Sud kaznio načelnika policije jer nije pomogao izvršiteljima

Privredni sud u Čačku kaznio je načelnika Policijske uprave u tom gradu Draška Darijevića kaznom od 100.000 dinara.
Sud kaznio načelnika policije jer nije pomogao izvršiteljima
Foto: Pixabay
Darijević je kažnjen zbog "neodgovarajućeg postupanja policije u slučaju prinudnog izvršenja nad pogonom 'Kuglična vretena' čačanske Fabrike reznog alata (FRA)".
 
Sudski izvršitelji pokušali su 25. februara, 14. put za redom, uz asistenciju policije da prinudno preuzmu pogon FRA, zbog duga fabrike od 1,5 miliona dinara prema jednoj privatnoj čačanskoj firmi, koji je sa kamatama narastao na 4,6 miliona dinara, što su radnici sprečili tako što su odbili da napuste radna mesta.
 
Privredni sud u istom rešenju, koje je potpisala sudija Dragica Urošević, a u koji je agencija Beta imala uvid, nalaže načelniku čačanske policije da preuzme neophodne mere kako bi se prinudno izvršenje nad pogonom "Kuglična vretena" sprovelo 27. marta.
 
Privredni sud kaznio je novčanom kaznom od po 10.000 dinara i 53 radnika FRA zato što nisu dozvolili 25. februara sudskim izvršiteljima da uđu u posed pogona za proizvodnju kugličnih vretena. Radnici su zbog te kazne protestovali u utorak, 19. marta, ispred Privrednog suda i najavili žalbe na rešenja o kazni, kao i da će tražiti izuzeće sudije Dragice Urošević koja je donela rešenja o novčanoj kazni radnika.
 
Predstavnici fabričkih sindikata, Industrijskog i Nezavisnog, ocenili su da je Privredni sud "prekoračio ovlašćenja" time što je kaznio radnike kao fizička lica koja, prema njihovoj oceni, samo rade na svojim radnim mestima i štite i brane fabričku imovinu, kao i interes države, jer je taj pogon FRA označen kao objekat od strateškog značaja za odbrambenu industrju.
 
Sudski izvršitelji su do sada 14 puta pokušavali da, uz asistenciju policije, prinudno preuzmu pogon za proizvodnju kugličnih vretena, ali su radnici to svaki put sprečili mirnim protestom pored svojih radnih mesta i ispred ulaznih vrata pogona. Menadžmet fabrike je kupcu objekta pre sedam meseci dostavio ponudu kojom bi bio obeštećen, ali on je tu ponudu odbio i insistira na izvršenju.
 
Fabrički sindikati i radnici ističu da se imovina fabrike koja vredi oko 200.000 evra prodaje za dug od 40.000 evra i apeluju na nadležne da se izmeni Zakon o izvršenju kako se imovina građana i firmi ne bi prodavala "ispod svake cene". Predstavnici sindikata navode da je pogon "Kuglična vretena" Fabrike reznog alata od značaja za odbrambenu industriju o čemu postoji rešenje Ministarstva odbrane iz 2017. 
  • NS65

    25.03.2019 16:25
    Sudstvo = korupcija.
  • x-ray

    25.03.2019 09:14
    ajoj
    kazna tolko kolko trosi sa jedan vecer u BG - jel vam nije sramota ? SRBIJA ustanite ili vama jeste da budite WC Solje Europska Unia jel tako se vas vidi kao ocenuje -
  • VB

    25.03.2019 07:51
    Izvršitelji
    Živim 25 u inostranstvu. Ovakvu represiju i dupliranje dugova nigde nisam video. U Hrvatskoj isto mada su u poslednje vreme malo smirili tamo strasti. U Srbiji su troskovi em otimanje od sirotinje koja ne može da plati dug ZATO STO NEMA. Od a slepca oči ne vrede. A još ako mu stap otmes napravio si tri nova bogalja. Zato se oni pomažu da bi mogli da vrate( postoje i osiguranja koja vraćaju a posle sa osiguranjem posebni dogovori) .. Ili ih pustite da se regeneriše.. A Srbiji sila i represija..

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.