Srbija formira bazu DNK za "nestale bebe"

Srbija će uskoro dobiti DNK bazu podataka roditelja i srodnika, koji sumnjaju da su im deca nestala iz porodilišta, kao i osoba koje sumnjaju da su ukradene po rođenju.

Ovo je jedan od zaključaka interresorne Komisije za ispitivanje postupanja državnih organa u rasvetljavanju prijavljenih slučajeva "nestalih beba", koja se sastala 11. Jula, pišu Novosti.

"Ova odluka je usvojena jednoglasno, što pokazuje posvećenost države da konačno reši ovaj problem. Roditelji, deca ili srodnici koji izraze osnovanu sumnju o nestanku beba, potkrepljenu relevantnim dokazima, moći će da daju svoje DNK uzorke, bilo preko krvi ili brisa, u nacionalni registar. Tako će se formirati baza podataka i omogućiti besplatno upoređivanje uzoraka roditelja koji traže decu sa decom koja traže roditelje.", kaže za Novosti Radiša Pavlović, član Komisije i predsednik Udruženja "Za istinu i pravdu o bebama".

Ovaj posao, prema odluci Komisije, biće poveren Laboratoriji za DNK analizu Nacionalnog kriminalističko-tehničkog centra MUP.

Predlog za formiranje ovakve baze roditelji i Pavlovićevo Udruženje podneli su još pre godinu dana. U junu je i Savet Evrope, kako su tada naveli u saopštenju, "ohrabrio" srpske vlasti da uspostave međunarodno dostupnu DNK bazu.

"Ovakav registar bio bi veliko finansijsko olakšanje za roditelje koji traže decu, jer su analize u privatnim laboratorijama skupe, a ishod neizvestan. Sednici Komisije je prisustvovao i Mlađan Radivojević, iz sela Donji Adrovac, prva dokazano ukradena beba u Srbiji. Za njega dve porodice sumnjaju da bi mogao da im bude sin i dobrovoljno su dale uzorke", kaže Pavlović.

  • G

    14.07.2019 09:54
    G
    24/7 snimanje svakog dela porodilista i kradje vise nece biti.
  • hm

    13.07.2019 21:02
    Meni je i dalje nepojmljivo da se u narodu prica kako postoji neka tamo drzavna bezbednost i neke tamo agencije u senci koje motre sve sta radimo, znaju sve o nama, a nisu uspeli da sprece ovakva zlodela, da pohapse sve lekare babice i predatore koji su ucestvovali.
    Koji su to monstrumi, covece..
  • Alexa

    13.07.2019 20:05
    Usvojeni
    Potrebno je uporediti DNK roditelja koji traze decu sa DNK usvojenom decom na Balkanu i šire.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija