Srbija će se žaliti na odluku o izručenju dvoje radikala Hagu

Ministarstvo pravde Srbije najavilo je da će se žaliti na odluku Međunarodnog mehanizma za krivične sudove (MMKS) o izručenju dva člana Srpske radikalne stranke (SRS) Petra Jojića i Vjerice Radete optužena za nepoštovanje Suda u Hagu, objavio je portal Balkanska tranzicionalna pravda.

Nela Kuburović, ministarka pravde Srbije, izjavila je da je, kako se izrazila, licemerno od Haga da kaže da se svedoci ne smeju pojaviti pred sudom u Beogradu i da se zbog toga radikalima mora suditi u Hagu.

"Srbija ima pravo žalbe, ona će to osporiti", rekla je Kuburović, a objavila beogradska televizija Hepi.

Vlasti Srbije su se nekoliko godina sporile sa Tribunalom oko hapšenja i izručenja radikala.

Tribunal je u januaru 2015. godine izdao nalog za njihovo hapšenje.

Međutim, Veće za ratne zločine Višeg suda u Beogradu, u maju 2016, odlučilo je da nema zakonskih osnova za njihovo izručenje, zato što Zakon o saradnji sa Haškim tribunalom predviđa obavezu izručenja samo optuženih za ratne zločine, a ne i za nepoštovanje suda.

Tribunal je u oktobru 2016. izdao međunarodni nalog za hapšenje Jojića i Radete, ocenjujući da je Srbija nekoliko puta odbila da postupi po nalogu suda.

Zatim je Interpol za optuženim radikalima raspisao "crvene poternice".

Haški tribunal je Srbiju nekoliko puta prijavio Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija zbog nesaradnje u slučaju članova SRS-a.

Tribunal je zatim doneo odluku da se postupak prebaci u Srbiju, koju je ovog meseca povukao, nakon što su svedoci izjavili da su zabrinuti za bezbednost privatnost i sigurnost njihovih porodica.

Trećeoptuženi radikal, Jovo Ostojić, preminuo je u Srbiji 2017.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.