Srbija među evropskim zemljama u kojima se mahom krše prava radnika

Zemlje širom Evrope, uključujući i Srbiju, imaju problema sa ispunjavanjem međunarodnih obaveza u oblasti prava radnika, zaključak je poslednjeg izveštaja Evropskog komiteta za socijalna prava (ECSR).
Srbija među evropskim zemljama u kojima se mahom krše prava radnika
Foto: Pixabay
Evropski komitet za socijalna prava, kao telo Saveta Evrope, ocenjivalo je usklađenost prava radnika u 35 zemlja Evrope sa Evropskom socijalnom poveljom. U periodu od 2013. do 2016. godine praćena su pitanja kao što su pravo na razumno radno vreme, pravednu platu i zaštitu od uznemiravanja.
 
Doneto je 276 zaključaka o usklađenosti, 206 pokazuje kršenje prava radnika, dok u 98 slučajeva situacija nije mogla biti procenjena zbog nedostatka informacija. Najveći procenat kršenja odnosi se na pravo radnika na razuman otkaz ugovora o radu (95,8 odsto), pravo radnika i poslodavaca na kolektivnu akciju, uključujući i pravo na štrajk (73,3 odsto), i pravila koja ograničavaju obim odbitaka od plata (64,3 odsto).
 
Kada je Srbija u pitanju, od 22 analizirana aspekta prava radnika Evropski komitet za socijalna prava ustanovio je su njih osam u skladu sa Evropskom socijalnom poveljom. To se prvenstveno odnosi na pravo radnika na plaćeni godišnji odmor, pravo na konsultacije radnika i poslodavaca kao i pravo na neophodne instrumente u cilju pregovora ili arbitraže u radnim sporovima.
 
Prema nalazima komiteta, Srbija nije usklađena sa Evropskom socijalnom poveljom u oblasti obaveznih lekarskih pregleda za radnike koji posao obavljaju noću, limitiranja visine odbitka od plata radnika kao i slobodu prilikom organizovanja štrajka i određivanja minimuma rada tokom štrajka.
 
Evropski komitet za socijalna prava ukazuje da jedino Srbija, BiH i Azerbejdžan ne garantuju prava radnika i njihovih predstavnika u odlučivanjima o uslovima i organizaciji rada kao i u oblasti organizovanja društveno-kulturnih aktivnosti neophodnih za održanje zdrave i produktivne radne sredine.
 
Što se tiče šest preostalih aspekata prava radnika, Evropski komitet za socijalna prava je zatražio dodatne informacije od vlasti u Srbiji.
 
Komitet u svom izveštaju navodi da većina od 35 ocenjivanih zemalja nije osigurala da najniže neto zarade pokrivaju potrebe pristojnog života radnika i njihovih porodica. Istovremeno, najveća usklađenost sa Evropskom socijalnom poveljom primećena je u oblasti prava radnika na informisanje i konsultacije (85,7 odsto).
  • Papunac

    03.04.2019 13:07
    Budući zakon o agencijskom zap
    Budući zakon o agencijskom zapošljavanju biće legalizacija robova u Srbiji. Procenat ljudi preko agencija će biti neograničen ( mogućnost da se prave dilovi sa javnim preduzećima ), nema sindikalnog organizovanja ( nema prava na kolektivno pregovaranje ) i naravno nemaju pravo na štrajk.....imaće samo pravo da rade i ništa više.
    Zakon se piše već 10godina, a neće biti sigurno usvojen pre prevremenih izbora, da javnost ne bi reagovala burno.
    Za kraj "DOBRO DOŠLI U KONCETRACIONI LOGOR SRBIJA"
  • jedan glas

    27.03.2019 12:39
    dve crvene
    @Nana
    "većina mojih prijatelja ne izlazi na izbore"...

    cemu svrha izlaska kad svi unapred znamo ko ce pobediti .
  • organski kupus

    27.03.2019 11:29
    Dejane, izvini, ali nevidjeno si glup. Ne znam sta bih ti jos napisao, posto znam da ne bi ni razumeo, uzaludno je. U Srbiji trenutno mozes da uzivas u najgorem mogucem obliku kapitalizma, istom onom koji je bio aktuelan u Engleskoj pre 150 godina. Ako ti to nije razlog za bunu protiv nepravde, onda ne samo da si glup, nego si i los covek.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.