Tači raspisao izbore na severu Kosova, Beograd i Kosovska Mitrovica bez komentara

Predsednik Kosova Hašim Tači raspisao vanredne izbore za gradonačelnike četiri opštine na severu Kosova, u kojima su predstavnici Srpske liste krajem novembra podneli ostavke.
Tači raspisao izbore na severu Kosova, Beograd i Kosovska Mitrovica bez komentara
Foto: Pixabay
Oni su takvu odluku doneli zbog uvođenja takse koja je i dalje na snazi, pa je nejasno da li će Srpska lista bojkotovati i raspisane izbore. Odgovor na to pitanje danas je izostao i u Mitrovici i u Beogradu.
 
Predsednik Kosova Hašim Tači je odlučio. Za 19. maj raspisao je vandredne izbore za gradonačelnike Severne Mitrovice, Zubinog Potoka, Leposavića i Zvečana.
 
Takav potez, podržao je kosovski premijer Ramuš Haradinaj.
 
"Nakon odluke predsednika Kosova za raspisivanje izbora, pozivam političke učesnike da koriste svoje ustavno pravo na zastupanje interesa građana kroz učešće na ovim izborima. Takođe pozivam građane opština da učestvuju naizborima i da glasaju za najbolje kandidate, koji će raditi za dobrobit građana ovih opština. Pozivam na slobodne, demokratske izbore zasnovane na Ustavu, našim zakonima i najvišim međunarodnim demokratskim standardima", poručio je Haradinaj.
 
Četiri opštine sa srpskom većinom na severu Kosova, bez gradonačelnika su skoro pet meseci. Na vandrednoj sednici, održanoj 27. novembra 2018. tadašnji gradonačelnici podneli su ostavke. Razloge za ostavke objasnio je tadašnji gradonačelnik Severne Mitrovice Goran Rakić.
 
"Zbog uvođenja anticivilizacijksih, protivpravnih i nehumanih taksi od 100 odsto, zbog kontinuiranog instutucionalnog nasilja kosovskih institucija, prebijanja političkih predstavnika srpskog naroda", objasnio je tada on.
 
 
Odluka za izbor novih gradonačelnika je pomalo iznenadna za širu javnost, ocenjuje za N1 urednica portala KoSSev Tatjana Lazarević. "Trebalo bi 28. maja, kada istekne rok, da se raspišu izbori za četiri severne opštine. Praktično, po ovome su izbori raspisani dvadeset dana kasnije. I drugi rok je onaj koji je srpsko političko rukovodstvo, zajedno sa predsednikom Vučićem, kako su objasnili, postavili da izađu iz kosovskih institucija. Navodno su hteli da izađu iz svih kosovskih institucija, predsednik Vučić je od njih zatražio da sačekaju 45 dana. Taj drugi rok ističe za pet dana", podsetila je Lazarević. 
 
Hašim Tači je pre iznenadne odluke o izborima, povukao još jedan neočekivani potez. Pre deset dana imenovao je osam članova gotovo godinu dana blokirane Centralne izborne komisije, među kojima i predstavnika iz redova srpskog naroda. Na novi potez Prištine, u Beogradu bez reakcija, a N1 nije mogao da ih dobije ni od predstavnika Srpske liste koji nisu odgovarali na pozive.
 
Kako prenosi agencija Tanjug, posle odluke o raspisivanju izbora na severu Kosova, politički predstavnici Srba sa Kosova u sredu će doći u Beograd, na sastanak sa državnim vrhom Srbije.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija