Nema više skrivenih troškova u turističkim aranžmanima

Turističke agencije počele su da primenjuju novi Zakon o turizmu, pa su sada sve takse i dodatni troškovi odmah uključeni u račun koji putnik treba da plati.
Nema više skrivenih troškova u turističkim aranžmanima
Foto: Pixabay
Srpski turisti su, do sada, tokom putovanja bili često neprijatno iznenađeni raznim taksama, dodanim plaćanjima, neočekivanim izdacima, kao i mnogim drugim troškovima koji se nisu ni nalazili u programu pod rubrikom "nije uključeno u cenu", pišu "Novosti". Sada paket-aranžman mora da obuhvata kompletnu cenu putovanja, a ono što treba da se plati jasno je istaknuto u programu.
 
"Postoje tri moguća plaćanja odnosno troška koja ne mogu da budu uključena u cenu. Mnogi hoteli na Mediteranu traže da turisti na licu mesta, odnosno na recepciji, plate turističku taksu. Sve aerodromske takse moraju da budu uključene u cenu, osim 'ipsilon kju', koju avio-kompanije mogu da podignu pred samo putovanje. Međutim, njihov tačan iznos agencije moraju da navedu kako bi turisti mogli da računaju na ovaj dodatni trošak", kaže direktor JUTA Aleksandar Seničić.
 
Takođe, od sada će putnici koji vole krstarenja znati da su u cenu uključene i lučke takse. Ipak, obavezni bakšiš za konobare i sobarice neće plaćati pre polaska na put, već na licu mesta i znaće koliko novca treba da pripreme.
 
"Mnogima se čini da su putovanja poskupela, ali su samo u nove cenovnike dodati svi troškovi. Stari cenovnici koji su objavljeni pre 22. marta još uvek važe i dalje nemaju objedinjenu cenu, ali 'first minute' svakako više nema i svi novi programi će biti usaglašeni", objašnjava Seničić za "Novosti".
 
Međutim, mnoge agencije su pronašle "rupu u zakonu", jer "objedinjena cena" važi samo za organizovana putovanja. Tako, recimo, reklamiraju apartman u Grčkoj za 99 evra, pa odvojeno nude autobuski, avionski ili prevoz sopstvenim kolima.
 
"Mnogi individualni programi će se i dalje nuditi po ceni koja je samo delimična. Kada agencija ponudi Dubai za 299 evra, moraće da naglasi da je u pitanju samo smeštaj, što znači da ima još troškova za prevoz, transfer i slično", ističe Seničić.
 
U zemljama EU je već dve decenije zabranjeno reklamirati putovanja sa slikama izleta koji se dodatno naplaćuju. Tako, recimo, ne sme da se istakne bilbord na kojem se nalazi fotografija Sfinge u Kairu, a nudi se letovanje u Hurgadi. Ovakva reklama dovodi turiste u zabludu i tržišna inspekcija bi morala da reaguje.
 
Novim zakonom je zabranjeno da turistički programi nose naziv po odredištu za koje putnik mora da doplati autobus, brod ili kompletan izlet. Dakle, ukoliko se program naziva "Venecija", turista je već platio da stigne do ovog grada i u njemu spava. Pošto su agencije promenile naziv programa, dodatno su morale i da napišu da prevoz do Venecije košta 20, odnosno 12 evra za povratnu kartu brodićem. Takođe, na samom ulasku u Veneciju treba dodatno platiti taksu od tri do 10 evra. "Magija Veneta" košta 79 (dva noćenja i prevoz), a za sam ulazak u Veneciju treba doplatiti još 30 evra.
  • Nepoznanica

    12.05.2019 13:14
    YQ taksu poznajem samo u srbiji.
    U inostranstvu jos nikada nisam platio bilo sta na cenu aranzmana. Ni kod pausalnog ni kod individualnog putovanja.
    U srbiji smestaj+put+ transferi+ aerodromska+ iq taksa+ turisticka taksa+prtljag+++
    Sve to do polaska je varijabilno. Tj cene su okvirne.
    U inostranstvu u novembru uplatim za august x sumu iz kataloga i nema ni varijabile ni dodatnih troskova (vize i dodatni koferi je nesto drugo)
  • Malo istine

    12.05.2019 03:50
    Sve je to pisalo i ranije, samo je neko bio lenj da procita.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Vučić: Srbija je jasna - Tajvan je Kina

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas tokom svečanog dočeka predsednika Kine Si Đinpinga da Beograd ima jasne stavove po pitanju kineskog teritorijalnog integriteta.