Prošle godine postupci protiv više od 180 funkcionera, među njima i ministar

Agencija za borbu protiv korupcije pokrenula je tokom prošle godine 186 postupaka protiv funkcionera zbog lažnih ili nepotpunih podataka o imovini.
Prošle godine postupci protiv više od 180 funkcionera, među njima i ministar
Foto: Pixabay
Kako pišu "Novosti", među njima su i jedan ministar, 36 narodnih poslanika, savetnik predsednika Republike, 76 sudija, osam tužilaca i zamenika i dva državna sekretara i rektora univerziteta.
 
Kako se navodi u godišnjem izveštaju o radu Agencije koji je poslat u Skupštinu Srbije, prvobitno je planirano da se proveri imetak 317 funkcionera, ali su, na kraju, uspeli da provere njih 275.
 
Istovremeno, na lokalnom nivou pokrenuto je 116 postupaka, među kojima su predmeti o četiri gradonačelnika.
 
Agencija je pronašla i da je nepravilnosti bilo u imovinskim kartama 46 direktora i njihovih zamenika u javnim preduzećima.
 
U izveštaju se upravo skreće pažnja da su lokalne samouprave posebno pogodno tlo za korupciju.
 
"Zbog neretko loše vidljivosti iz perspektive glavnog grada, drugih velikih centara i medija, lokalne sredine kao da su izolovane i prepuštene same sebi, zbog čega postaju idealan teren za korupciju. Zato je opštinama predloženo usvajanje lokalnog antikorupcijskog plana i do kraja prošle godine donelo ih je 118 opština", navedeno je u izveštaju.
 
Tokom prošle godine proveravano je i koliko je funkcionera, nezakonito, zaselo u više fotelja. Doneto je 38 rešenja kojima je utvrđen prestanak druge javne funkcije, izrečeno je 77 mera upozorenja, devet mera javnog objavljivanja odluke o povredi Zakona o korupciji, kao i mera javnog objavljivanja za razrešenje sa javne funkcije.
 
Agencija za borbu protiv korupcije dosta se oslanja na predstavke građana koji ukazuju na malverzacije. U prošloj godini postupano je po 474 predmeta. Podignute su dve optužnice za utaju poreza, prevaru, neovlašćeno iskorišćavanje autorskog dela, kao i četiri optužna predmeta za zloupotrebu službenog položaja, falsifikovanja službene isprave, nesavestan rad u službi, tešku krađu... U jednom slučaju doneta je pravosnažna presuda zbog zloupotrebe službenog položaja. 
  • EU

    04.04.2019 11:39
    Idealan je zivot u ovom nedvojbenom lideru regiona .
  • Kesh

    04.04.2019 10:06
    Kojih? Napisite imena svi ti zive od nasih para i mi kao platioci imamo puno pravo da znamo ko.krsi zakon
  • Darko Frankfurt

    04.04.2019 09:53
    Sve ce to narod opet glasati
    za kilo cvaraka i dvesta grama kajmaka.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija