UN: Alarmantan nivo zagađenja vazduha na Balkanu

Stanovnici svih većih gradova širom Balkana suočeni su sa zabrinjavajuće visokim stepenom zagađenja vazduha što smanjuje njihov životni vek jer je region i dalje dosta zavisan od uglja za stvaranje električne energije, navodi se u najnovijem izveštaju UN.
UN: Alarmantan nivo zagađenja vazduha na Balkanu
Foto: 021.rs
Izveštaj UN programa za životnu sredinu (UNEP) navodi da je u 18 analiziranih gradova Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Severne Makedonije i Srbije, zagađenje vazduha uzrok velikog broja prevremenih smrti. 
 
Kao opasna industrijska mesta u Srbiji navode se Beograd, Smederevo, Pančevo, Novi Sad, Subotica, Kostolac, Čačak, i druga. 
 
"Zagađenje vazduha u gradovima Zapadnog Balkana izaziva između 15 i 19 odsto ukupnog broja smrtnih slučajeva i smanjuje životni vek za između 1,1 i 1,3 godine. U posmatranim balkanskim gradovima dnevna ograničenja izloženosti česticama čađi ili druge materije ili PM10, prekoračena su između 120 i 180 dana godišnje. To je mnogo više od dozvoljenog prema nacionalnim i EU normama, koji ograničavaju taj broj na 35 dana", navodi se u izveštaju.
 
 
Zasnovan na podacima sakupljenim za najmanje 274 dana godišnje, izveštaj je pripremljen u saradnji sa Svetskom zdravstvenom organizacijom i institucijama za upravljanje kvalitetom vazduha u analiziranim zemljama. Sudeći po njemu, stanovništvo ovih oblasti izloženo je do pet puta višim koncentracijama vazdušnog zagađenja od normi određenih na nacionalnom nivou i u EU.
 
Kako se u izveštaju navodi, 15 aktivnih elektrana na ugalj u pet zapadnobalkanskih zemalja ispuštaju znatne količine sumpor-dioksida, azotnog dioksida, prašine ili sitnih čestica u vazduh. Tako, čak 88 odsto od 7,3 miliona zgrada u regionu kom pripada i Srbija, koriste decentralizovane sisteme grejanja koji neefikasno koriste energiju.
 
Nedostatak pristupa savremenim izvorima obnovljive energije u regionu glavni je uzrok zagađenja vazduha, kaže za Novosti dr Elizabet Paunović, ekspert Svetske zdravstvene organizacije (SZO).
 
"Vrlo je slična situacija u svim tim zemljama jer sve baziraju svoju elektro-energetiku na sagorevanju uglja, kako u termoelektranama, tako i na privatnim ložištima", kaže ona i dodaje da su još jedan značajan faktor zagađenja izduvni gasovi iz automobila.
 
U izveštaju se navodi da se broj automobila u gradovima povećao, ali da na ulicama i dalje ima mnogo vozila koja datiraju iz 1990-ih kao i polovnih automobila uvezenih iz EU, što znači da ne odgovaraju sadašnjim evropskim standardima. Naglašava se i da nema dovoljno ulaganja u javni prevoz koji bi mogao umanjiti ovaj problem.
 
Neke od preporuka UNEP-a za smanjenje zagađenja uključuju primenu principa "zagađivač plaća", naplaćivanje ekoloških taksi, promocija "zelenih tehnologija" i korišćenje obnovljivih izvora energije.
  • Marko

    05.06.2019 10:43
    Ja...
    nemam komentara....
    Zapravo imam.... Ne znam odakle vam da je zapad "moj cenjeni" lepo vas i kulturno pitam za neki link, ili nešto.... Kako čovek i da nauči ako nema odakle? Kako ste to vi videli te neke filmove/pročitali tekstove i onda su nestali, a mi ne možemo? Vi ste izabrani? Vi ste bolji? Pametniji? Ne, Vama treba psihijatrijsko lečenje. Pozdrav
    PS. Fudbal ne pratim. Ne pecam. Pivo ... popijem ponekad, da....
  • Samo duboko diši

    05.06.2019 09:06
    Moje pisanje nije namenjeno takvim poput tebe.
    Samo ti diši.
    Namenjeno je onima koji su te filmove videli. Čitav tvoj ljubljeni zapad se jednako buni.
    Sve je uklonjeno s Googl-a koji je oduvek i bio pod teško cenzurom, kao i YT i FB i sve ostale mreže.
    Ako se i pojavi, brzo se uklanja.
    Zar zaista misliš da oni koji sprovode svetske zločine, ne kontrolišu i medije?
    Sama priča o alvilociklobutanatu, polimeru u mesu koje jedemo je jednako tretirana na Googlu.
    Naći ćeš hvalospeve gama zračenju hrane.
    Ako misliš d aje to dobro, ti si onaj tip: Fudbal/Pivo/Pecanje.
    Ne javljaj se onda po ovakvim temama.
    Svi inteligentni ljudi su saynali sve informacije, pre nego su bile cenyurisane.
    Dovoljno ti je da poredi[ letove dva aviona i golim okom posmatraš ponašanje tragova, pa da shvatiš istinu.
    Što se tiče zvanične javnosti, svi su uplašeni za svoje plate od 200.000 pa ćute.
    Jer postoji sistem d aih odmah proglase ludim i nepodobnim za posao.
    Zato kažem, samo ti diši, slobodno, i pij pivo... 70-tu godinu sigurno ne očekuj.
  • Marko

    04.06.2019 14:47
    @Kao ne znamo
    Možda neki link ili izvor koji bi potkrepio vaše tvrdnje?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija