TS: Predlog zakona o sprečavanju korupcije ne rešava probleme iz prakse

Transparentnost Srbija saopštila je da Predlog zakona o sprečavanju korupcije koji će se naći na dnevnom redu nove sednice Skupštine Srbije ne rešava probleme i da ne daje zadovoljavajuća rešenja, između ostalog, ni u pogledu sprečavanja zloupotrebe javnih funkcionera za političku promociju, odnosno funkcionersku kampanju.
TS: Predlog zakona o sprečavanju korupcije ne rešava probleme iz prakse
Foto: 021.rs
U saopštenju je navedeno da nisu dobra rešenja ni koja se tiču izbora direktora i načina izbora članova Odbora ili veća Agencije za borbu protiv korupcije, kumulacije funkcija, rešavanja sukoba interesa, prijavljivanja imovine i kažnjavanja davanja lažnih podataka o imovini i prihodima javnog funkcionera.
 
"Predlog je pogoršan u odnosu na prethodne nacrte, tako što su iz kruga javnih funkcionera isključeni oni koji svoje funkcije vrše u privrednim društvima, koje osnivaju javna preduzeća, i u neprivatizovanim privrednim subjektima", navode iz Transparentnosti.
 
Zakon je trebalo unaprediti 2014. godine, a prema obavezama iz pregovaračkog poglavlja 23, 2016. godine. Predlog zakona, koji je upućen u skupštinsku proceduru, ne rešava sve probleme koji su uočeni u praksi.
 
"Iako je o nacrtu ovog zakona organizovana javna rasprava tri puta, Ministarstvo pravde, suprotno obavezi iz člana 41. Poslovnika Vlade, nije objavilo izveštaj sa javne rasprave u kojem bi ukazalo zbog čega smatra da su dobijeni predlozi neprihvatljivi, odnosno da su rešenja koja predlaže bolja od onih koja su sugerisali učesnici javne rasprave", navodi se u saopštenju.
 
Transparentnost ukazuje da ne postoji ni obrazloženje zbog kojeg je navodno neophodno o tom aktu raspravljati u hitnoj proceduri.
 
"Reč je o obavezama za koje je prvi rok istekao 31. decembar 2016. godine, a novi dodatni rok je 31. decembar 2019. godine, dok je početak pune primene zakona predviđen za septembar 2020. godine. Predlažemo da Skupština o ovom predlogu raspravlja u redovnoj proceduri, što bi omogućilo temeljno razmatranje svih spornih pitanja", ističu iz Transparentost Srbije. Predlog zakona o sprečavanju korupcije biće na dnevnom redu sednice Skupštine Srbije koja počinje sutra.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Počinje popis belih roda u Srbiji

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije saopštilo je danas da će od 22. aprila do 31. maja raditi prvi krug popisa belih roda u Srbiji, a u drugom krugu popisivaće rode od 17. juna do 15. jula.