Mali: Uskoro izbor projektanta za Nacionalni fudbalski stadion

Studija opravdanosti gradnje Nacionalnog fudbalskog stadiona u Beogradu biće završena do 10. maja, najavio je ministar finansija Siniša Mali i izrazio očekivanje da će već polovinom naredne godine početi izgradnja.
Vlada je već dala saglasnost za tendersku proceduru za izbor projektanta, a Mali kaže za Tanjug da bi projektovanje moglo da bude završeno do kraja godine.
 
"Planiramo da izaberemo projektanta u narednih mesec ili dva. Radiće se istovremeno i na urbanizmu, to jest planu detaljne regulacije za celo područje na kojem će se graditi stadion", rekao je Mali.
 
Ministar je naglasio da će Nacionalni stadion, koji će se nalaziti u Surčinu, doprineti razvoju tog dela Beograda i da je taj projekat velika razvojna šansa, ne samo za Beograda već i za celu Srbiju, kao što je to i projekat Beograd na vodi.
 
"Sport odavno više nije samo sport, to je i veliki biznis. Mi smo se kandidovali zajedno s Rumunijom, Bugarskom i Grčkom da budemo domaćini i svetskog prvenstva u fudbalu 2030. godine. Zato nam je i potreban stadion odgovarajućeg kapaciteta", naveo je Mali.
 
Ističe da će se stadion raditi po konceptu "Siti", tako da će se pored njega praviti i zabavni park, stambeni i poslovni kompleks, IT park i drugi sadržaji.
 
Napomenuo je da na takva mesta onda dolaze poznate velike kompanije, kao što su Ikea, Bauhaus i druge.
 
"Očekujem da sa završetkom projekta do kraja godine, ako smo dovoljno spretni i odlučni, krenemo u njegovu izgradnju već polovinom naredne godine", rekao je Mali.
 
Nacionalni stadion će biti izgrađen u Surčinu, moći će da primi 60.000 ljudi i prostiraće se na 35 hektara, dok će sa pratećim objektima i sadržajima imati ukupno oko 430 hektara.
 
Na 326 hektara prostiraće se spratni sadržaji, a na 65 hektara saobraćajna infrastruktura. Za stadion je potrebno obezbediti i 10.500 parking mesta.
 
Završetak radova se očekuje za nekoliko godina.
 
Planirana je i izgradnja nove saobraćajne mreže s novom petljom koja će omogućiti uključenje na autoput Beograd - Šid sa obilaznicom.
 
Posetioci će, kako je najavljeno, moći do stadiona da stignu i železnicom, jer je u planu proširenje linije 4 BG voza.
  • Žalosno

    29.04.2019 11:28
    E ništa bez stadiona
    Super su vam projekti. Ne vidite u kakvim uslovima se narod leči zato što nemate kontakt sa realnim svetom pa stadion vidite kao prioritet. Žalosno. Ni rupe na ulicama niste u stanju da popravite.
  • njihova država

    28.04.2019 18:52
    U Srbiji decu lečimo SMS porukama a gladni narod SNS porukama za Narodne kuhinje. Okolina BGD nema kanalizaciju,a ispod BGD samo septičke jame.
    U gradovima u Vojvodini nema pijaće vode, zdravstvo u beznađu, radna mesta samo na njihovim televizijama..., mladi beže iz Srbije... a oni grade nacionalni stadion i još puno nacionalnih stadiona diljem države .
    Mali zna gde se može ukrasti za lične potrebe pa su po tom kriterijumu odredili prioritete.
    Naš novac ali njihova država.
  • vladaNS

    28.04.2019 17:15
    ?
    Simpatičnu plavojku u roza šlemu na mesto glavnog šefa! Sačuvaj nas Bože napredne inteligencije i pametnih ideja. Samo da se se krovna konstrukcia ne uruši kao potporni zid! Svaka čast KOKAKOLE, svaka ti je na mestu, bojim se da.njihov iq ne može da obradi i shvati tvoju poruku. Pozdrav iz Vojvodine

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.