Direktor KC Srbije u Parizu: Izložba nije sklonjena, neki njeni delovi samo zarolani

Direktor Kulturno-informativnog centra (KIC) Srbije u Parizu Radoslav Pavlović izjavio je danas da sporna izložba u tom centru povodom 20. godišnjice početka NATO bombardovanja Srbije "nije uklonjena" već da su neki delovi "zarolani".
Pavlović je za televiziju Prva rekao da slike nisu uklonjene sa zida i da mu nije naređeno iz ambasade Srbije u Francuskoj da se izložba ukloni kako je to navela koordinatorka za odnose sa medijima u centru u Parizu Nataša Pejin.
 
Navodeći da nakon te objave Pejin dobija preteće mejlove, Pavlović je rekao da iza svega stoje nastojanja nekih da preuzmu njegovu funkciju.
 
Slikar Vladimir Veličković, čije su slike, kako je saopšteno, "privremeno" skinute sa izložbe, ocenio je da takav potez predstavlja gest neodmerene cenzure, jer je to, kako kaže, bila prilika da oni koji su bombardovali vide sav užas koji je njihov pohod ostavio.
 
"Očajan sam. Sramota me je što na neki način pripadam toj našoj rasi koja nije sposobna da obeleži na dostojanstven način događaj kakav je 20. godišnjica NATO bombardovanja", izjavio je Veličković za "Danas".
 
On je kazao da njega iz Centra niko nije obavestio o izmeštanju izložbe, a da njegovu sliku dugu četiri metra nisu mogli da sklone jer nisu imali gde da je stave.
 
"To što se dogodilo apsolutno je užasan gest, da se mi i ovog puta ponižavamo, zaboravljamo u znak sentimentalnosti i osećanja grupe vojnih atašea koji bi, da izložba nije sklonjena, bili u prilici da vide šta su uradili", rekao je Veličković.
 
Ovo je, dodao je, "gest neodmerene cenzure jer je to bila prilika da oni koji su nas bombardovali vide sav užas koji je njihov pohod ostavio - žrtve, poginule, decu koja su stradala, porušene domove, fabrike, puteve...Pogotovo što niko nije, niti će ikada odgovarati za to", rekao je Veličković.
 
Ministarstvo kulture i informisanja saopštilo je ranije danas da će insistirati da se u najkraćem roku sprovede postupak utvrđivanja činjenica da li je 26. marta privremeno uklonjen deo izložbe pod nazivom  "Srbija 1999. godine - 20 godina posle - dok su padale bombe" u Kulturno-informativnom centru Srbije u Parizu.
 
"Ova izložba deo je programa koji je odobren od strane Ministarstva kulture i informisanja, a navodno je privremeno uklonjena pod izgovorom da bi njen sadržaj mogao biti neprijatan za određene zvanice, koje su te večeri prisustvovale koktelu. U slučaju da se potvrde navodi o cenzuri sadržaja pomenute izložbe Ministarstvo kulture poziva da se utvrdi odgovornost i adekvatno sankcionišu lica koja su učestvovala u ugrožavanju slobode umetničkog izraza i manipulisala programom", saopštilo je Ministarstvo. 
 
Podsetimo, slike Vladimira Veličkovića i Biljane Vilimon, koje su postavljene u Kulturnom centru Srbije u Parizu povodom obeležavanja dvadesetogodišnjice NATO bombardovanja na SRJ, skinute su zbog posete oficira NATO-a. To je na svom Fejsbuk profilu objavila koordinatorka za odnose sa medijima KC Srbije u Parizu Nataša Pejin. Međutim, posle je postavka vraćena, o čemu opširnije o tome OVDE.
  • rolling

    28.03.2019 13:01
    "zarolani"

    kakav direktor takvo i izrazavanje .
  • rolling

    28.03.2019 13:01
    "zarolani"

    kakav direktor takvo i izrazavanje .
  • Мунгос

    28.03.2019 12:49
    наставак…..
    Шеф Ивица Дачић се због тога много наљутио, и наредио да се сви смене.
    Где Дачић сме да смени багру када је и он сам „куферче“, „банана мен“…..
    Још боље,
    Августа месеца 2018. године Српски културни центар организује изложбу у Паризу, где су испред слике Белог анђела наместили скулптуру како Мики Маус трти Пају Патка. Скулптуру је урадио неки београдски педераст, српско Министарство културе аминовало, а српска Дачићка дипломатија извршила оперативни део.
    Шеф Ивица Дачић се због тога опет много „наљутио“, вриштао као Дамњанов Зеленко, опет претио да ће све те сорошоиде да најури. Али мац, онај путер на глави почео да се топи, јављају му да има још неких скривених фотографија. Дачић се ућутао, какве смене, какви бакрачи.
    До данас,
    27. марта 2019.године, када је Српски културно-информативни центар доживео то задовољство да испоштује поштоване госте из НАТО.
    Нема места чуђењу ни љутњи, када је Александар Вучић могао у сред Београда да дочекује Џоа Бајдена са хлеба и соли, питам се, зашто не би и ови култураши нивоа Анри Леви испоштовали неколико нижих официра НАТО?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Dačić: Vučić najviše izložen pretnjama

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić rekao je da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić najviše izložen pretnjama i da se nijedna od pretnji ne odbacuje kao lažna ili neozbiljna.

Kamioni čekaju pet sati na Batrovcima

Prema informacijama iz Uprave granične policije, putnička vozila čekaju na izlazima iz zemlje na dva prelaza, pola sata na Gradini i 35 minuta na prelazu Preševo.