Ministarstvo prosvete: Kombinovani test nije "provaljen", fotografije na internetu lažne

Fotografije kombinovanih testova koje su se pojavile na društvenim mrežama su lažne, stoga testovi za polaganje tog dela male mature nisu "provaljeni", rečeno je Tanjugu u Ministarstvu prosvete.
Ministarstvo prosvete: Kombinovani test nije "provaljen", fotografije na internetu lažne
Foto: Pixabay
Fotografije kombinovanih testova koje su se pojavile na društvenim mrežama su lažne, prema tome testovi za polaganje tog dela male mature nisu 'provaljeni', pa će sutra kako je i predviđeno, biti održano polaganje kombinovanih testova", rečeno je Tanjugu u Ministarstvu prosvete.
 
"Sve te fotografije su lažne. Radi se o testovima iz ranijih godina i to je provereno sa Zavodom", rekla je pomoćnica ministra u Ministarstvu prosvete Vesna Nedeljković i dodala da je sa testom iz srpskog jezika, koji su osmaci polagali juče, sve u redu.
 
Ranije je ministar prosvete Mladen Šarčević za Insajder rekao da je velika mogućnost da je "procureo" i kombinovani test. Na pitanje da li postoji mogućnost da bude poništena mala matura, kao što je to bilo 2013. godine, Šarčević navodi da nema razloga za to.
 
Šarčević je potvrdio da je test iz matematike na maloj maturi "provaljen" i da se to dogodilo u jednoj školi. Kaže da su Zavod za unapređenje kvaliteta obrazovanja i Ministarstvo prosvete dobro uradili svoj posao, ali je "zatajilo" negde na terenu, zbog čega je test iz matematike pomeren za četvrtak.
 
"Neko je otvorio rezervnu kesu sa testovima i prodao test iz matematike. Ne znamo gde se to dogodilo, ali to će da utvrdi policija. Biće smena zbog ovoga. Svi će morati policiji da pokažu rezervne kese, pa će se utvrditi gde se ovo dogodilo", kaže Šarčević za "Novosti".
 
 
Najavljuje i da je ovo poslednja godina kada ovakav rizik postoji, te da će od sledeće godine "sve biti digitalno".
 
Ministarstvo prosvete je ranije saopštilo da je test iz matematike pomeren za četvrtak, 20. jun.
 
Na društvenim mrežama pojavili su se testovi koji su pisani rukom, pa je iz preventivnih razloga odlučeno da se test odloži, rečeno je Beti u Ministarstvu prosvete. U pitanju je drugi deo maturskog ispita. 
 
Podsetimo, ministar prosvete Mladen Šarčević uoči završnog ispita osnovaca izjavio je da će na maloj maturi sigurnost testova osigurati direktori, nadzorne službe školskih uprava, inspektori s lokala i s republičkog nivoa. Šarčević je istakao da su u školama, gde je ranije kontrola bila jako loša, sada mere veoma rigorozne.
 
"U praćenju same procedure štampanja i distribuiranja testova učestvuje dosta ljudi. Ja ću sa 18 pomoćnika vršiti nadzor. Na maloj maturi će doći i svi inspektori s lokala i s republičkog nivoa, savetnici i načelnici školskih uprava", naveo je ranije Šarčević.
 
Curenje testova u okviru male mature dogodilo se i 2013. godine, a ispostavilo se da ga je iz štamparije Službenog glasnika iznela jedna službenica. Policijskom istragom utvrđeno je da su testovi iz srpskog i matematike ukradeni i dospeli u javnost pre nego što su osmaci polagali mature. Nakon toga doneta je odluka da se mala matura poništi, a đaci da se rangiraju na osnovu uspeha iz škole.
  • dijasporac

    20.06.2019 18:35
    Sta se cudite, svake godine je isto, testovi su uvek provaljeni i mogu se kupiti, samo sto ponekad (2013 i 2019) neki bolid pretera i testove okaci na drustvene mreze pa ministarstvo mora da reaguje da bi odrzalo privid regularnosti.

    Moje starije dete je 2011 polagalo testove na maturi iako smo tog meseca isli u Nemacku, cisto da zavrsi posao sto bi rekli. Neki njegovi drugari iz skole su imali resenja iz testa za matis, deca iz jedne obicne novosadske skole, mogu misliti da ih nisu imala deca iz beogradskih skola. Jednostavno, drustvo u Srbiji je oduvek takvo, prevari gde stignes, sto bi nesto uradio regularnim putem ako mozes preko veze ili uz mito.

    Ni danas mom starijem klincu ne moze iz glave da izadje nacin kako klinci u Srbiji vec u osnovnoj masovno prepisuju na kontrolnim zadacima, kaze ovde (sad zivimo u Kanadi) bi te sasvim normalno prijavili ako varas na ispitu a u Srbiji popijes batine ako pomognes nekome da prepise, kao to je drugarska obaveza i sasvim normalna stvar. E tu je razlika izmedju Srbije i normalnog sveta kopja se ispoljava vec u osnovnoj skoli, deca u normalnom drustvenom sistemu brane moralne norme.
  • @Imamo papir

    20.06.2019 00:52
    Bolje da ih tamo u toj Jovinoj uce kako da sto duze izdrze bez WC-a, kada pojedu sendvic sa majonezom i pokvarenom salamom vracenom iz Rusije. To ce im vise koristiti u Srbiji nego Matematika, Latinski, Hemija, Fizika,...
  • //

    19.06.2019 12:13
    odbite test
    Deco protestujte svi, ako ne dodje veliki deo vas na polaganje ispita, svu odgovornost ce snositi vlada, pa ce to ici i dalje u javnost izvan Srbije
    deca SNS sljama uce u inostranstvu od para sto su ukrali od naroda, a sada ovde vas maltretiraju
    SVI NA PROTESTE

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.