Beogradski Zoo vrt dobija pingvinarijum

U Beo Zoo vrtu sutra će svečano biti otvoren novi pingvinarijum u kojem će stanovati 17 pingvina, koji su u Srbiju stigli iz Beča i zoološkog vrta "Al Ain" iz Ujedinjenih Arapskih Emirata.
Beogradski Zoo vrt dobija pingvinarijum
Foto: Pixabay
U Beograd je stiglo dva jata sa ukupno 17 pingvina, a smešteni su u novom specijalizovanom prostoru upravo za te životinje, koji se u Beo Zoo vrtu gradio poslednje tri godine.
 
Radovi na novom pingvinarijumu trajali su dugo, jer su pingvini osetljive životinje i zahtevaju posebne uslove, a novi objekat urađen je po najvišim standardima.
 
Beogradski zološki vrt je kao stanovnike pingvine imao pre 30 godina.
  • Milica

    02.06.2019 16:45
    Zoo vrt treba reorganizovati
    Nastavak: Iz pomenutih razloga, na protestu i u dopisu upućenom gradonačelniku i direktoru Beozoovrta, tražili smo sledeće:
    - da se obustavi gradnja pingvinarijuma, zato što u Zoološkom vrtu grada Beograda ne postoje uslovi za proširivanje i držanje novih životinja;
    - da se finansijska sredstva namenjena izgradnji pingvinarijuma preusmere na poboljšanje uslova života u pravcu obezbeđivanja dobrobiti za već postojeće životinje;
    - da se životinje za koje uslovi ne mogu da se poboljšaju pošalju u pogodne prirodne rezervate.
    Kao što vidimo Pingvinarijum je izgradjen, uslovi u kojima životinje žive su ostali isti, a kako će se Pingvinarijum održavati i kako će izgledati za neku godinu videćemo.
  • Milica

    02.06.2019 16:39
    Zoo vrt treba reorganizovati
    Avgusta meseca 2016. godine studenti Biološkog fakulteta i Udruženje za zaštitu životinja "Feniks" organizovali su protest ispred Beozoovrta povodom vesti o izgradnji pingvinarijuma iz sledećih razloga:
    - Beo zoo vrt ne ispunjava uslove za držanje životinja propisane zakonom, kako u pogledu objekata, tako i u pogledu obezbeđivanja dobrobiti divljih životinja u zatočeništvu;
    - Beo zoo vrt ne ispunjava uslove koji su propisani Pravilnikom o uslovima koje treba da ispunjava zoološki vrt (Sl. glasnik RS, 75/10);
    - Beo zoo vrt ne ispunjava uslove koje propisuje Evropska asocijacija zoo vrtova i akvarijuma (European Association of Zoos and Aquariums, EAZA), pa stoga ne može biti član EAZA;
    - kao ni uslove (koji predstavljaju svetski standard) koje mora da ispuni zoološki vrt, a definisani su akreditacionim pravilnikom Asocijacije zoo vrtova i akvarijuma (Association of Zoos&Aquariums;, AZA) ukoliko želi da se učlani u ovu međunarodnu organizaciju.
    Iz ovih razloga Beozoovrt nije registrovan u zemlji, a ne može ući u članstvo medjuanrodnih orgaizacija. nastavak u sledećem postu
  • Cocco

    30.05.2019 22:58
    Pingvinarijum... Pa to je divno! Još samo da i onaj majmunarijum (i one što sede u sali i one što su se oteli!), premeste u Zoo vrt. Čisto da su svi na jednom mestu...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Dačić: Vučić najviše izložen pretnjama

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić rekao je da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić najviše izložen pretnjama i da se nijedna od pretnji ne odbacuje kao lažna ili neozbiljna.