Mleko, svinjska kuga i GMO koče pregovore Srbije sa EU

Na sedmoj plenarnoj sednici Nacionalnog konventa o EU, održanoj 10. juna u Skupštini Srbije, podnet je izveštaj i o ostvarivanju usaglašavanja iz oblasti poljoprivrede i ruralnog razvoja, bezbednosti hrane, veterinarskoj i fitosanitarnoj politici i ribarstvu - poglavljima 11, 12 i 13.
Mleko, svinjska kuga i GMO koče pregovore Srbije sa EU
Foto: Pixabay
Prema rečima člana radne grupe u Mreži za ruralni razvoj Branislava Gulana veoma malo je urađeno u ovoj godini u odnosu na 63 preporuke koje je Nacionalni konvent dao 2018.
 
"Kada je reč o Poglavlju 11 - Poljoprivreda i ruralni razvoj, u izveštaju se konstatuje da Srbija nije dovoljno spremna za pregovore. Takođe, ocenjuje se da nije ostvarila nikakav napredak ni u oblasti bezbednosti hrane, veterinarske i fitosanitarne politike - u Poglavlju 12. Takođe, poziva se na suštinsko jačanje administrativnih kapaciteta u ovoj oblasti, kao i na konzistentnu primenu i unapređenja metode procene rizika prilikom graničnih inspekcija", ukazuje Gulan.
 
Gulan ukazuje ne to da je posebno naglašeno da je Nacionalna referentna laboratorija otvorena, ali još nije akreditovana kako bi mogla da obavlja kontrolu mleka.
 
Takođe, da Srbija treba da se odredi prema dinamici iskorenjivanja klasične kuge svinja. Od nas EU traži i da usvojimo strategiju upravljanja otpadom životinjskog porekla, a jedna od ozbiljnih zamerki je i to što nema napretka u usklađivanju Zakona o GMO, dodaje on.
 
Kada je o Poglavlju 13 reč, ocenjeno je da je u oblasti ribarstva Srbija ostvarila određeni napredak i to usvajanjem pravilnika o sertifikaciji izlova.
 
Konstatuje se da je potrebno da Srbija izradi Akcioni plan kojim će se obezbediti puna kompatabilnost do pristupa EU, a pogotovo o pitanjima organizacije tržišta, akvakulture, prikupljanja podataka i mera kontrole ilegalnog, neprijavljenog i neregulisanog ribolova, kaže Gulan.
  • Coravi deka

    14.06.2019 16:38
    @Za Kralja
    Gusi nas i komunizam koji je nasledan od 45. godine. Ustvari , nije vise to ni komunizam to je kriminalizam koji nastaje posle komunizma.Nesto kao u bratskoj rusiji.

    Gari, komunizam je ovde propao sad vec ima 40 godina, ne znam odakle ta zaglavljenost u tolikoj proslosti.

    Ovo je odlika despotskog drustva, jos samo da javno organizuju igre gladi i sve ce biti komplet.
    Stoga i komunisti i monarhisti, ajde se malo opametite i iz proslosti gledajte buducnost.
    Kad se hoce onda se i moze sve urediti, ali dok se mi prepiremo i izbacujemo frustracije ovako kroz pisanija, neki se dobro organizuju pa nam sad meso usred Vojvodine skupo ko da je sa tajlanda. A valjaju nam svinje hranjene gmo hranom.
  • Paor

    14.06.2019 12:44
    Ma da
    Htela bi EU da od Republike Srbije napravi sepričku jamu za američke i zapadnoevropske GMO gov..re.

    Treba dići standarde, u ovoj zemlji više nego što su u EU, pa da ne mogu oni iz EU da prodaju ovde svoje smeći, koje usput ne odgovara onome što piše na deklaracijama u EU (što i sami priznaju).
  • Giga Moravac

    14.06.2019 09:47
    E свшта ја сам мислио да је Косово...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija