Firma koja je dobila najviše para na medijskom konkursu mora da vrati ministarstvu 2,7 miliona

Produkcija "Essentis", koja je na prošlogodišnjem konkursu Ministarstva kulture dobila najviše novca - 4,9 miliona dinara, posle čega su usledile burne reakcije novinarskih udruženja zbog sumnje u zloupotrebu javnog novca, mora da vrati više od polovine tog iznosa, saznaje Udruženje novinara Srbije.
Firma koja je dobila najviše para na medijskom konkursu mora da vrati ministarstvu 2,7 miliona
Foto: 021.rs
Ministarstvo traži da produkcija "Essentis" vrati 2.715.000 dinara jer nije opravdala operativne troškove u skladu sa konkursnom prijavom.
 
Za personalne troškove za koje je "Essentis" potrošio 2.185.000 dinara, Ministarstvo je dalo ovoj produkciji rok od osam dana da ih opravda. U protivnom i taj novac moraće da vrati.
 
Pre mesec dana, na pitanje UNS-a da li je firma "Essentis" opravdala prošlogodišnji projekat pod nazivom "Srbija - 100 godina nakon Soluna", državni sekretar u Ministarstvu kulture Aleksandar Gajović odgovorio je da je pitanje "malo nejasno, jer je njegova poenta nerazumljiva".
 
"Narativ pomenute firme ima isti status, kao i svi drugi. Kad bude urađen, biće dostupan javnosti", rekao je UNS-u Gajović.
 
Međutim, u prijavi projekta produkcije "Essentis" na konkurs Ministarstva nisu navedeni personalni troškovi na šta su, nakon objavljivanja rezultata konkursa, u avgustu prošle godine, novinarska i medijska udruženja skrenula pažnju ministru kulture Vladanu Vukosavljeviću.
 
Vukosavljević je tada medijima saopštio da je zbog sumnje novinarskih i medijskih udruženja da je bilo nezakonitosti formirana radna grupa, kao i da će zaključci javno biti saopšteni.
 
U zaključcima Radne grupe, u koje je UNS imao uvid, a oni do danas javno nisu saopšteni, navodi se da "sva sredstva koja je firma 'Essentis' tražila za proizvodnju medijskih sadržaja, moraju po realizaciji projekta biti opravdana", jer će u suprotnom, prema potpisanom ugovoru, Ministarstvo tražiti povraćaj novca.
 
Produkciju "Essentis", koja je do dobijanja novca na konkursu Ministarstva kulture javnosti bila nepoznata, prati promena vlasnika, prekid saradnje sa rediteljem, otkaz u RTS-u, sporni podaci u filmu… Film nije emitovan na RTS-u, uprkos tome što je "Essentis" komisiji Ministarstva podneo potvrdu da će biti prikazan na Javnom servisu.
 
Sporno pravdanje troškova projekta
 
U izveštaju o pravdanju operativnih troškova produkcije "Essentis", u koji je UNS imao uvid, navodi se da je 2.715.000 dinara potrošeno za tehničku opremu, iako je u prijavi na konkurs Ministarstva ova produkcija navela da je poseduje. Novac je potrošen za najam kamere, stativa, monitora, objektiva, tonske opreme, rasvete, specijalne efekte, montažu…
 
U obrascu prijave projekta produkcije "Essentis" na konkurs, u delu tehnički kapaciteti, navedeno je da ova firma poseduje HD kameru Panasonic AF100, komplet Nicon i Laica optiku, nelinearnu montažu, rasvetu i tonsku opremu.
 
Inače, identične podatke o tehničkim kapacitetima u prijavi na prošlogodišnji konkurs za televizije i produkcije navela je i firma G.F.C. koja je dobila 3,7 miliona dinara, na šta su novinarska i medijska udruženja ukazala u pismu ministru Vukosavljeviću, ističući vezu ove dve firme koje su dobile najviše novca.
 
Produkcija "Essentis" je u pravdanju personalnih troškova navela da je milion potrošila na "honorare produkcije", po pola miliona na "sektor scenografije" i "honorare postprodukcije", kao i 185 hiljada dinara na "gafer i rasvetljivač".
 
UNS je prošle godine utvrdio da produkcija "Essentis" ne proizvodi medijski sadržaj, nema zaposlene, niti isplaćuje honorare. Međutim, u prijavi ove firme na konkurs u rubrici "broj zaposlenih (ukupan broj stalno zaposlenih i honorarnih saradnika)" navedeno je da ih ima 15.
 
Prema evidenciji Agencije za privredne registre, firma je u 2014. godini bila neaktivna. Iz finansijskih izveštaja sa sajta APR-a u 2015, 2016. i 2017. godine vidi se da nije isplaćivan novac po osnovu autorskog i ugovora o delu, odnosno nisu isplaćivani honorari.
 
Tekst u celini čitajte na sajtu UNS-a.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija