Stevanović: Voda se povlači sa poplavljenih područja, sledi utvrđivanje štete

Posle obilne kiše vanredna odbrana od poplava uvedena je u skoro celoj Srbiji.
Proglašena je vanredna situacija u 12 opština i gradova. Najugroženija područja su u Kraljevu, Kniću, Trsteniku, Lučanima, Ivanjici, Arilju, Vrnjačkoj Banji, Gruži, Guči.
 
Zamenik načelnika Sektora za vanredne situacije Boban Stevanović rekao je za RTS da se reke povlače, ali da predstoji posao da se stvore uslovi da se ljudi vrate kućama.
 
Tokom jučerašnjeg dana 297 osoba je evakuisano, i to je preventivna evakuacija, rekao je Stevanović. Situacija je različita od slučaja do slučaja, kaže Stevanović i dodaje da je najbitnije da su važni putni pravci prohodni, a utvrđivaće se materijalna šteta.
 
Vojska Srbije spremna je da na poziv Sektora za vanredne situacije odmah reaguje.
 
Republički hidrometeoroški zavod upozorio je da će vodostaj na reci Savi danas biti u porastu i da će prevazilaziti granicu redovne odbrane kod Šapca i Beograda. RHMZ je izdao hidološko upozorenje u kojem se navodi da će do srede, 5. juna, biti u porastu i vodostaj na Bjelici, Moravici, Skrapežu, Đetinji, Gruži, kao i na gornjem toku Zapadne Morave i Ibru i da će se kretati oko ili iznad upozoravajućih nivoa.
 
Kako se navodi, vodostaj na Crnci, Lepenici, Lugomiru, Resavi i Belici, kao i na Jadru i Kolubari sa pritokama, biće u umerenom i većem porastu do srede 5. juna sa mogućnošću približavanja upozoravajućim nivoima. U RHMZ upozoravaju da će vodostaji na banatskim vodotocima biti u porastu do 6. juna i da će se na Tamišu i Brzavi kretati iznad granice redovne odbrane od poplava.
 
Meteorolozi objašnjavaju da je u jednoj noći palo kiše koliko inače padne u toku celog meseca, usled pomeranja snažnog oblačnog sistema, koji se tokom noći između nedelje i ponedeljka premestio sa Bugarske i Grčke na našu zemlju. Oblaci se i danas razvijaju i kruže nad područjem Balkana uz povremenu kišu i lokalne pljuskove sa grmljavinom.
 
Iznad Balkana je prisutno i visinsko polje niskog vazdušnog pritiska koje će još tri dana uticati na promenljivo i nestabilno vreme u našim krajevima.
  • AVAV

    04.06.2019 09:14
    Meni je daleko vaznije to sto cemo uskoro prestici Nemacku .
  • Sale NS

    04.06.2019 08:28
    Džaba mi trud!
    Sve opštine navedene u novinskim izveštajima kao najugroženije (naravno i SM) primile su od moje firme još prošle godine obaveštenje i ponudu za posebnu opremu protiv poplava. NIKO NIJE ODGOVORIO!?
  • pitanje

    04.06.2019 08:11
    A sta ako se voda vrati ?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Konkurs za posao u zatvorima u Srbiji

Uprava za izvršenje krivičnih sankcija raspisala je danas konkurs za prijem u stalni radni odnos u deset kazneno-popravnih ustanova 32 pripadnika Službe za obezbeđenje.

Đilas: Opozicija da povuče svoje izborne liste

Lider Stranke slobode i pravde (SSP) Dragan Đilas pozvao je opoziciju da povuče svoje liste za lokalne izbore 2. juna, jer je jasno "da ne postoje ni minimalni uslovi za održavanje legalnih izbora".