Povređeno 20 meštana Štrpca u akciji ROSu na protestu protiv izgradnje MHE

Pripadnici ROSU upotrebili su palice i suzavac protiv meštana opštine Štrpce na Kosovu, koji su danas pokušali da zaustave izgradnju mini-hidroelektrane, tako što su "stali na put" bageru koji je krenuo ka mestu gradnje.
Povređeno 20 meštana Štrpca u akciji ROSu na protestu protiv izgradnje MHE
Foto: Printscreen
Kako javlja RTS, u toj akciji je 20 ljudi povređeno. Na dešavanja u kosovskoj opštini reagovala je i Kancelarija za KiM, koja je najoštrije osudila upotrebu "brutalne sile" policije nad demonstrantima.
 
U opštini Štrpce, na mestu zvanom Obereke, dva meseca građani su protestovali kako bi "odbranili" reku Šar planine, gde je planirana izgradnja mini-hidroelektrane. Međutim, radovi su ponovo počeli juče, ali su građani uspeli da ih prekinu.
 
Danas je, međutim, bager, u pratnji specijalnih jedinica policije ROSU, ponovo počeo da kopa. Građani su pokušali da spreče radove, ali su ih, primenivši silu, zaustavile specijalne jedinice kosovske policije.
 
Kako je objavio RTS, pripadnici ROSU upotrebili su palice i suzavac protiv meštana, a u toj akciji povređeno je 20 osoba.
 
Predsednik Opštine Štrpce Bratislav Nikolić najoštrije je osudio prekomernu upotrebu sile od strane pripadnika ROSU i napad na stanovnike opštine Štrpce. Kako je navedeno u saopštenju, opštinske vlasti donele su odluku o obustavi radova na izgradnji MHE zbog zamućenja vode za piće u rezervoaru, a samim tim i zbog ugrožavanja vodosnabdevanja i ta odluka je i dalje na snazi.
 
"Celokupno opštinsko rukovodstvo i ja lično smo oduvek bili uz svoj narod i tako će biti i nadalje. Ono što se jutros desilo, kada je usled prekomerne upotrebe sile povređeno 20 meštana naše opštine je nešto što je nedopustivo i nešto što više nikad ne sme da se ponovi. Stava smo da se svi problemi moraju rešavati jedino na miran način", istakao je Nikolić.
 
Na dešavanja u opštini Štrpce reagovala je Kancelarija za Kosovo i Metohiju, koja je najoštrije osudila upotrebu "gole i brutalne sile" policije nad demonstrantima.
 
"Podsećamo Kfor i međunarodne misije da je srpski narod u opštini Štrpce posebno ranjiv zbog činjenice da se veoma dugo nalazi u izolaciji, i da svaka demonstracija sile nad ljudima koji žive u tako teškim uslovima, ne samo da nije humana, već i izaziva opravdani revolt čitavog srpskog naroda na Kosovu i Metohiji", navodi se u saopštenju.
 
Iz Kancelarije su pozvali predstavnike međunarodne zajednice na Kosovu da Srbima garantuju demokratsko pravo na javno i miroljubivo izražavanje nezadovoljstva, kao i da spreče nasilne akcije policije i njenu zloupotrebu u stvaranju atmosfere vanrednog stanja u sredinama koje većinski naseljavaju Srbi.
 
"Na učesnike protesta u Štrpcu apelujemo da svoje opravdano nezadovoljstvo iskazuju na miran i dostojanstven način i da ne daju povode Prištini da dodatno oteža položaj Srba u tom delu KiM", navodi se u saopštenju.
 
Protesti zbog gradnje mini hidroelektrana održavaju se i u centralnoj Srbiji. Kako se može videti u prostornom planu, samo u Parku prirode Stara planina planirana je izgradnja više od 40 malih hidrelektrana.
 
Zbog toga lokalno stanovništvo iz Pirota i okolnih sela već mesecima protestuje.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Umro Mihailo Crnobrnja

Bivši predsednik Evropskog pokreta u Srbiji, doktor ekonomskih nauka Mihailo Crnobrnja, umro je danas u 78. godini, saopštio je Evropski pokret.