TS: Za metro su prvo zaključivani nekonkurentni sporazumi sa Francuzima, a sada sa Kinezima

Transparentnost Srbija osvrnula se na najave da će kineski finansijeri i izvođači biti angažovani u izgradnji beogradskog metroa.
TS: Za metro su prvo zaključivani nekonkurentni sporazumi sa Francuzima, a sada sa Kinezima
Foto: Printscreen
"Tako bi jedan posao dogovoren bez javnosti i nadmetanja, bio zamenjen drugim, a da prvi nije ni okončan. Naime, predstavnici Grada Beograda i Republike Srbije su još pre osam godina o istoj stvari počeli da zaključuju sporazume sa firmama i institucijama iz Francuske", navode u TS.
 
Kako kažu, u međuvremenu se dosta toga promenilo, između ostalog i trase planiranog metroa, koje su izmenjene tako da odgovaraju potrebama jednog aktuelnog investitora "Beograda na vodi", te najavljenog "Tesla grada" Bogoljuba Karića. Osim trasa, izgleda da će biti promene i u koncepciji samog metroa.
 
"Infrastrukturni projekti ne treba da se sprovode pod okriljem međudržavnih sporazuma. Svrha takvih sporazuma jeste da se isključi konkurencija, odgovornost, mogućnost preispitivanja a neretko i elementarna transparentnost postupanja organa vlasti. Ekonomski, ugovori koji se zaključuju na osnovu takvih sporazuma mogu u najboljem slučaju biti jednako dobri kao i ugovori koji se zaključuju kroz nadmetanje. S druge strane, velika je verovatnoća da će biti štetni, bilo u pogledu cene, ugrađene tehnologije, garancija ili povezanih troškova", poručuju u Transparentnosti Srbija.
 
Dodaju da je nevolja i u tome što ovi sporazumi imaju veću pravnu snagu od domaćih zakona, a Ustav ne sadrži mogućnost da se oni preispitaju zbog moguće štetnosti.
 
"Kod beogradskog metroa imamo zanimljivu i novu situaciju u tome što trenutno Srbija ima dva sporazuma oko iste stvari, sa Francuskom i Kinom. U principu, međudržavni sporazumi pružaju samo mogućnost da se zaključi obavezujući ugovor, a ne stvaraju obavezu da se to učini, pa bi, hipotetički, Srbija mogla da ima takve sporazume sa 200 drugih država i ni jedan od njih ne bi imao prednost nad drugim. Naravno, ukoliko je opšti sporazum bio praćen i nekim konkretnijim aranžmanima, kao što je, čini se, bio slučaj u odnosima sa Francuskom i firmama iz te zemlje, možda ćemo biti suočeni sa nekim zahtevima za naknadu štete", zaključuju u TS.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.