Bivši hrvatski logoraši tuže Srbiju i traže odštetu

Petorica državljana Hrvatske, koji su devedesetih godina prošlog veka bili u logorima u Srbiji, podneli su pred sudom u Zagrebu tužbu protiv Srbije, od koje traže obeštećenje zbog neosnovanog lišavanja slobode i nepoštovanja odredbi Ženevske konvencije o postupanju s ratnim zarobljenicima.
Bivši hrvatski logoraši tuže Srbiju i traže odštetu
Foto: Pixabay

Prema rečima predsednika Hrvatskog društva logoraša srpskih logora Danijela Rehaka, jedna tužba je odbijena, a sada je pred sudom tužba Vlade Ošusta.

"Naša borba traje od dana kada smo izašli iz logora, ali još nema presude u našu korist. Već smo pokušavali, a sada smo ponovno krenuli jer želimo da iskoristimo sva pravna sredstva pre nego što, ako bude potrebno, pravdu zatražimo na sudu u Strazburu", rekao je Rehak.

On smatra da u njihovim tužbama nije ništa sporno, s obzirom da su bili zatočeni u logorima na teritoriju Srbije, koje su obezbeđivali pripadnici policije i bivše JNA, a uz sve to popisao ih je Međunarodni Crveni krst.

U tužbi se pozivaju i na činjenicu da je Crna Gora obeštetila bivše hrvatske logoraše koji su bili u logorima na području te države.

"Na ovaj način želimo i da Srbija potvrdi postojanje logora na svojoj teritoriji, od kojih su najveći bili u Stajićevu, Begejcima, Nišu i Sremskoj Mitrovici", kazao je Rehak.

Bivši logoraši za svaki dan proveden u logoru traže naknadu od 1.000 kuna (135 evra), a za povrede traže naknadu prema tabeli koju koriste osiguravajuća društva. Tako Ošust za 271 dan proveden u logorima uSrbiji i za povrede, psihičko i fizičko maltretiranje i trajno narušeno psihofizičko stanje od Srbije traži da ga obešteti sa 376.000 kuna (oko 45.000 evra).

Rehak kaže da je Hrvatska status logoraša priznala za oko 7.600 bivših zatočenika, ali tvrdi da je kroz logore u Srbiji prošlo oko 30.000 ljudi.

Većini njih nije priznat status jer nisu bili zatočeni 72 sata, ili ih nije popisao MCK, što su osnovni preduslovi.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Počinje popis belih roda u Srbiji

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije saopštilo je danas da će od 22. aprila do 31. maja raditi prvi krug popisa belih roda u Srbiji, a u drugom krugu popisivaće rode od 17. juna do 15. jula.