Poslanici kritikovali Fiskalni savet zbog kritika

Poslanici u Skupštini Srbije su na sednici na kojoj se razmatra izveštaj o radu Fiskalnog saveta za 2018. godinu polemisali o mogućim novim fiskalnim pravilima, završnom računu državnog budžeta i o tome da li su neki od navoda članova Fiskalnog saveta politički i liče li na kritike iz opozicije.
Poslanici kritikovali Fiskalni savet zbog kritika
Foto: 021.rs
Polemika se povela povodom nekadašnje izjave člana Saveta o tome da je za zaustavljanje odlaska mladih iz zemlje potrebno povećanje životnog standarda i privrednog rasta.
 
"Poštujem vašu nezavisnost, ali ovakve izjave često slušamo od dela opozicije. Ne želim da verujem da ste vi ovakvom izjavom želeli da se bavite politikom i politikantstvom, ali to je činjenica. Lako je voditi politiku iz kabineta, baviti se teorijom, realnost je nešto drugo", rekao je šef poslaničke grupe Socijalističke partije Srbije Đorđe Milićević.
 
On je ustvrdio da je Srbija na dobrom putu i da je pozitivan trend vidljiv i prepoznatljiv što je u odredjenim segmentima izveštaja Fiskalnog saveta konstatovano.
 
"Danas je potpuno jasno da smo bili u pravu kada smo započeli reforme i kada smo rekli da je reč o reformama koji se tiču budućnosti Srbije. Rekli smo i da ne treba pojednostavljeno gledati na te mere kada smo imali priliku da čujemo od dela opozicije da se otimaju plate, penzije", rekao je Milićević pošto je medju zamerkama Fiskalnog saveta bile i one o zabrani zapošljavanja i smanjenju penzija.
 
Osvrćući se na izjavu istog člana saveta da bi Srbija na duži rok mogla da ima privredni rast od sedam odsto ako bi se sedam miliona Srba zamenilo Nemcima i ako bi se uvela uprava kakva je u Nemačkoj, Milićević je rekao da Srbija ne želi nemački sistem već onaj prema ekonomskom stanju u zemlji.
 
Predsednik Fiskalnog saveta Pavle Petrović mu je odgovorio da je Nikola Altiparmakov komentarisao samo pitanje Svetske banke koje je glasilo koliko bi Srbija mogla da raste ako bi institucije u Srbiji dostigle nemački nivo. 
 
"To što je on rekao jeste da to nije realna pretpostavka", istakao je Petrović, a Milićević mu je kazao da su mogli da uzmu Japance za primer. "Meni se više svidjaju Japanci kada govorim o radu", naveo je Milićević.
 
Poslanik Stranke moderne Srbije Aleksandar Stevanović pozdravio je predlog Fiskalnog saveta o novim fiskalnim pravilima - da deficit bude veoma nizak, u osnovi izbalansiran i da javni dug bude 45 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP) i dodao da SMS podržava da to bude malo širi skup pravila. Stevanović (SMS) je rekao da su dosadašnji izveštaji Fiskalnog saveta bili izbalansirani, da je i ovaj takav i da mu je drago što je konstatovano da imamo fiskalnu stabilnost, jer je to "preduslov svih preduslova da se ekonomija kreće".
 
Poslanici Srpske radikalne stranke ocenili su da izveštaj Fiskalnog saveta ne bi bio na dnevnom redu da nije bilo diktata iz Evropske unije, iako su radikali to tražili mnogo ranije.
 
Đorđe Vukadinović iz poslaničkog kluba "Pokret za spas Srbije Nova Srbija" pohvalio je što se konačno raspravlja pojedinačno o tačkama dnevnog reda, ali da ne zna da li će to navesti opozicione poslanike da prekinu bojkot parlamenta.
 
"Kad bi na dnevnom redu bio izveštaj REM-a, čak ni oni ne bi odoleli da dodju da kažu svoje mišljenje", ocenio je Vukadinović. On je pohvalio Fiskalni savet za veliku dozu kritičnosti prema vlasti, ali je naveo da je nedovoljna kritičnost prema preporukama MMF-a.
  • 0344

    19.06.2019 23:38
    Da su se otimale plate i penzije to je tacno, pa ko god da je to rekao. Da je zabrana zaposljavanja jedna od najvecih prevara AV i kompanije i to je tacno. Zvanicno zabrana je vazila, a nadlezni drzavni organ, citaj SNS, je, ako proceni da postoji potreba, mogao da zaposli koga hoce. Bez konkursa, bez propisane zakonske procedure zaposlili su iskljucivo partijske kadrove, i to ne da rade vec da naplate stranacke zasluge. Milicevic bolje da cuti, pametniji je.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Kamioni na Horgošu čekaju šest sati

Teretna vozila na izlazu iz Srbije na graničnom prelazu Horgoš čekaju šest sati, dok je zadržavanje kamiona na prelazu Kelebija u smeru ka Mađarskoj tri sata.

Vučić: Srbija je jasna - Tajvan je Kina

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas tokom svečanog dočeka predsednika Kine Si Đinpinga da Beograd ima jasne stavove po pitanju kineskog teritorijalnog integriteta.