Pojedini fakulteti protiv ukidanja prijemnih: Potrebna dodatna provera znanja osim mature

Plan da se uvede državna matura za dve godine neće se menjati, ali potrebno je napraviti dogovor da se, pored mature, uvede još neka provera znanja za upis na fakultete", rečeno je u utorak na sednici Konferencije univerziteta Srbije (KONUS), kojoj su prisustvovali rektori državnih i privatnih univerziteta.
Pojedini fakulteti protiv ukidanja prijemnih: Potrebna dodatna provera znanja osim mature
Foto: Pixabay
Pomoćnik ministra za visoko obrazovanje Bojan Tubić, napomenuo je da se dekani pojedinih fakulteta, kao što je Elektrotehnički fakultet u Beogradu ili Fakultet organizacionih nauka, protive da matura bude jedini uslov za upis, imaju bojazan da se na takav način ne može proveriti znanje maturanata i smatraju da je potrebno uraditi dodatnu proveru znanja.
 
"Ministarstvo prosvete je protiv da imamo i maturu i prijemni. Moramo naći način da uredimo prohodnost prema fakultetima i da najbolji upišu ono što žele", rekao je Tubić i dodao da će u izradi zadataka za državnu maturu učestvovati univerzitetski profesori, a ne srednjoškolski.
 
Kkao prenose "Novosti", na konferenciji se čuo i predlog da bi možda trebalo da se po ugledu na umetničke fakultete odnosno akademije, gde se polažu veštine i na kojima matura nema presudan značaj, nešto slično uvede i na nekim drugim fakultetima.
  • Vidoviti Limanac

    17.04.2019 22:35
    Ukinite prijemni slobodno....
    I sa prijemnim studenti znaju da izračunaju dužinu "objekta" 11000m a najveći taj isti objekat na svetu je napravljen dugačak 350 m i onda taj rezultat ostavi bez da uopšte pomisli da mu je rezultet netačan.
    Ko li će tek onda raditi zadatke na tim fakultetima?!
  • Marko

    17.04.2019 14:34
    @Ni po babu, ni ...
    Kako ne može? Zašto ne može?
  • Maturant, diplomac..

    17.04.2019 14:24
    ..mr sc i dr sc
    Šta fali da svi lepo odbrane maturski rad a onda urade prijemne na fakultetima? To već postoji i možda može taj maturski rad malo da se unapredi kroz ubapredjen sistem dodele tema, mentorisanja i provere tj. odbrane... Po meni, fakulteti treba da imaju autonomiju da sprovedu prijemne kako žele... Važnije je ujednačiti kriterijume ocenjivanja izmedju srednjih škola i gimnazija. Ovako će ispasti da će deca koja su završila srednje škole i gimnazije u manjim sredinama imati veće šanse za upis, jer im ni prijemni više neće biti prepreka. Treba li posebno da objašnjavam zašto?Iili jednostavno razmislite kakav je kriterijum ocenjivanja u Jovinoj gimnaziji a kakav npr. u Gimnaziji u Žablju ili e-gimnaziji... Sve su u našem okrugu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija