. 
 
"Osim što ulazi u raspravu sa novinarima onih redakcija koje po njegovom mišljenju ne izveštavaju u korist režima, već se profesionalno bave svojim poslom, nemogućoj atmosferi doprinose i novinari režimskih medija koji se veoma slično ponašaju prema kolegama, sramno stajući otvoreno u zaštitu predsednika i upućujući takođe pogrdne reči novinarima koji profesionalno obavljaju svoj posao. Postavljamo im pitanje da li su oni novinari ili su portparoli režima?"
 
Oni su dodali da je medijska scena u poslednjim mesecima preživela ogromne udare, da bezbednost novinara nikada nije bila na nižem nivou, a da se zbog problema i napada koji su postali svakodnevica, danas oglasila i Radna grupa za bezbednost, apelujući da se etiketiranje novinara od strane funkcionera sadašnje vlasti ne nastavlja. 
 
"Svojim odnosom i ponašanjem prema novinarki N1, Vučić je danas doprineo da se ovi problemi samo produbljuju, a da se rešenje ne nazire, te opravdano sumnjamo u rešenost vlasti u Srbiji da omoguće slobodno izveštavanje i slobodu medija", saopštili sui z NDNV-. 
 
NDNV apeluje na domaću i međunarodnu javnost da učine sve da ovakvo etiketiranje novinara prestane.
  • Lala

    24.03.2019 07:06
    Crnjak
    Nece on doveka biti predsednik..kad tad ce mu neko postaviti pitanja u cetri oka.
  • ST

    24.03.2019 06:19
    @ IZNOGUD
    Decko,hajde ti tamo gde je sve ruzicasto.
  • Branislav

    24.03.2019 03:50
    Iznogud
    Jel si ti od juće počeo da pratiš poliitku. On je prvi taj koji bukvalno sve etiketira i to radi još od vremena kad je bio radikal. Bukvalno sve ljue etiketira i ponižava a ti ga brani kao pravi Iznogud.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.

Možda uopšte ne bude bagremovog meda

Naglo zahlađenje i veoma niske temperature nepovoljno su se odrazile na pčelarstvo, a od prve bagremove paše praktično neće biti nikakvog prinosa meda.