Demostat: Uveliko kasni izgradnja Koridora 11

Izgradnja Koridora 11, kao što je to bio slučaj i sa Koridorom 10, uveliko kasni, a stručna javnost smatra da su osnovni razlozi za to rđave pripreme radova i projektne dokumentacije, eksproprijacija koja nije obavljena na vreme, nerealna obećanja data iz političkih razloga, ali i nepostojanje domaće građevinske operative, ocenjuje portal Demostat.
Demostat: Uveliko kasni izgradnja Koridora 11
Foto: 021.rs
"Treba podsetiti da je bilo najavljeno da će radovi na dve deonice Koridora 11 koje gradi kineska kompanija Šandong haj spid biti završeni do kraja 2017. godine što nije ostvareno. Do toga nije moglo da dođe zbog toga što je na dve deonice, od Obrenovca do Uba i od Lajkovca do Ljiga, koje je trebalo da budu završene tokom novembra te godine, urađeno tek oko 75 odsto posla", navodi portal.
 
Kinezi su, dodaje portal, pripremne radove na Koridoru 11 započeli krajem 2013. godine. Nakon toga procenjeno je da će radovi do Preljine biti završeni do kraja 2018. godine, ali se ni to nije desilo, i proces je prolongiran na jun tekuće godine.
 
Pozivajući se na mišljenje eksperata, portal piše da priprema radova i izrada projektne dokumentacije nije urađena na adekvatan način i da je problem u tome što "Srbija nije sačuvala svoja velika preduzeća sposobna da grade puteve, a da jeste, kao što je to slučaj u Hrvatskoj, izgradnja Koridora 10 i 11 bi bila daleko efikasnija nego što je to slučaj".
 
Hrvatska je, kako se navodi u tekstu, sama gradila svoje autoputeve, a nije se zaduživala kao Srbija i bila je u prilici da određuje ko će radove da sprovodi, dok u Srbiji to čini "onaj koji daje kredit za izgradnju".
 
Potpredsednik Građevinske komore Srbije Goran Rodić za Demostat je rekao da je realno očekivati da se izgradnja deonice Obrenovac-Preljina na Koridoru 11 okonča do početka letnjih odmora, a da deonica Surčin-Obrenovac bude završena u decembru ove godine.
 
Ekonomista Milan Kovačević je ocenio da je problem, ne samo sa Koridorom 11, već uopšte sa izgradnjom saobraćajne infrastrukture u Srbiji, to što ne postoje adekvatni planovi kako i šta graditi da bi se ostvarili svi potencijali sa kojima raspolaže teritorija na kojoj se nalazimo.
 
"Nadležni u Srbiji nemaju jasnu strategiju ni kada je reč o izgradnji rečnih koridora i železničkih koridora koji imaju najveću važnost kao najjeftiniji vidovi transporta robe. Jednostavno ne postoji vizija kada treba graditi i gde, a što je najporaznije, i kada se počne sa nekom izgradnjom to se ne radi u kontinuitetu, što stvara dodatne probleme", rekao je on.
  • Keva

    24.04.2019 21:58
    Kinezi kako izdrzavate ovo razvlačenje? Nama je ovo normalno bar 10 godina treba da se neka deonica zavrsi pa za 5 je već za rekonstrukciju a osvetljenje?? Ma čemu to? Imamo duga svetla na automobilu...Kad rekoše onaj tunel kroz Frušku goru i neki most na Dunavu za Novi Sad? 2040?
  • VlS

    24.04.2019 18:01
    Spindoctors
    @Mojca od pre neki dan
    Šta me zabole što objavljujete ovakve vesti. Tek kad budete rekli Taj i taj ( foto, video ) je odgovoran za ošljarenje na projektu a njegov kolega ( takođe foto i video ) je proneverio tri sloja košuljice, dva gazeća sloje, suzio svaku traku za po 30 cm i naplatio hozintalnu i verzikalnu signalizaciju koju nije postavio. Na odgovornost pozvani svi koji potpisuju radove po vertikali, i svima dosuđena robija. Tek tad će to biti vest. Ovako, takav je ovde sistem oduvek, a pod Titom doveden do savršenstva. Sad njegovi đaci vladaju.
    Kako u putarskim preduzećima, tako i u tužilaštvu, sudstvu, novinskim i svim drugim agencijama i u celom javnom sektoru uopšte
  • Zvone

    24.04.2019 15:17
    Koridore gradi Zvonko Veselinović drugar Andreja Vučića iz Kosovske Mitrovice.
    Može da gradi i radi , čemu žurba.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.