Šarčević: Elektronsko polaganje mature od 2021. godine

Ministar prosvete Mladen Šarčević izjavio je da će Srbija 2021.godine biti spremna da uvede elektronsko polaganje mature.
Šarčević: Elektronsko polaganje mature od 2021. godine
Foto: Pixabay

Šarčević je kazao da se takav model primenjuje u razvijenim evropskim državama i dodao da je Srbija za to spremna.

"Već tri godine imamo više nivoa IT obuka. Prvo su bile za elektronski dnevnik, zatim za informatiku kao predmet, a imali smo i obuke za trenere koji će raditi sa drugim nastavnicima, kao i za one koji rade u specijalizovanim odeljenjima gimnazije", rekao je Šarčević.

On je dodao da je prošle godine, kao pilot projekat, bilo elektronsko testiranje u okviru pisa testiranja.

Šarčević je rekao da se tokom leta vrši nabavka za 8.000 digitalnih učionica, a da će do juna sledecge godine biti izvršena za još 10.000 što će, kaže, biti dovoljno da se primeni model elektronskog testiranja.

"Promene su da imate softver, a ne 2.000 ruku", kazao je Šarčević.

  • Kontrol Velikog Bate

    22.06.2019 16:45
    Novi svetski poredak. Čitava priča sa maturom je i stvorena da se sve digitalizuje.
    Pripremite se za čipovanje.
    Posle nekretnina, ličnih podataka, vaših plata i dece, uskoro i vaša tela pod komandom svetskih moćnika.
    Samo, mnogima to još nije jasno.
    Uskoro će se zapitati.... Otkud odjednom sve ovo?
  • Bane

    22.06.2019 07:54
    Manite se gluposti. Samo bih citirao Putina - "Još uvek u Rusiji je jaka matematika, i dok god je tako ja se ne brinem za moju zemlju". Manite se digitalizacije i floskula nepismenih premijera i ministara i držite se prirodnih nauka.
  • Zbrlj

    22.06.2019 07:49
    Kakvi ste vi to ministri, fuj, uveli ste sve sto moze da se naplati na teret porodice, raspravljate o racunarima, a namestate firmama koje plasiraju udzbenike da se svakih par godina moraju kupovati nove, stranim izdavackim kucam(od koje u jednoj cak i Nemacki politicki vrh imaudeo) dajete da stampaju udzbenike dok nase firme satirete pa udzbenici imaju vrednost kao da ce deca postati svi do jednog genijalci dok iz skola izlaze sve tuplji i gluplji. Podrzavate siledzije, korupciju, nepotizam, sto samo dovodi so zakljucka da ce glavonjin batica opet da zaradi na nekoj prodaji racunara koji ce crkavati posle mesec dana upotrebe. Toliki vam je ego da mi se gadite, a siguran sam da ima jos mnogih poput mene. Fuj...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena opojna droga, nezvanično saznaje Nova.rs.

Možda uopšte ne bude bagremovog meda

Naglo zahlađenje i veoma niske temperature nepovoljno su se odrazile na pčelarstvo, a od prve bagremove paše praktično neće biti nikakvog prinosa meda.

Brnabić saopštila: Svi izbori 2. juna

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je donela odluku da se prihvati zahtev stranaka opozicije da svi lokalni izbori budu održani zajedno sa beogradskim, 2. juna.