Filološko odeljenje u Kruševcu nije odobreno zbog malog interesovanja dece

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja saopštilo je da nije odobrilo formiranje filološkog odeljenja Gimnaziji u Kruševcu zbog nedostatka zainteresovane dece za taj smer.
Filološko odeljenje u Kruševcu nije odobreno zbog malog interesovanja dece
Foto: Pixabay
Kako je navedeno, prošle godine filološko odeljenje te gimnazije upisalo je svega 17 učenika, dok se ove godine za pripremu prijavilo samo desetoro dece, a da bi odeljenje bilo formirano, potrebno je da bude najmanje 15 učenika, a optimalno 24. 
 
Objašnjeno je da je manji broj upisane dece stvorio problem formiranja grupa za izučavanje drugog stranog jezika, jer se od 17 upisanih učenika osam opredelilo za nemački jezik, sedam za italijanski, a dva za francuski. "Republika Srbija, niti bilo koja država u svetu, nema mogućnost da finansira odeljenja od nekoliko učenika koja ne ispunjavaju standarde", naveli su iz ministarstva.
 
Podsećaju i da je zbog nedostatka zainteresovane dece, direktorka Gmnazije u Kruševcu prošle godine organizovala nastavu da učenici prisustvuju nastavi drugog stranog jezika sa odeljenjem društveno-jezičkog smera i da na kraju školske godine imaju deset časova pripremne nastave i polaganje razrednog ispita. Na takvu organizaciju nezadovoljni učenici i roditelji žalili su se velikom broju institucija, od škole, preko Ministarstva prosvete, do Vlade Srbije i predsednika republike. 
 
Gimnaziji u Kruševcu i ostalim školama koje žele da imaju specijalizovana odeljenja preporučeno je da ta odeljenja formiraju tamo gde će moći da obezbede dovoljan broj učenika. Iz ministarstva su ocenili da su primedbe na ukidanje odeljenja zapravo "pritisak profesora koji žele da očuvaju svoje uvećane fondove časova". 
 
"Činjenica da Gimnazija u Kruševcu ove godine neće imati filološko odeljenje, ne znači da to neće moći da ga formira sledeće godine, možda čak dva ili tri, ukoliko bude aplicirala. To sve zavisi od angažovanja direktora te gimnazije i, naravno, zainteresovanosti dece", piše u saopštenju. 
 
Da bi priča o odeljenjima za nadarene u manjim gradovima bila uspešna, kako je ukazano, potrebno je mnogo više da se potrude aktivi direktora. Potrebno je da direktori gimnazija i osnovnih škola od 1. septembra počnu da promovišu specijalizovana odeljenja i istovremeno pripremaju decu da polože prijemni ispit. 
 
"Svaka gimnazija koja bude obezbedila dovoljan broj đaka, moći će da formira specijalizovano odeljenje", navelo je ministarstvo u saopštenju. Dodato je i da je učenicima specijalizovano gimnazijsko obrazovanje dostupno i zahvaljujući mreži domova učenika.
  • Nikola

    15.05.2019 14:56
    Najbolja je ona magistarka koja na casovima prica o modi, blogerima i slicno. Nije vam magistratura ocena kvaliteta, naprotiv, imate prof. srpskog jezika u ustanovi, koja niej magistar, ali je najbolja i trebalo bi da predaje ovoj deci.
    Niti imate dovoljan broj dece niti imate kvalitetan kadar za talentovanu decu. Ukoliko ih bas toliko zanima longvistika, mogu ici u filoloska odeljenja Nisa i sl. Kakvo je to filolosko odeljenje gde se ne uce 3 jezika, gde se drugi jezik polaze na kraju godine i slicne gluposti.
  • Anglista 2

    15.05.2019 13:07
    Pozdrav za Kruševac! Kolege i pišu upravo o tradicionalnoj lingvistici koja se proverava na takmičenjima. Apsurdno je da se đaci spremaju za nešto što je davno prevaziđeno.
  • Čarapan

    15.05.2019 12:39
    Sramota
    Svako pisanje na ovu temu od ljudi koji nisu zaista upuceni u tematiku je apsurdno. Posto primecujem da se u komentarima iskljucivo pise o profesorima, koje blatite bez ikakvog razloga, gde su u vasim razmisljanjima deca koja zele da se upisu u odeljenje filoloske gimnazije, a spremaju se za to i vise od godinu dana. Kao drugo, Krusevacka gimnazija na tom smeru ima dva magistra, ali da ne pisem o titulama, vec o dostignucima gore navedenog odeljenja, koje je u zadnjih pet godina imalo vrhunske rezultate na svim takmicenjima i osvojeno preko 60 priznanja na drzavnom nivou. To je merilo uspeha za svakog normalnog i iole upucenog u ovu tematiku. Sramotno je pisati pausalno, bez ikakvog saznanja o ovim stvarima, tako da molim ljude koji zele da napisu nesto pametno, neka se prvo informisu, ali ne preko medija, vec na pravom mestu gde relevantne informacije mogu dobiti. Srdacan pozdrav iz Krusevca

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija