Više od sto hiljada građana Srbije može da glasa za Evropski parlament

Na izborima za Evropski parlament pravo glasa ima i nekoliko desetina hiljada građana Srbije, odnosno oni koji, pored srpskog, imaju i državljanstvo neke od zemalja Evropske unije, pre svega Mađarske, Hrvatske, Rumunije i Slovačke, prenosi danas Dojče vele.
Više od sto hiljada građana Srbije može da glasa za Evropski parlament
Foto: Pixabay
Posle poziva Evropskog parlamenta da članice Evropske unije svim svojim državljanima omoguće da glasaju na ovim izborima, Mađarska je izmenama zakona to i omogućila. Prema podacima mađarske Nacionalne izborne komisije, oko 68.000 dvojnih državljana iz Srbije, pretežno Vojvodine, prvi put dobilo je pravo glasa na izborima za Evropski parlament, koji se održavaju od 23. do 26. maja.
 
Prema informacijama iz Nacionalne izborne komisije, u tu instituciju do sada je stiglo nešto više od 9.000 koverata sa glasačkim listićima iz dijaspore. "Trenutno ne možemo reći koliko listića je stiglo po zemljama, jer obrada tih glasova još nije započeta", izjavio je za Dojče vele Daniel Lištar iz izborne komisije u Budimpešti.
 
Iako su u Vojvodini jedino mađarski političari vodili kampanju, i u drugim manjinskim vojvođanskim zajednicama ima građana sa pravom glasa na izborima za Evropski parlament. Među njima su državljani Hrvatske, Rumunije i Slovačke. Procedure se razlikuju od države do države. Republika Hrvatska je, inače, zaključila spisak birača, prema kom je u Srbiji aktivno registrovano 27.199 birača, i to 12.429 u Subotici i 14.770 u Beogradu.
 
Za razliku od mađarskih državljana koji glasove šalju poštom, građani Hrvatske i Rumunije moći će da glasaju u diplomatskim predstavništvima na izborni dan, dok građani Slovačke neće moći da iskoriste to pravo u Srbiji.
 
Građani Hrvatske imali su rok za registraciju deset dana pre održavanja izbora, dok u slučaju rumunskih državljana nije postojala takva procedura. "U skladu s rumunskim zakonom, ostvarivanje glasačkih prava od strane rumunskih građana nije uslovljeno prethodnom registracijom u biračkom spisku", navode u pisanoj izjavi za Dojče vele u rumunskoj ambasadi.
 
Kako se dodaje, u Srbiji će biti otvorena biračka mesta u svim diplomatskim i konzularnim predstavništvima Rumunije – u ambasadi Rumunije u Beogradu, generalnim konzulatima u Vršcu i Zaječaru, Kancelariji za vezu u Prištini.
 
Mandat Evropskog parlamenta traje pet godina i on bira predsednika kao i članove Evropske komisije. To je jedina evropska institucija čije članove građani biraju direktno, a poslanici se organizuju po političkim porodicama, a ne na osnovu države porekla.
  • Tamara

    23.05.2019 20:37
    @Bela Lagonda
    Apsolutno. Do 2010. mi je samo ekstremna desnica bila apsolutno neprihvatljiva ideologija, a posle svega što smo doživeli u ovom stabilođubretu, danas više ne bih glasala čak ni za Merkelkin desni centar (EPP).
  • Tijana NS

    23.05.2019 20:30
    @Bela Lagonda
    U pravu si - STOP STABILOKRATIJI!
  • Bela Lagonda

    23.05.2019 17:03
    Samo levi centar (PES)!
    Kao jedan od navedenih (Senćanin, trenutno u Budimpešti) poručio bih svim dvojnim državljanima Srbije u dijaspori (računajući da nas je ogromna većina otišla iz Srbije zbog Vučićeve represije) sledeće: samo glas za PES (Partiju evropskih socijalista) uvećava šanse za iole skori pad Vučićevog režima u Srbiji, makar kroz gubitak EU podrške koju trenutno ima... tako da, ako ne želite da ga gledate na vlasti još 30 godina u državi-zatvoru - znate šta vam je činiti. Roditelji (penzioneri) su mi i dalje u Srbiji, ne želim im to.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija