Francuska i Srbija potpisale 22 sporazuma

Predsednik Francuske Emanuel Makron doputovao je danas u dvodnevnu posetu Srbiji, tokom koje će sa zvaničnicima Srbije razgovarati o evropskoj perspektivi Srbije i Zapadnog Balkana, dijalogu Beograda i Prištine i jačanju ekonomske saradnje.
Makrona je na aerodromu "Nikola Tesla" dočekao predsednik Srbije Aleksandar Vučić i uprava kompanije "Vansi" koja rukovodi aerodromom.
 
Posle otkrivanja table, čime je označen početak modernizacije aerodroma, Makronu je priređen svečani doček, uz državne i vojne počasti ispred Palate Srbija. 
 
Makron: Organizovaću poseban sastanak s Merkel i delegacijama Kosova i Srbije
 
Francuski predsednik Emanuel Makron je naveo da će organizovati jedan poseban sastanak delegacija Beograda i Prištine, uz prisustvo nemačke kancelarke Angele Merkel. 
 
"Bili smo potpuno otvoreni po pitanju Kosova. Organizovaću jedan poseban sastanak sa rukovodstvom Kosova, s Vama, premijerkom Srbije i kancelarkom Merkel. Francuska je angažovana da se nađe trajan sporazum", naveo je Makron, posle sastanka sa Vučićem. 
 
Francuski predsednik je rekao da postoje "neke spoljne sile koje žele da se ne nađe sporazum". "Srbija i Kosovo su zaista evropske države i mi moramo da pomognemo da se to prevede u činjenice", dodao je.
 
"Naša (EU) je odgovornost da vam damo neophodnu podršku, kako bi se našao kompromis i kako bi se uspostavila stabilnost, a to znači da nemamo ni sa jedne strane nekonstruktivne poteze", rekao je Makron i dodao da zabrinjavaju odluke poslednjih nedelja. Rekao je da će Francuska podržati obnovu dijalogu, dodajući da će se lično angažovati iz poštovanja prema Srbiji.
 
Vučić: Gotovo ni sa kim nisam imao tako dug i iskren razgovor kao sa Makronom
 
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je posle susreta sa predsednikom Francuske Emanuelom Makronom u Palati "Srbija" da ni sa kim nije imao tako dug, otvoren i iskren razgovor i da se nada će "snažna Francuska" pomoći Srbiji u budućnosti.
 
"Saslušao sam predsednika Makrona o svim važnim pitanjima, mnogo sam naučio od njega, izneo sam mu naše probleme, pre svega po pitanju rešvanja kosovskog čvora. Govorio sam istinu i zalagao se da Francuska pomogne Srbiji, kako na evropskom putu, tako u rešavanju kosovskometohijske krize", izjavio je Vučić na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Makronom.
 
Vučić je ocenio kao izuzetno važnu zajedničku izjavu Republike Srbije i Republike Francuske, u kojoj je izražena podrška daljem evropskom putu Srbije. Vučić je prethodno izjavio da Francuska može da računa na Srbiju, kao na iskrenog prijatelja i saveznika. 
 
U obraćanju nakon što je Makron sleteo u Beograd, Vučić je rekao da mnogo očekuje od unapređenja odnosa dve zemlje i izrazio uverenje da će prijateljstvo dostići nove granice. 
 
Delegacije Srbije i Francuske potpisale su danas 22 sporazuma, među kojima i sporazum o isporuci raketa "mistral", kao i izjavu o namerama o realizaciji projekta izgradnje beogradskog metroa.
 
Među sporazumima koji su potpisani su sporazum o kinematografskoj delatnosti, kao i sporazum dve vlade o statusu francuske škole u Beogradu. Potpisani su sporazumi o saradnji Javnobeležničke komore u Srbiji i Visokog saveta javnih beležnika Francuske, kao i komore javnih izvršitelja Srbije i Nacionalne komore javnih izvršitelja Francuske.
 
Potpisani su sporazumi o saradnji između kompanije Šnajder elektrik i Beogradskog univerziteta, kao i te kompanije i Univerziteta u Novom Sadu.
 
