Plaćanje taksi za dokumenta i na šalterima MUP-a, nove kamere na granicama

Takse za izdavanje ličnih dokumenata građani će ubuduće moći da plate na šalterima MUP-a platnim karticama.
Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović najavio je danas da je počela prva faza instaliranja sistema koji će građanima omogućiti da sve takse za izdavanje ličnih dokumenata plaćaju karticama na šalterima MUP-a. Ova opcija već je omogućena na pet najopterećenijih terminala na šalterima u Ljermontovljevoj ulici u Beogradu, a ministar Stefanović kaže da se nada da će vrlo brzo biti instalirani u svim policijskim stanicama u Srbiji.
 
"To je potreba na koju su građani ukazivali, a time se i povećava efikasnost u radu i skraćuje čekanje", istakao je Stefanović prilikom predstavljanja novih elektronskih usluga i WEB servisa MUP.  
 
Ministar je najavio i da se uvodi podnošenje zahteva o neosuđivanosti iz kaznene evidencije elektronskim putem, bez odlaska u policiju, čime će se smanjiti pritisak na policijske šaltere. Dodao je da se godišnje izda 750.000 takvih potvrda, a da je prva faza projekta, koja se odnosi na fizička lica, već spremna, dok se uskoro očekuje proširenje i na pravna lica - privredne subjekte.
 
Prema rečima Stefanovića, ispunjeno je i obećanje dato početkom godine i od jula će građani koji podnose zahtev za izdavanje ili zamenu vozačke dozvole moći da se izjasne da li žele da im se ona dostavi na kućnu adresu.
 
Kamere na graničnim prelazima 
 
Kao veliku pomoć građanima, on je naveo i to što će od danas biti puštene u rad servisne kamere na 13 graničnih prelaza, a uskoro i na svim ostalim, pa će zainteresovani moći na sajtu MUP pratiti da li negde ima gužvi na izlasku ili ulasku u zemlju.
 
Stefanović je rekao da svaki prelaz ima dve kamere, jednu za ulaz i drugu za izlaz, kao i da je dostupna svim korisnicima sistema mobilnih telefona Android, IOS i Majkrosoft.
  • Bane

    04.06.2019 08:58
    Da zaključimo
    Pet šaltera u BG, Ljermontova, ako je istina, to znači biće i na ostalim za PET godina!
  • Pera

    04.06.2019 06:20
    Da li ce se placati dodatna provizija kao na sajtu e-uprave kada placate karticama? To inace nije dozvoljeno zakonom.
    Recimo treba da platite taksu od 1000 dinara na e-upravi Vam naplate 40 ili 80 dinara vise za proviziju ako koristite platnu karticu.
  • .

    04.06.2019 00:52
    /
    Hvala %@&#@, hvala

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Dačić: Vučić najviše izložen pretnjama

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić rekao je da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić najviše izložen pretnjama i da se nijedna od pretnji ne odbacuje kao lažna ili neozbiljna.

Kamioni čekaju pet sati na Batrovcima

Prema informacijama iz Uprave granične policije, putnička vozila čekaju na izlazima iz zemlje na dva prelaza, pola sata na Gradini i 35 minuta na prelazu Preševo.