Komunalcima ovlašćenja saobraćajne policije

Zakon o komunalnoj miliciji usvojen je zajedno sa svim spornim odredbama na koje su upozoravali pojedini predstavnici stručne javnosti.
Komunalcima ovlašćenja saobraćajne policije
Foto: 021.rs
Kako piše Danas, jedna od spornih odredbi je i ta da će komunalni policajci ubuduće imati ovlašćenje da zaustave vozila zatečena u kršenju komunalnih propisa. Kako se navodi u zakonu, zaustavljanje i pregled komunalni milicioner obavljaće u skladu sa istim ovlašćenjima koja ima i policijski službenik, s tim što će se komunalni milicioner starati o održavanju komunalnog reda. 
 
Odredba zakona koja precizira razloge za zaustavljanje vozila ističe da to, između ostalog, može da se dogodi u slučaju prevoza i deponovanja zemlje i rastresitog materijala, prevoza komunalnog i drugog otpada, kao i kontrole prevoza putnika u gradskom i prigradskom prevozu i taksi prevoza. 
 
Istraživač Beogradskog centra za bezbednosnu politiku Saša Đorđević kaže za Danas da ovlašćenja komunalne policije zadiru u delokrug rada saobraćajne policije.
 
"Komunalni milicioner ne bi trebalo da ima pravo da zaustavlja i pregleda sva putnička vozila i putnike u njemu jer je to ovlašćenje, prema Zakonu o bezbednosti saobraćaja na putevima, rezervisano samo za saobraćajne policajce koji su obučeni za takvo postupanje i konkretno su navedeni uslovi kada mogu to da čine. U Zakonu o komunalnoj miliciji je zaustavljanje i pregledanje vozila postavljeno široko", objašnjava Đorđević.
 
On dodaje da je istovetna debata postojala i tokom usvajanja Zakona o izmenama i dopunama zakona o prevozu putnika u drumskom saobraćaju, tokom koje je istaknuto da komunalni policajac ne može da zaustavlja i pregleda "obična" vozila, već samo ona kojim se obavlja privredna delatnost prevoza putnika.
 
Podsetimo, pored mogućnosti da zaustavljaju vozila komunalni milicajci dobiće i mogućnost da nose biber sprej, da obavljaju posao u civilu, ali i da uzimaju obaveštenja od građana. Najvažnija izmena, sudeći prema izjavama državnih i lokalnih zvaničnika, jeste ukidanje ograničenja broja zaposlenih milicajaca u zavisnosti od broja građana.  
  • Boki

    12.07.2019 14:36
    Pusenje
    Ma mogu se napusiti svi prezivela je srbija svasta prezivece i ovu gamad
  • Dajte

    12.07.2019 10:01
    više
    Molim Vas komunalci ne mogu da obavljaju ni svoj dosadašnji posao koji im Zakon određuje, kao što je npr. gomile mladih pijanih klinaca po dvorištima širom Novog Sada koji prave buku svaki dan (urlanje), ostavljaju iza sebe smeće, razbijene flaše znači staklo na sve strane gde se onda deca preko dana igraju, o ovom problemu mogu bar sigurno da kažem za dvorišta na Limanu 3. Kada ih zoveš nije njihova nadležnost i onda se MUP pojavljuje i rešava stvari, i sad im vi dajete dodatna ovlašćenja a svoja osnovna nisu u stanju da urade i zaštite Grad i građane.
    Plaćamo čuvare kontejnera oko 20 miliona ako se ne varam godišnje, a opet je u pitanju posao komunalne policije, dok se oni za to vreme šetkaju po cenntru u toku dana sa novim uniformama, automobilima i većim platama od pravih policajaca.
    Možda Vučić pravi svoju privatnu policiju, jer ja ne vidim drugi smisao postojanja istih.
  • NS

    12.07.2019 00:47
    Istina
    Svim tim komunalcima treba dati kosačice u ruke, da bi konačno prodisali od ambrozije. Jako puno smeća po gradu, da li je više fekalnog i plastičnog smeća nije još utvrđeno, ali su nam još nametnuli i smeće komunalnu policiju. Do kada više ćutati i trpeti?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.