Lideri srpske i hrvatske manjine: Građani Srbije treba da dolaze u Hrvatsku

Unapređenje srpsko-hrvatskih odnosa važno je za razumevanje i saradnju dva naroda, ocena je Tomislava Žigmanova i Milorada Pupovca.
Lideri srpske i hrvatske manjine: Građani Srbije treba da dolaze u Hrvatsku
Foto: Pixabay
Oni su to zaključili na sastanku u Subotici, čiji je povod bio fudbalska utakmica reprezentacija manjina iz Srbije i Hrvatske.
 
Građani Srbije treba da dolaze u Hrvatsku na odmor ili na posao, bez obzira na pojedinačne incidente, saglasni su lideri srpske i hrvatske manjinske zajednice obe zemlje, prenela je RTS.
 
"Hrvatska javnost, uključujući i državne institucije, osetile su potrebu, ne samo osude, nego i efektivnog delovanja da se takvi incidenti stave pod kontrolu. Mi tu napast moramo pobediti", rekao je predsednik Samostalne demokratske srpske stranke Milorad Pupovac.
 
Predsednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini Tomislav Žigmanov i Pupovac su, posle razgovora u Subotici, podvukli da srpska i hrvatska manjina mogu da budu most i mogu da doprinesu boljim odnosima dve države.
 
Pupovac je istakao da je jedan od ciljeva sastanka da se pokaže na primeru kontinuirane i uspešne saradnje kako se može popravljati komunikacija i obnavljati i graditi poverenje, prenosi Radio slobodna Evropa.
 
"Ima prostora za to i ima potrebe za to. Cilj nam je isti - da Srbi u Hrvatskoj i Hrvati u Srbiji žive što bolje, ali takođe i obnova poverenja između dva naroda, koji su na različite načine povezani i upućeni jedni na druge", rekao je Pupovac.
 
On je posebno istakao potrebu intenziviranja prekogranične saradnje Srbije i Hrvatske.
 
"Ova saradnja je minimalno iskorišćena. Mislimo da bi i Hrvatska i Srbija trebalo da podrže ove naše napore u tome", naveo je Pupovac.
 
Kada je reč o evropskim integracijama, Pupovac smatra da su one zajednički interes i Hrvata koji žive u Srbiji i Srba koji žive u Hrvatskoj.
 
"Naša iskustva u međusobnoj saradnji naših manjinskih zajednica možemo prezentirati vladama Srbije i Hrvatske, a nije nerealno očekivati takvu podršku", zaključio je Pupovac.
 
Predsednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini takođe je podsetio da komunikacija i saradnja srpske i hrvatske manjinske zajednice imaju višegodišnju tradiciju. Kako kaže, ona mora biti nastavljena, institucionalno uokvirena i sadržajno obogaćena u postojećim oblastima, ali i kroz prekogranične programe.
  • Veverac

    16.06.2019 17:38
    Kako da ne!
    U Hrvatskoj sam bio poslednji put davne 1989. godine. Odlazim u susedne zemlje (Mađarska, Rumunija, Bugarska), ali bivšu "braću" ne želim da posećujem. Kroz Makedoniju prođem samo zato što moram (na putu ka Grčkoj). U najkraćem - draga bivša (hrvatska, crnogorska, makedonska, bošnjačka i slovenačka) "braćo" - daleko vam lepa kuća...
  • NS65

    16.06.2019 16:01
    Istra * Dalmacija
    @ Đura
    Otiđi u Dalmaciju i pokušaj da se ponašaš tako. Istrijani su druga planeta od ostatka Hrvatske a, Boga mi i od nas.
  • X

    16.06.2019 11:35
    X
    Gade mi se ovi koji odu u Istru i onda kao nista im se ruzno nije desilo. Normalno da nije, i najverovatnije da nece. Sto ne odete malo u druga mesta, npr u mesta Dalmacije, pa malo u Karlovac, Gospic itd i tamo trazite hleb. Znam pouzdano da oni koji odu tamo iskljucivo radi letovanja budu manji od makova zrna, a kad se vrate pisu hvalospeve. Da budem jasan, ne treba tamo srbovati i provocirati, ali tamo nije mesto Srbima i gotovo. Oni koji vas lepo docekaju to je samo radi vasih para koji cete zdusno tamo ostaviti. Ja sam Srbin iz Hr i znam kako se odnose prema nama kada odemo da ostvarimo nasa prava u Hr, a vi ste samo nepozeljni turisti koji ce vas kao lepo primiti,a sto vam misle i zele da ne pricam...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija