Nacionalne sportske penzije (ne)treba oduzimati

Izjava selektora odbojkašica Srbije Zorana Terzića da bi trebalo napraviti reviziju, pa čak i oduzeti nacionalne sportske penzije onima koji su učestvovali na samo jednom takmičenju, a kasnije nisu igrali za državni tim, izazvala je polemiku u javnosti.
Bivši sportisti jednoglasno su za Danas ocenili da nipošto ne bi trebalo oduzimati već dodeljene sportske penzije, a da bi bilo kakva promena jedino smela da se odnosi na veće iznose za veći broj medalja.
 
"Za sve ove godine koliko sam u reprezentaciji, bilo je slučajeva gde posle nekog kraćeg vremena devojke, retke moram da kažem, dođu i saopšte da više neće da igraju. Po mom mišljenju tada nastaje problem, jer to nije pošteno prema ekipi, reprezentaciji i državi koja ti daje nacionalno priznanje. Ono se ne dobija za jedno osvojeno takmičenje, već za celokupan rad. Ako se karijera svede na jedan turnir ili samo nekoliko godina, onda po mom mišljenju igrač nije zaslužio nacionalnu penziju. Bez obzira da li je osvojio zlatnu olimpijsku ili svetsku medalju u tih godinu ili dve dana. Koliko god čudno zvučalo, mislim da bi možda trebalo neke sportiste kazniti oduzimanjem nacionalne penzije", rekao je Zoran Terzić.
 
Nacionalna sportska priznanja koja se u narodu nazivaju sportskim penzijama uvedena su 2007. godine. Dobijaju se u vidu doživotnih mesečnih primanja, a zaslužuju osvajanjem medalja na Olimpijskim i Paraolimpijskim igrama, Šahovskoj olimpijadi, svetskim i evropskim prvenstvima, kao i postavljanjem svetskih rekorda u olimpijskim i paraolimpijskim disciplinama i osvajanjem Dejvis ili Fed kupa. Starosna granica za početak primanja je 40 godina. Polemike se vode i oko iznosa penzije. Najveća penzija koja u Srbiji može da se dobije na osnovu 45 godina radnog staža iznosi oko 100.000 dinara, dok sportisti koji su osvojili bronzu na Olimpijadi primaju najmanje 111.000 mesečno (za zlato se taj iznos uvećava do 166.000).
 
Bivša odbojkašica Anja Spasojević, koja je vlasnica medalja sa Evropskog i Svetskog prvenstva, kaže za Danas da bi se ovakvom revizijom oštetili i sportisti koji su dali veliki doprinos osvajanju medalje.
 
"Razumem šta je selektor hteo da kaže, ali je u pitanju komplikovana tema. Možda bi trebalo na neki način više nagraditi one koji konstantno igraju i osvajaju medalje u kontinuitetu. Međutim, nekad nije samo igrač odgovoran što je odigrao samo jedno takmičenje. Nekada ga u tome ometu povrede, nekad ga selektor ne vidi u timu, iako je u formi. Plaši me da bi svaka revizija nacionalnih priznanja dovela do toga da na kraju budu oštećeni oni koji to ne zaslužuju", navodi Spasojević.
 
Veterpolista Srbije Milan Aleksić, vlasnik mnogih medalja, takođe smatra da bi revizija mogla da napravi više štete nego koristi.
 
"Jedina eventualna revizija mogla bi da se odnosi na to ko koliko medalja ima, ali ne tako da neko sa više medalja ima duplo više para, već čisto simbolično. A što se tiče eventualnog oduzimanja, protiv toga sam u potpunosti", kaže Aleksić.
 
Čuvena srpska atletičarka Vera Nikolić smatra da staž u reprezentaciji ne sme da bude presudan.
 
"Nebitno je da li je neko igrao sve utakmice ili samo 15 sekundi, da li je igrao na jednom takmičenju ili na 15. Medalja je medalja, ona je osvojena za ovu državu i zemlja za to daje priznanje", kaže Vera Nikolić i dodaje da bi neki sportisti bili na rubu gladi bez tog novca.
 
Sudija Vrhovnog suda u penziji Zoran Ivošević objašnjava za Danas da se nacionalne penzije mogu oduzeti i da to, nažalost, zavisi samo od političke volje.
 
"Kod nas su nacionalne penzije iskompromitovane, naročito u umetnosti, jer su ih mnogi dobili samo na osnovu političke pripadnosti. U sportu je to najmanje problematično, jer one zavise od rezultata. Međutim, i one su podložne reviziji baš kao i sve ostale", zaključuje Ivošević.
  • Mošorinac

    17.07.2019 19:02
    @Frustracija
    U tome i jeste stvar sto bi neko da baci jednom i citav zivot ladovina....nece to vise prika moci, ovi oderase kozu sa ledja....sad su se nameracili na nacionalne penzije a vala ko ih je sve nosilac i treba ih ukinuti.....i hoce dok su u politici da obezbede i sesto koleno....a seljak da ore....mozda se olimpijci i pobune pa svi zajedno nesto i uradimo, ovako nikog nije briga za obicnog seljaka, pa ni seljaka za druge
  • Frustracija

    17.07.2019 00:15
    @Mošorinac
    Ne moraš prika da oreš ko Kraljević Marko do 67 godine.
    Sidji s traktora, pa pravac na Olimpijadu .
    Ako baciš ko Kraljevič Marko, možda padne jedna zlatna olimpjuska i penzija nacionale.
  • nichts

    16.07.2019 21:32
    Samo ko osvoji zlato za državu. Sve ostalo je booooooranija.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Vučić: Važno je da Vlada bude srpska

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prokomentarisao je tokom obilaska radova na Nacionalnom stadionu u Surčinu sastav nove Vlade koju je predložio mandatar Miloš Vučević.

Pojačan saobraćaj ka izletištima

U Srbiji se danas, zbog prvomajskog uranka, očekuje povremeno pojačan saobraćaj na putevima koji vode ka lokalnim izletištima, banjama, jezerima i ostalim turističkim mestima.