U Srbiji nikad manje stanovnika

Trenutno na svetu živi 705 miliona ljudi starijih od 65 godina i oko 680 miliona dece do četiri godine života.

Istraživanje UN pokazalo je da se životni vek stanovnika Zemlje produžio, ali i da se ne rađa dovoljno dece.U Srbiji nikada nije živelo manje stanovnika nego danas, podaci pokazuju i to da oni nikad nisu bili stariji. Prosečna starost stanovništva je 43 godine, javlja RTS.

"Srbija se nalazi u samom vrhu u grupi zemalja sa najstarijom starosnom strukturom stanovništva. Što se tiče podataka 2017. godine recimo udeo populacije starijih 65 i više godina u Srbiji je bio 19.63 odsto i za cela dva procentna poena je povećan u odnosu na podatak iz 2011. godine", rekla je Sanja Jankelić iz sektora za statistiku.

Kada su brojke iz porodilišta u pitanju, u Srbiji su prošle godine rođene 64.894 bebe – samo 160 više nego pre tri godine, kada je u matične knjige rođenih upisano najmanje dece od početka 20. veka. Međutim, u polovini zemalja na svetu i dalje se ne rađa dovoljno beba da bi ta društva rasla.

"Pojedinac mora naći u sebi motiv da kroz roditeljski nagon i njegovo ostvarivanje, kroz popravljanje i lični doprinos uslovima u kojima radi, kroz veće zadovoljstvo u porodici i na radnom mestu stvori uslove da nas bude više", istakla je ministarka bez portfelja zadužena za populacionu politiku Slavica Đukić Dejanović.

Podatak da se u Japanu u jednom danu kupi više pelena za stare osobe, nego za bebe, pokazuje da je ovo globalni problem.

"Sva očekivanja demografske projekcije o kretanju stanovništva govore da će se ovaj trend starenja stanovništva nastaviti, odnosno da očekujemo i dalje kontinuirani porast udela starih od 65 i više godina", dodaje Sanja Jankelić.

Ističe da demografsko starenje stanovništva ima čitav niz društveno ekonomskih implikacija, pre svega kontinuirani porast broja penzionera.

Italija, Nemačka i Grčka vode istu bitku. Prosečna starost u ovim zemljama je 45 odnosno 46 godina. Dobar primer mogle bi da budu Irska i Island koje imaju veći udeo mlađih do 15 godina, ali i Turska gde je prosečna starost 31 godina.

  • @ Detelinarac

    27.05.2019 11:16
    Sa takvim stavom o devojkama, teško ćeš naći partnerku za sebe. Šta tebe briga kakva je neka devojka, ako ti ne odgovara i ne prija. Svakom od nas ne odgovara kao partner više od 90% mladića/devojaka u okruženju. Svi mi pronađemo onog pravog/pravu upravo u tih preostalih 10tak ili manje posto.
  • Zeka

    26.05.2019 22:31
    Rodjeni
    Generalno gledano, na svetu ni ne treba da se radja vise dece nego sto ima umrlih. Znam da je radikalno i neshvatljivo za mnoge ali ako nastavimo unisticemo planetu za koju generaciju. Nasa Zemlja nema neogranicene resurse, a mi se ponasamo kao neka bekterijska kultura koja nastani novog domacina i nemilice trosi sve moguce resurse nebi li povecala svoju brojnost. Naravno, svaka prodje isto...potpunim propastom i nestankom i poslednje jedinke.
  • Detelinarac

    26.05.2019 22:05
    Ima svega
    Problem je generalno i u ljudima, nije samo do finansija. Danas naci idealnog partnera za zivot je jako tesko, ja imam 25 godina i dobar posao u Srb ( mozda bih i isao preko da se ukaze dobra prilika ) ali parnera za nesto vise nisam nasao. To su uglavnom devojke zeljne provoda na jednu noc ili one koje hoce nesto vise pa posle mesec dva vidis da nisam jedini nego pored mene ima jos par njih. Sada ili imas ili nemas i tu se pravi velika razlika, cim dodje neka bolja prilika odma se prelazi na nju bez obzira oce li biti srecna ili ne. 90% je takvih devojaka u Srb zato niko vise ni nece bracnu zajednicu ni decu jer je sve nesigurno. Samo te cekaju problemi i neizvestnosti..

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.