U Srbiji moguća pojava obojene kiše zbog peska iz Sahare

Velike količine peska iz Sahare već su prisutne širom Sredozemlja, u delovima zapadne Evrope i na području Balkanskog poluostrva, kaže meteorolog Slobodan Sovilj i navodi da se zato i u određenim delovima Srbije može javiti takozvana prljava ili obojena kiša.
U Srbiji moguća pojava obojene kiše zbog peska iz Sahare
Foto: 021
Objasnio je da je razlog za prisustvo velike količine peska iz Sahare u Evropi ciklon na severu Afrike, odnosno polje niskog vazdušnog pritiska koje je omogućilo da ta velika količina peska bude uzdignuta u više slojeve atmosfere. Zatim se ona, rekao je Sovilj, južnom i jugozapadnom strujom prenela preko oblasti Sredozemlja ka Balkanskom poluostrvu i ka zapadnoj Evropi.
 
"Ovo je uobičajena pojava, dešava se često u manjoj ili većoj meri. Ne dešava se da se ona često manifestuje zato što nema uvek padavina i onda ljudi ne obrate pažnju na to", rekao je Sovilj.
 
Najveća koncentracija peska iz Sahare je trenutno u zapadnom Sredozemlju gde je, kaže Sovilj, došlo do deponovanja čestica, čak i u onim delovima gde padavina nije bilo.
 
Tako se, kaže, mogu javiti žute ili crvene kiše, u zavisnosti od tipa čestica koje se nalaze u vazduhu.
 
Sovilj je rekao da je povoljna vest to što će narednih dana u Srbiji duvati jak jugoistočni vetar tako da neće biti zadržavanja čestica na određenom prostoru.
 
"Povoljna vest je što će u košavskom području i u planinskim delovima, praktično u većem delu Srbije narednih dana duvati jak jugoistočni vetar", kaže Sovilj.
 
Može se, dodaje, javiti prašina na kolima, a u kombinaciji sa određenim zagađujućim česticama može biti opasna za astmatičare.
  • bas cudno

    23.04.2019 10:04
    Hm, bas mi se javlja drugar iz tripolija i kaze da su ih upozorili na kisu koja nosi pesak iz srbije. Sto je nemoguce, jer dobro znam da je sav pesak kod karina.pozdrav iz veternika koji je kao faludza i kandahar zajedno.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija