Država izgubila spor protiv naslednika ratnog veterana

Osnovni sud u Valjevu je kao neosnovan odbio tužbeni zahtev Republike Srbije protiv Snežane Grimani i Biljane Ristić iz Valjeva i Nebojše Petrovića iz Smedereva, po kom je trebalo da tužiocu isplate 270.000 dinara sa zateznom kamatom počev od aprila 2009. godine.
Država izgubila spor protiv naslednika ratnog veterana
Foto: Pixabay
To je prvostepeni epilog postupka čiji je akter davno preminula majka takođe preminulog ratnog vojnog invalida, odnosno država Srbija i naslednici dvoje pokojnika.
 
Valjevac Željko Petrović, rođen 1971, rezervista bivše JNA, u septembru 1991. godine teško je ranjen u Sremskim Lazama u Hrvatskoj, pa je završio u invalidskim kolicima, a 2000. godine je preminuo.
 
Ljubici Petrović, majci preminulog Željka, rešenjem odeljenja za upravno-pravne poslove Opštinske uprave Valjevo iz juna 2001. godine priznato je pravo na porodični dodatak, počev od 1. marta te godine, shodno odredbama Zakona o pravima boraca, vojnih invalida i članovima njihovih porodica. Šest godina kasnije, rešenjem Odeljenja za društvene delatnosti Opštinske uprave Valjevo utvrđeno je da je Ljubici, kao korisniku prava na porodični dodatak, od 1. novembra 2003. do 31. oktobra 2006. godine, nepravilno isplaćen iznos od 271.552 dinara, na koji nije imala pravo.
 
Resorno ministarstvo je to rešenje potvrdilo, Ljubici je ponuđeno zaključenje poravnanja za vraćanje, kako se navodi, nezakonito primljenog novčanog iznosa, što je ona odbila.
 
Početkom aprila 2009. usledila je tužba Republike Srbije protiv majke preminulog ratnog vojnog invalida, kojom se traži da vrati pomenutu sumu sa pripadajućom zakonskom zateznom kamatom. U odgovoru na tužbu, Ljubica je navela da ima 80 godina, da je u teškoj materijalnoj situaciji i pitala zašto je tužiocu bilo potrebno pet godina da uoči eventualnu grešku u isplati i da li je iko u nadležnom organu Opštinske uprave odgovarao za učinjeni propust u radu, a na štetu države.
 
Dodala je da je krajnje nekorektno svu odgovornost za učinjeni propust prebaciti samo na nju. Nekoliko meseci nakon što je protiv nje pokrenuta tužba, Ljubica Petrović je preminula i sudski spor je prekinut.
 
Međutim, na predlog tužioca, u junu 2018. postupak se nastavlja, s tim što su se sada kao tuženi pojavili Snežana Grimani i Biljana Ristić, ćerke, i Nebojša Petrović, unuk pokojne Ljubice Petrović, svi kao zakonski naslednici. Republika Srbija preko Državnog pravobranilaštva sada je od njih potraživala 271.552 dinara, naravno sa zateznom kamatom. Taj tužbeni zakon je nedavno odbijen u prvostepenom postupku pred Osnovnim sudom u Valjevu. 
 
U obrazloženju presude sudije Ane Jeftić navedeno je da, imajući u vidu da se na potraživanja povremenih davanja primenjuje rok zastarelosti od tri godine, pošto je tužba podneta 6. aprila 2009, sva potraživanja su zastarela.
 
Osim toga, odbijen je i zato što tužilac nije dokazao na koliki je iznos pokojna Ljubica imala pravo da joj bude isplaćen, kao i zbog zakonskih odredaba da naslendici odgovaraju za dugove ostavioca samo do visine nasleđene imovine, srazmerno svom udelu, pri čemu tužilac nije dokazao kolika je bila vrednost zaostavštine pokojne Ljubice Petrović.
 
Protiv ove presude dozvoljena je žalba Višem sudu u Valjevu.
  • ss

    19.04.2019 15:38
    s
    Sve sudije imaju svoje diskreciono pravo, da ako se nešto kosi sa zdravim razumom da odstupe od toga.Ove presude, osuda za 600 din .na godinu dana uslovnog zatvora su nebuloze, takvim nije mesto da dele pravdu.
  • ex chapman

    19.04.2019 09:02
    bravo
    bravo za sudiju, Anu Jeftić! nadam se da će i drugostepeni sud odlučivati u skladu sa zakonom i sudskom čašću kao sudija Jeftić... ne sumnjam da će se ove uštve žaliti na presudu, kad ih nije bilo sramota da tuže porodicu čoveka koji je ostao invalid služeći otadžbini! i to za tako sitnu lovu da je to prosto uvredljivo.
  • Mara

    19.04.2019 00:04
    Zamena teza
    Zašto navedenu sumu ne plati onaj ko je doneo pogrešnu odluku? Kada će već jednom državni službenici novčano odgovarati za štete koje naprave građanima zbog nestručnog i nesavesnog donošenja odluka?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Možda uopšte ne bude bagremovog meda

Naglo zahlađenje i veoma niske temperature nepovoljno su se odrazile na pčelarstvo, a od prve bagremove paše praktično neće biti nikakvog prinosa meda.

Brnabić saopštila: Svi izbori 2. juna

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je donela odluku da se prihvati zahtev stranaka opozicije da svi lokalni izbori budu održani zajedno sa beogradskim, 2. juna.