Predloženo da ko želi može da radi do 70. godine

Radni vek u Srbiji mogao bi biti produžen do navršenih 70 godina života, za one koji to žele, ako se usvoji inicijativa za izmenu Zakona o radu.
Predloženo da ko želi može da radi do 70. godine
Foto: Pixabay
Tu inicijativu prihvatili su eminentni stručnjaci na savetovanju o aktuelnim pitanjima savremenog zakonodavstva u Budvi, piše "Politika".
 
Zaposleni bi, naime, mogao da ostane u radnom odnosu još pet godina posle ispunjenja uslova za starosnu penziju ako to sam želi i ako postoji potreba poslodavca za njegovim radom, rečeno je na savetovanju, završenom u petak, koje je organizovao Savez udruženja pravnika Srbije i Republike Srpske.
 
Predlog da radni odnos ne mora da prestane po sili zakona sa 65 godina života, već da se ta granica može pomeriti do 70. rođendana, biće upućen nadležnim ministarstvima koja su ovlašćena da Vladi Srbije predlože izmene i dopune Zakona o radu, o čemu bi na kraju odlučila Skupština Srbije, dodaje list.
 
"Posle 65. godine poslodavac bi u skladu sa svojim potrebama, mogao da ugovori sa zaposlenim da radi puno radno vreme, polovinu radnog vremena, ali i da radi kod kuće ili neki drugi modalitet rada o kome bi se sporazumeli", kaže za "Politiku" dr Vesna Stojanović, docent na Fakultetu za poslovne studije i pravo Univerziteta "Union - Nikola Tesla".
 
Kako se dalje ističe u tekstu Politike, ova novina ne mora nužno da znači manji broj radnih mesta za mlade.
 
"Ako bi zaposleni radio posle 65. godine, polovinu od punog radnog vremena, drugi zaposleni ili neki novozaposleni radnik bi mogao da radi drugu polovinu radnog vremena. Ovo bi omogućilo novo zapošljavanje kadrova ali bi s druge strane i povećalo mogućnost prenosa stečenog iskustva sa starijih na mlađe", navodi Stojanović.
  • Mladjan Lapadatovic

    25.06.2019 08:58
    Komentar
    Sa budalama ne treba ulaziti u raspravu..
  • Pan5er

    12.06.2019 15:51
    Radiš 40 godina, uplaćuješ sve dažbine, odeš u penziju i uživaš. Posle 2-3 godine umreš. Gde završe tvoje pare? To je vrednost dva manja stana.
  • /

    12.06.2019 09:06
    /
    Los predlog. Treba ukinuti penzionisanje.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.