EPS: Neosnovane tvrdnje da se jezero Zaovine eksploatiše na nepropisan način

Posle nedavnih dešavanja na Zaovinskom jezeru, kada su pri niskom vodostaju ove akumulacije pokrenuta klizišta u Donjim Mandićima usled čega su ovde popucale kuće, pomoćni objekti, putevi, stabla u šumama, sledi procena i eventualna nadoknada pričinjene štete.
Kako su za Politiku rekli iz EPS-a, preduzeća koje za proizvodnju struje koristi vodu Zaovinskog jezera i upravlja vodostajem, komisija za procenu štete danas počinje sa radom na terenu, a JP EPS nadoknadiće načinjenu štetu gde za to postoji zakonski osnovu, u skladu sa propisima koji regulišu ovu oblast.
 
"Za praćenje klizišta Donji Mandići angažovan je Energoprojekt koji od 9. aprila dva puta dnevno meri pomeranja repernih tačaka klizišta i, na osnovu tih podataka, klizište pokazuje znake smirivanja", ističu u ovom preduzeću.
 
O tome od kada i zašto kliza zemlja na ovom terenu, usled čega su proteklih dana ojađeni vlasnici objekata u Donjim Mandićima pored jezera, EPS navodi da je klizište u tom zaseoku registrovano kao umireno klizište još pre izgradnje hidroelektrane "Bajina Bašta":
 
"Aktiviralo se 1995. godine i tada je angažovan Energoprojekt da definiše karakteristike klizišta. Površina klizišta iznosila je oko 30 hektara. Tada je došlo do oštećenja objekata koji su se nalazili na toj lokaciji. Prema evidenciji, svi objekti koji su se tada nalazili na toj lokaciji (objekti pet vlasnika koji su postojali pre izgradnje HE) su oštećeni i njima je plaćena ttalna šteta uz obavezu da te objekte uklone. Pojedini su te objekte uklonili i na tim mestima napravili druge, a neki su stare rekonstruisali. Sada je klizište na lokaciji Donji Mandići opet aktivno i došo je do oštećenja objekata koji se sada nalaze na toj lokaciji", navode u EPS-u.
 
Kako pokazuje evidencija EPS-a, danas se na lokaciji nalazi 21 objekat na ime devet vlasnika. Od 21 objekta, devet je za stanovanje, a ostalo su pomoćni objekti najrazličitije namene. Objekti za stanovanje koriste se za rekreaciju i odmor.
 
"Od sadašnjih devet vlasnika, njih pet su dobili naknade za stare objekte i isplaćeno im je skoro osam miliona dinara na ime odštete, ali oni su po isplati ponovo izgradili nove objekte ili ih rekonstruisali. Objekti ostala četiri vlasnika nemaju građevinske dozvole", navode u EPS-u.
 
Uprkos povezanosti smanjenja nivoa Zaovinskog jezera sa nedavnom pojavom klizišta, u EPS-u i dalje tvrde da nisu prekršili propise. Ponavljaju svoj raniji stav da se eksploatacija jezera za potrebe proizvodnje električne energije obavlja u skladu sa vodnom dozvolom. "Potpuno su neosnovane tvrdnje da JP EPS koristi akumulaciju jezera Zaovine na nepropisan način", zaključuju u ovom preduzeću.
 
Povodom ovog nedavno se oglasio i Nacionalni park "Tara", navodeći da je krajem marta nizak vodostaj na Zaovinskom jezeru uslovio i potpuno presušivanje u rukavcima jezera, uz napomenu da ovakva situacija vode nije zabeležena od 2000. godine. 
 
"Spuštanjem nivoa jezera degradirana je slika jednog od najlepših predela u Srbiji, koji posećuju turisti iz celog sveta", rekli su u NP "Tara" i dodali da je potrebno uskladiti aktivnosti u proizvodnji struje sa činjenicom da se od 2015. prostor nalazi u zaštićenom području nacionalnog značaja. Ukazali su i da variranje vodostaja negativno utiče na živi svet, naročito na riblji fond jezera.
  • Мунгос

    19.04.2019 13:26
    Кружиле су гласине да је Ружица Ђинђић бацила око на све мини хидроелектране у Србији.
    Пошто се сада води синхронизована кампања против МХЕ, закључујем да то није било тачно.
    У сваком случају, у игри су велики играчи, судећи по томе што се на страни противника умешала и еколошка мафија.
  • 21. vek

    19.04.2019 11:19
    S obzirom da kod nas u zgradi već par meseci ne znaju ni potrošnju tačno da očitaju, a računi koje šalju su odokativni, potpuno mi se čini moguće i logično da su ovakvi poduhvati za njihove stručnjake veoma zahtevni i rizični.
  • Реалан

    19.04.2019 08:36
    А и овде у коментарима све стручњак до стручњака...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija