Đorđević: Srbija pokazala napredak u razumevanju prava i bezbednosti radnika

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević rekao je da je Srbija u 2019. godini pokazala veliki napredak u razumevanju prava radnika i obezbeđivanju njihove bezbednosti i zdravlja na radu, saopštilo je ministarstvo.
Đorđević: Srbija pokazala napredak u razumevanju prava i bezbednosti radnika
Foto: 021.rs (Ilustracija)
On je otvaranju Tvining projekta EU "Podrška i unapređenje bezbednosti i zdravlja na radu i inspekcije rada u Srbiji" rekao da unapređenje sistema kojim se dostižu najviši standardi bezbednosti i zdravlja na radu i u narednom periodu ostaje misija vlade i tog ministarstva.
 
On je rekao, kako se navodi, da će Radna grupa koju je formirao u saradnji sa ekspertima iz Slovačke i Češke pripremiti model osiguranja, koji je odgovarajući i primenljiv i u Srbiji, a da će se sprovoditi do 2021. godine u dve odvojene komponente.
 
"Prva je usmerena na uvođenje posebnog osiguranja od povreda na radu radi naknade štete, a druga na jačanje kapaciteta inspektora rada kroz sistem obuka prema evropskim direktivama", pojasnio je ministar.
 
Đorđević je rekao da se u "Srbiji prethodnih godina javno više priča o broju povreda na radu što je doprinelo tome da broj onih koji krše zakon bude manji, a i dokazuje činjenicu da smo kao društvo napredovali kada je u pitanju borba protiv rada na crno".
 
"U 2018. godini obavljeno je za 30 odsto više nadzora nego u 2017. godini i uočeno je da su radnici postali svesniji svojih prava i toga da je država na njihovoj strani i da sprovodi mere koje su isključivo u njihovu korist, kao i onih poslodavaca koji rade u skladu sa zakonom", rekao je Đorđević.
 
Prema njegovim rečima, u ovoj godini očekuje se novi Zakon o bezbednosti i zdravlju na radu i Zakon o osiguranju u slučaju povrede na radu i oba će "sigurno doprineti boljoj zaštiti prava radnika".
 
Đorđević je napomenuo i da će kroz započetu Strategiju bezbednosti i zdravlja na radu za period od 2018. do 2022. Vlada Srbije nastojati da postigne značajnije uspehe u smanjenju broja smrtnih povreda na radu.
  • kimi

    26.06.2019 18:40
    Heyyy, soferu znas li ti kuda vozis svoje ovce (narod)? U Nemacku, Austriju ili USA?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.