Potpisan je sporazum o saradnji u oblasti stripa, administrativni sporazum o saradnji u oblasti reforme javne administracije, upravljanja ljudskim resursima i profesionalnom obrazovanju, kao i administrativni sporazum u oblasti sporta. Potpisan je sporazum o saradnji Ministarstva prosvete, Ambasade Francuske i Francuskog instituta u Srbiji u borbi protiv predrasuda i diskriminacije u obrazovnom sistemu, kao i sporazum u oblasti nastave francuskog jezika.
 
Potpisan je sporazum o donaciji EVOFINDER, pismo o namerama između francuske i srpske carine, ugovor o otkupu toplotne energije između Beočista energija i Beogradske elektrane.
 
Potpisan je protokol o namerama između Akuo Energy SAS, IEL OIE Balkan Renewble Energy i Pokrajinskog sekretarijata za energetiku i protokol o namerama između Preparco i AKUO Energy SAS za finansiranje vetroparka Dasiadi. Potpisan je Memorandum o razumevanju između Pokrajinske vlade AP Vojvodine i Francuskog udruženja profesionalaca u oblasti geotermije (AFPG). Memorandum su potpisali potpredsednik Pokrajinske vlade Đorđe Milićević i predsednik Francuskog udruženja profesionalaca u oblasti geotermije Žan-Žak Graf.
 
Tim dokumentom definisana je zajednička saradnja između Pokrajinske vlade i AFPG-u, cilju promovisanja duboke geotermalne energije kao instrumenta u borbi protiv globalnog zagrevanja i prelaska na ekonomiju sa niskom emisijom ugljenika.
 
Predsednik Makron je, u pratnji Vučića, svečano otvorio rekontruisani Spomenik zahvalnosti Francuskoj na Kalemegdanu i položio vence. Prethodno, Makron i Vučić su položili vence na Spomenik braniocima Beograda i na spomenik Milunki Savić.
 
Za utorak, drugi dan posete, planiran je razgovor predsednika Makrona i Vučića sa predstavnicima Regionalne kancelarije za saradnju mladih (RYCO).
 
Makron je prvi predsednik Francuske koji je došao u posetu Srbiji posle Žaka Širaka, 2001. Ambasador Francuske u Beogradu Frederik Mondoloni rekao je da Makronova poseta predstavlja "znak intersovanja Francuske za Srbiju, kao njenog prvog partnera u regionu i znak interesovanja za Balkan", dok su francuski mediji ocenili da Makron dolazi u Beograd da "ponovo učvrsti oslabljene odnose" sa Srbijom.
  • dakle nije mi dobro

    16.07.2019 02:50
    quoi?
    ..... Potpisan je Memorandum o razumevanju između Pokrajinske vlade AP Vojvodine i Francuskog udruženja profesionalaca u oblasti geotermije (AFPG). ..... u cilju promovisanja duboke geotermalne energije kao instrumenta u borbi protiv globalnog zagrevanja i prelaska na ekonomiju sa niskom emisijom ugljenika.
    ...
    https://vojvodinauzivo.rs/2019/03/26/neiskoriscena-geotermalna-voda-na-50-lokacija-u-vojvodini/
    ,,,
    I projekat koji stručnjaci Rudarsko-geološkog fakulteta rade sa Francuzima biće završen do juna i pokazaće pet najperspektivnijih lokacija za korišćenje geotermalne energije za proizvodnju struje.
    ,,,,
    katastrofa, šta to znači? ako ćemo imati takve elektrane onda možda možemo da očekujemo i zemljotrese?
    mislim, imamo Vladu "profesionalaca", doktore i doktorke, možemo samo da se za glavu hvatamo šta nas sve sutra čeka.
  • +

    15.07.2019 22:23
    Neznam za dezurne mrzitelje , ipak Vucic ima malo vise postovanja u svetu , dok smo imali Slobu samo su nas jahali
  • VV

    15.07.2019 20:54
    Dva luzera u skorijem odlasku...........

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Počinje popis belih roda u Srbiji

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije saopštilo je danas da će od 22. aprila do 31. maja raditi prvi krug popisa belih roda u Srbiji, a u drugom krugu popisivaće rode od 17. juna do 15. jula.