Srbija pala za 14 mesta na Indeksu slobode medija Reportera bez granica

U najnovijem izveštaju Reportera bez granica o stanju medijskih sloboda u svetu, Srbija je zauzela 90. mesto na listi, od ukupno 180 rangiranih država.
 Srbija pala za 14 mesta na Indeksu slobode medija Reportera bez granica
Foto: Pixabay
Kako se navodi, Srbija je u odnosu na prošlogodišnji izveštaj, pala za 14 mesta. Osim Srbije, za 14 mesta je pala i Mađarska, koja je zauzela 87. mesto.
 
U izveštaju se navodi da opadanje medijskih sloboda u Evropi, ide ruku pod ruku sa erozijom institucija pod uticajem sve više autoritarnih vlada, a da su sa ubistvima, pokušajima ubistava i fizičkim i verbalnim napadima, novinari u Evropi na meti različitih oblika pritisaka i uznemiravanja, ali i sudskog proganjanja.
 
U izveštaju objavljenom jutros, navodi se da se u Srbiji ponekad koristi fizičko nasilje za odvraćanje od istraživačkog novinarstva i kao primer navodi slučaj novinara Milana Jovanovića, kojem je u decembru prošle godine podmetnut požar na garaži, a koji je potom zahvatio i njegovu kuću.
 
RSF navodi da je nalogodavac tog napada uhapšen, dok je Jovanoviću dodeljena stalna policijska zaštita. Od bivših jugoslovenskih država, iza Srbije su Severna Makedonija na 95. i Crna Gora na 104. mestu, dok je BiH na 63. mestu, Hrvatska na 64, a Slovenija na 34. mestu.
 
Na listi, najbolje su rangirane Norveška, Finska i Švedska, koje zauzimaju prva tri mesta, dok su najgore plasirane Severna Koreja na 179. i Turkmenistan na 180. mestu.
 
Gajović: Sumnjam u izveštaj Reportera bez granica
 
Državni sekretar u Ministarstvu kulture i informisanja Aleksandar Gajović kaže da sumnja u najnoviji izveštaj Reportera bez granica, a po kome je Srbija pala na Svetskom indeksu medijskih sloboda.
 
"Moram priznati da sam i ranije malo sumnjao u izveštaje Reportera bez granica, iako ne potcenjujem njihove informacije, ali uvek kada su u pitanju ovakve informacije imam malu skepsu i oprez. Tim pre što ne vidim šta je izvor da bi moglo da se zaključi zbog čega je Srbija pala na Svetskom indeksu medijskih sloboda", rekao je Gajović za Radio Slobodna Evropa (RSE).
 
Upitan o kakvim izvorima govori kada je reč o primeru podmetanja požara u kući novinara Milana Jovanovića, Gajović kaže: "Pa dobro, da li ćemo sada da se vraćamo sto godina unazad?"
 
Svi smo se odredili prema tom činu negativno, rekao je Gajović i dodao da "nećemo sada narednih 10 godina to da pominjemo kao loš primer". Kako je naveo, valjda ima negde i dobrog primera na medijskoj sceni Srbije.
 
"Kada pročitam ovako nešto, uvek se zapitam - da li na medijskoj sceni Srbije ima bilo šta dobro što bi bar jednom organizacija Reporteri bez granica mogla da stavi u svoj izveštaj", rekao je Gajović. Upitan šta bi po njegovom mišljenju bilo dobro, Gajović kaže da "ne vidi ništa loše" na medijskoj sceni Srbije.
 
Paralelno sa objavljivanjem izveštaja, koalicija novinarskih i medijskih udruženja pozvala je danas javnost da stane u odbranu profesionalnih novinara i medija, koji su izloženi uvredama i vrlo ozbiljnim pretnjama zbog kojih im je ugrožena bezbednost, o čemu više čitajte OVDE.
  • Sremac

    19.04.2019 09:22
    Dobro smo i prošli obzirom da nam na televizije upadaju motornim testerama
  • N

    19.04.2019 08:15
    To sto je ova vest objavljena na samo par medija, 021, N1, Danas i nekoliko portala, a ne na 'velikim' medijima sa drzavnom frekvencijom i tiraznim novinama je dokaz da je ovo istrazivanje tacno.
  • VladaN

    19.04.2019 07:11
    @Ns49
    ?. Smanjite doze Informera i počnite da koristite toalet papir.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.