Ministarstvo trgovine: "Važno da građani znaju više o štetnosti krivotvorene robe"

Pomoćnica ministra trgovine Srbije Lidija Stojanović izjavila je da je važno da građani više znaju o štetnosti krivotvorene robe i da je u proteklih pet godina napravljen veliki pomak u tome.
Ministarstvo trgovine: "Važno da građani znaju više o štetnosti krivotvorene robe"
Foto: Pixabay (ilustracija)
Radiće se i na obuci vlasnika malih i srednjih preduzeća i preduzetnika, jer je u kontrolama ustanovljeno da oni nisu upoznati sa aspektima kršenja prava i zloupotrebama na žig i ostalih oblika intelektualne svojine, rekla je ona na konferenciji o projektu "Zaštita i sprovođenje prava intelektualne svojine u Srbiji".
 
Stojanović je kazala da je prošle godine obavljeno 1.886 inspekcijskih kontrola prometa robe kojom se povređuju prava intelektualne svojine tokom kojih je oduzeto 387.706 komada razne krivotvorene robe, a da je u prva četiri meseca ove godine u 644 kontrole oduzeto 10.884 komada krivotvorene robe.
 
Najčešće je krivotvorena sportska oprema, odeća, obuća, torbe, naočare, igračke, satovi, alkoholna pića, kozmetički proizvodi i motorna ulja.
 
Projekat "Zaštita i sprovođenje prava intelektualne svojine u Srbiji" finansira Evropska unija budžetom od 1,5 miliona evra, a trebalo bi da obezbedi dalje usklađivanje domaćih i propisa Evropske unije, da bude obuke predstavnika nadležnih institucija, obaveštavanja javnosti o značaju prava intelektualne svojine.
 
Dvogodišnji projekat sprovode Danski zavod za patente i žigove i Nemačka fondacija za međunarodnu pravnu saradnju (IRZ) u saradnji sa Ministarstvom trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije.
 
Korisnici projekta su Sektor tržišne inspekcije Ministarstva trgovine, Poreska uprava, Uprava carina, Inspekcija za lekove i medicinska sredstva, Republičko javno tužilaštvo i Ministarstvo unutrašnjih poslova.
 
Svi oni će, kako je istakla Stojanović, insisitirati na legalnoj elektronskoj trgovini kojom bi trebalo da se bave samo legalni trgovci koji trguju proizvodima koji nisu krivotvoreni i piratski.
  • Koga plaćamo?

    29.05.2019 20:21
    Država nema posla?
    Važno je da se roba pregleda pri uvozu na koji smo naterani, a da se zakoni poštuju od strane dobavljača i trgovaca - pa građani neće morati da lupaju glavu o tome ko je protiv njih.
  • Pravi Opalim te g...

    29.05.2019 18:14
    Jel?! A hoce li bratic i dalje prodavati falicne serije? I ja svasta pitam, naravno da hoce.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija