Gimnazije, medicinske škole i IT smer najtraženiji među osnovcima u Srbiji

Đaci iz Srbije koji su završili osnovnu školu najveće interesovanje, sudeći prema listama želja, imaju za nastavak školovanja u medicinskim školama, dok su osim toga popularni i računarski smerovi i gimnazije.
Gimnazije, medicinske škole i IT smer najtraženiji među osnovcima u Srbiji
Foto: Pixabay
Kako navodi list Blic, učenici koji su osnovnu školu završili sa odličnim uspehom najviše se zanimaju za smerove medicinska sestra, zubni i farmaceutski tehničar, zatim za računarske smerove i društveno-jezičke smerove gimnazije, dok oni sa vrlo dobrim uspehom najčešće biraju smerove kuvar i vozač motornih vozila.
 
Kada je reč o Beogradu, Treća, Prva i Četrnaesta beogradska gimnazija su i ove godine izazvale najviše interesovanja malih maturanata, dok su sva mesta za IT popunjena već u prvom krugu.
 
"U Beogradu je manje tražena medicinska struka...U Beogradu su najtraženije gimnazije i to one koje se nalaze u centru grada. Paradoksalno, u nekim drugim gradovima su poluprazne. U drugim gradovima deca, a i roditelji, streme ka tome da im dete završi nešto konkretno", kaže predsednik Foruma srednjih stručnih škola Milorad Antić.
 
On je dodao da se za nešto niže obrazovne profile na listama želja najviše pominju zanimanja kao što su kuvar, mesar, vozač i frizer.
 
IT smerovi su najpopularniji, kako u gimnazijama, tako i u srednjim stručnim školama, a statistika pokazuje i da su bilingvalna odeljenja uvek atraktivna zbog razmene učenika.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija