Ministarstvo o peticiji protiv doživotnog zatvora: Građani potpisima podržali zabranu uslovnog otpusta

Reagujući povodom peticije dela pravne struke struke protiv uvođenja kazne doživotnog zatvora bez mogućnosti uslovnog otpusta, Ministarstvo pravde je ukazalo da je takva mogućnost predviđena izmenama i dopunama Krivičnog zakonika, sa izuzetkom tačno navedenih krivičnih dela.
Ministarstvo o peticiji protiv doživotnog zatvora: Građani potpisima podržali zabranu uslovnog otpusta
Foto: 021.rs
U pitanju su najsvirepija krivična dela: teško ubistvo, silovanje sa smrtnim ishodom, obljuba nad nemoćnim licem sa smrtnim ishodom, obljuba nad detetom sa smrtnim ishodom i obljuba zloupotrebom položaja sa smrtnim ishodom, koja su izuzetak od pravila da se uslovni otpust može dati i osuđenom na doživotni zatvor nakon 27 godina izdržane kazne.
 
U svim ostalim slučajevima mogućnost uslovnog otpusta postoji, navodi se u saopštenju Ministarstva pravde.
 
Ističe se da je nemogućnost uslovnog otpusta za ovih pet najtežih krivičnih dela bio predlog Fondacije "Tijana Jurić", čiju je inicijativu podržalo više od 158.000 građana Srbije.
 
Prilikom izrade teksta Nacrta izmena i dopuna KZ Ministarstvo pravde je pratilo praksu i standarde država Saveta Evrope, navodi se u saopštenju i dodaje da javna rasprava o uvođenju dožiovtnog zatvora traje od 2015. godine.
 
"Od tada već traje javna rasprava o tome da li treba uvesti ovu kaznu ili ne. Bilo je organizovano i više okruglih stolova na ovu temu. U međuvremenu, Fondacija 'Tijana Jurić' prikupila je pet puta više potpisa građana nego što Ustav Republike Srbije predviđa da je potrebno da se stekne svojstvo ovlašćenog predlagača zakona", ukazalo je Ministarstvo pravde.
 
Beogradski centar za ljudska prava pokrenuo je peticiju protiv uvođenja kazne doživotnog zatvora bez mogućnosti uslovnog otpusta. Peticiju je podržao veliki broj organizacija civilnog društva i stručnih udruženja, uključujući i Društvo sudija Srbije.
 
"Ne ulazeći u pitanje opravdanosti uvođenja kazne doživotnog zatvora umesto kazne zatvora od 40 godina, autor ove peticije smatra da isključivanje mogućnosti uslovnog otpusta za osuđene koji izdržavaju ovu kaznu predstavlja, najblaže rečeno, premašivanje svrhe kažnjavanja. Ostavljanje bilo kog osuđenog bez nade da će jednog dana svojim ponašanjem zaslužiti (uslovnu) slobodu je nepotrebno nehumano", naveo je ranije Beogradski centar za ljudska prava.
  • JovaNS

    08.05.2019 21:20
    @Limanac
    Doživotni zatvor da, ali nigde nema bez mogućnosti uslovnog otpusta o čemu ja konstantno govorim. Tako da jedini koji radi zamenu teza si ti, Limanac. Uporedi pravne sisteme država EU. Svuda je prisutna mogućnost uslovnog otpusta. Nemaju sve doživotni zatvor. Ali dobro... Živi bili pa videli.
  • Limanac

    08.05.2019 13:06
    @JovaNS

    Ovakva zamena teza sa "šerijatskim zakonom" je zaista bedna.
    Prvo, po šerijatskom zakonu bi pomenuti zlikovci ostali bez glave i to odsecanjem iste.
    Drugo, doživotni zatvor postoji u svim zemljama EU, izuzev Portugalije i Islanda.
  • Kleo

    08.05.2019 10:38
    Mala banana
    Članovi komisije - Ljubljana, Rijeka i privatni fakultet? Valjda su naši shvatili da bi ih to obeležilo za sva vremena, ma kolike novce dobili zauzvrat...

    ***Komisije koja je predložila da Univerzitet u Beogradu promoviše Sinišu Malog u zvanje doktora nauka "kako bi mogao koristiti sva prava koja mu po tim propisima pripadaju".***
    Za bolje i nismo.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija