Zemljište oko vrtića u Kosjeriću kontaminirano teškim metalima

Ekološki pokret Kosjerić, posle analize zemljišta na nekoliko lokacija, dobio je podatke o prisustvu teških metala.
Zemljište oko vrtića u Kosjeriću kontaminirano teškim metalima
Foto: 021.rs (ilustracija)
Koncentracije višestruko nadmašuju dozvoljenu granicu, čak i u delu grada gde se nalazi vrtić.
 
Gradski zavod za javno zdravlje iz Beograda izvršio je analizu zemljišta na osam lokacija u Kosjeriću. Ekološki pokret Kosjerić tako je došao do podataka koji su, kažu, zabrinjavajući.
 
"Nažalost, na svih osam uzorkovanih lokacija rezultati su pokazali prisustvo više teških metala", kaže za RTS Marija Blagojević, iz Ekološkog pokreta. 
 
"Zaključak laboratorije Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograd je da je zemljište u Kosjeriću na nekim lokacijama kontaminirano. Najgora je situacija u vrtiću Olga Grbić, gde je prisustvo nikla 474 mikrograma, što je 13 i po puta više od dozvoljene vrednosti."
 
Lokalni ekološki inspektor je o nalazima izvestio nadležno ministarstvo. On kaže da prisustvo teških metala nije evidentirano na poljoprivrednom zemljištu već površinama gradskog zelenila.
 
"Po vrednosti parametara koji su nađeni, uzorcima u dečjem vrtiću, očigledno da je zemljište kontaminirano", kaže Dragan Milaković, ekološki inspektor Opštine Kosjerić.
 
"Niko ne može sa sigurnošću reći u ovom trenutku odakle dolazi to zagađenje. Moguće da je čak prilikom zasnivanja ili rekultivacije samog travnog pokrivača dovezena zemlja sa neke strane."
 
Predstoje dalje analize, ali će lokalna vlast u hitnom roku rešavati ovo pitanje najavio je ekološki inspektor.
 
Kako saznaje RTS, zvanični podaci o prisustvu teških metala na mestu gde se nalazi vrtić, a koji su se pojavili u medijima i na društvenim mrežama, još nisu stigli do dečjeg vrtića. Kada stignu, verovatno će biti preduzete određene mere. 

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Đilas: Opozicija da povuče svoje izborne liste

Lider Stranke slobode i pravde (SSP) Dragan Đilas pozvao je opoziciju da povuče svoje liste za lokalne izbore 2. juna, jer je jasno "da ne postoje ni minimalni uslovi za održavanje legalnih izbora".