Marketinški stručnjak: Najviše ideja za javni nastup Vučić krade od Vladimira Putina

Obraćanje predsednika Srbije naciji pre tri dana donelo je i jednu novinu – umesto obraćanja novinarima stojeći, ovoga puta sedeo je na fotelji, odnosno na stolici kojom je postavljenu fotelju zamenio.

"Meni je potrebna obična stolica, ne fotelja", rekao je tada Vučić.

Marketinški trik, kažu stručnjaci, i to - već viđen. Na sličan način, sedeći, sa jednostavnom, gotovo identično raspoređenom scenografijom, novinarima se obraća i ruski predsednik Vladimir Putin, piše N1.

"Svedenost čitavog kadra podrazumeva da je centralna pažnja usmerena samo na njega. Ne postoji mogućnost da neko gleda nekoga sa strane koji gleda u nebo ili mu nije naročito interesantno. Ovde svi posmatrači koji prate njegove pres konferencije su jednostavno prinuđeni da svu pažnju, sav fokus bace na njega", objašnjava za N1 marketinški stručnjak Igor Avžner.

Najviše ideja za javni nastup Vučić krade od Vladimira Putina, smatra Avžner - od imidža čoveka koji sam rešava sve probleme, preko vojnih parada kojima svojim likom prodaje sliku snažne države, do ruskih tradicija poput Besmrtnog puka, koje su bukvalno prekopirane.

Nije mu, kaže, Putin jedini uzor - na sličan način, do pre par godina, oponašao je pojedine zapadne političare.

"Ono što je svojevremeno i Goran Bregović rekao - bolje da ličim na nešto nego da ne ličim ni na šta. Njegov identitet je kopiranje, kaže Avžner.

 “Kada ste političar morate puno da glumite, a to nije nimalo lako”, smatra nekadašnji novinar BBC-ja Slobodan Stupar.

Nije lako, ali je, ako se izvede po scenariju dobrih marketinških stručnjaka - prilično uspešno. Političari koji se predstavljaju kao svemoćni, neumorni zaštitnici države od neuhvatljivog stranog neprijatelja, ostvaruju odlične izborne rezultate širom sveta, zbog čega pojedini analitičari XXI vek već zovu - vekom populizma.

  • Aco Srbineeee

    07.07.2019 02:02
    Aleksandar
    06.07.2019 • 23:13
    Apsurd
    Ne radi se o kradji jer nema autorskih prava.

    Cuj sad ovog "pravnika"... Ne brinini nista, nismo u sudnici.
  • Aleksandar

    06.07.2019 23:13
    Apsurd
    Ne radi se o kradji jer nema autorskih prava.
  • Miki

    06.07.2019 23:04
    draganjovanovic1995@gmail.com
    Bolje od njega, a ne od Donalda Trampa. Putin je Rusiju digao iz pepela.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija