Završena obnova Golubačke tvrđave, troškovi porasli na 8,5 miliona evra

U Golupcu je danas, posle gotovo pet godina rekonstrukcije, za posetioce otvorena srednjovekovna tvrdjava Golubački grad.
Otvaranju obnovljenog utvrđenja iz 14. veka, koje je podignuto na desnoj obali Dunava, na samom ulazu u Đerdapsku klisuru, prisustvovao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić i evropski komesar za susedsku politiku i pristupanje EU Johanes Han.
 
Vučić je na ceremoniji otvaranja kazao da su radovi na ovoj tvrđavi privedeni kraju zahvaljujući ljudima iz Evropske unije i Austrijske razvojne agencije.
 
"Prelepo je doći ovde. Nadam se da ukoliko budemo radili marinu, za nju je potrebno oko dva miliona evra i za to ne tražimo novac od Evrope. To će značiti neuporediv dolazak turista u Golubac", kazao je Vučić.
 
Vučić je Hanu rekao da ima bezbroj ideja koje zajednički mogu da realizuju, kao što su "virtuelni mostovi", koji koštaju oko 25 miliona evra.
 
"Mi damo nešto, vi date malo više i da mi sve to zajednički uradimo na našem lepom Dunavu", kazao je Vučić.
 
On je naveo da treba izgraditi brzu saobraćajnicu od skretanja za Požarevac pa do Donjeg Milanovca, do opštine Majdanpek, sa uverenjem da će to privući veći broj domaćih turista. Navodeći da ceo taj kraj mora još više da se infrastrukturno poveže, Vučić je kazao Hanu da veruje da će uz njihovu pomoć i podršku uspeti da se ekonomski osnaži ceo taj kraj.
 
Obnova srednjovekovne tvrđave započela je 2014. godine, a planirano je bilo da radovi budu završeni do 30. juna 2016. godine. Međutim, obnova je trajala duplo duže nego što je bilo predviđeno, a planirana vrednost projekta je sa 6,7 stigla do 8,5 miliona evra.
 
Autorka projekta obnove tvrđave Marija Jovin za "Insajder" je ranije rekla da su za probijanje roka i podizanje troškova obnove najodgovorniji izvođači radova i stručni nadzor zadužen za njihovo nadgledanje.
 
Međutim, direktor kancelarije Austrijske razvojne agencije u Beogradu Klaus Kaper za "Insajder" je naveo da glavni razlozi za kašnjenje leže u nepotpunoj i lošoj projektnoj dokumentaciji.
 
Ministarstvo trgovine je iz budžeta za potrebe "kompletiranja projektne dokumentacije" izdvojilo neplaniranih 4,8 miliona dinara subvencija preduzeću "Tvrđava Golubački grad" koje je osnovano za potrebe projekta.
  • /

    29.03.2019 19:35
    /
    i onda niste hteli da petrovaradinsku tvrdjavu i podgradje date istima

    doduse cena posete golubackoj tvrdjavu nece biti bas mala
  • major hercegovina

    29.03.2019 18:46
    In the nutshell
    Vučić je Hanu rekao da ima bezbroj ideja koje zajednički mogu da realizuju, kao što su "virtuelni mostovi", koji koštaju oko 25 miliona evra.

    "Mi damo nešto, vi date malo više i da mi sve to zajednički uradimo na našem lepom Dunavu", kazao je Vučić.
  • Мунгос

    29.03.2019 18:46
    „…..treba izgraditi BRZU SAOBRAĆAJNICU od skretanja za Požarevac pa do Donjeg Milanovca…..“.
    Брзу пругу разумем, али брзу саобраћајницу…..
    Можда је председник мислио на аутопут, ту су брзине доста брзе.
    Требао је претходно да пита Зорану, или некога таквог који се разуме у „брзе саобраћајнице“, у свему према евро-коду.
    Али џаба брзе, када је ту Дамир Окановић из Владиног Невладиног европског Комитета за брзи безбедни саобраћај, који ће одмах да уведе мерење брзине у зависности од времена проведеног на деоници. И у тунелима, има их 17. Па да ребне казне, ево пара за буџет.
    Гледа један мајстор високе степенике ненормално стрмог степеништа, па каже као за себе: „Ове степенице су много брзе“.
    После су Председник и комесар Јоханес Хан отишли на једно окрепљење у кафану „Сврати бато“. Ако се Вучић усудио да прати Јоханеса Хана уз оно Милошевићево „Живели“, онда је сигурно било весело. Знамо какав је Хан мераклија.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Danas se slavi Dan pobede nad fašizmom

Dan pobede nad fašizmom obeležava se danas u znak sećanja na 9. maj 1945. godine, kada je bezuslovnom kapitulacijom Nemačke okončan Drugi svetski rat u Evropi.

Kamioni na Horgošu čekaju šest sati

Teretna vozila na izlazu iz Srbije na graničnom prelazu Horgoš čekaju šest sati, dok je zadržavanje kamiona na prelazu Kelebija u smeru ka Mađarskoj tri sata.